Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaisia ovat maailman vaarallisimmat paikat elää – henkensä menettäneistä puolet olivat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta

Aseellisten konfliktien kuolonuhrit keskittyvät tietyille alueille.

Ulkomaat
 
Mohammad Ismail / Reuters
Koululaiset kävelivät pommi-iskussa rikkoutuneen minibussin ohi Kabulissa huhtikuun alussa. Kuolonuhrien määrällä mitattuna Afganistan on yksi pahimmista kriisialueista.
Koululaiset kävelivät pommi-iskussa rikkoutuneen minibussin ohi Kabulissa huhtikuun alussa. Kuolonuhrien määrällä mitattuna Afganistan on yksi pahimmista kriisialueista. Kuva: Mohammad Ismail / Reuters

Lontoo. Vuonna 2015 noin 167 000 ihmistä menetti henkensä sodassa tai muussa aseellisessa konfliktissa. Lukema on laskenut hieman edellisvuodesta.

Kuolonuhrit keskittyvät globaalisti erittäin vaarallisille alueille.

”Kuusi konfliktia – Syyria, Irak, Meksiko, Keski-Amerikka, Afganistan ja Nigeria – on vastuussa neljästä viidesosasta uhreja”, tutkija Nicholas Redman Lontoossa sijaitsevasta International Institute for Strategic Studies -ajatuspajasta (IISS) kertoo.

Luvut perustuvat ajatuspajan torstaina julkistamaan maailman aseellisia konflikteja kartoittavaan raporttiin (Armed Conflict Survey 2015).

Raportti kertoo synkästä kehityksestä aivan Euroopan unionin eteläisessä naapuristossa. Henkensä menettäneistä puolet olivat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Esimerkiksi Turkissa kuolonuhreja kertyi viime vuonna eniten viiteentoista vuoteen.

Samaan aikaan länsijoukkojen vetäytyminen on romahduttanut Afganistanin turvallisuustilanteen. Viime vuonna Afganistanissa kuoli 15 000 ihmistä.

Nigeriassa uhriluvut ovat kasvaneet tuhansilla, kun maata terrorisoivaa islamistista Boko Haram -järjestöä ei saada kuriin.

”Syyriassa kuolemat ovat vähentyneet, mutta Syyrian uhrit muodostavat silti yhä lähes kolmasosa kaikista uhreista”, Redman sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Pakolaisten määrä maailmassa on lisääntynyt rajusti. Vuonna 2013 pakolaisia oli 33 miljoonaa, mutta jo seuraavana vuonna 43 miljoonaa.

Viime vuoden puolivälissä lukema oli 46 miljoonaa.

”Jokaista pakolaista kohti on kaksi maan sisäisesti paossa olevaa”, Redman lisäsi.

Maan sisällä pakenevien elämä on vielä vaarallisempaa kuin pakolaisten. Heidän paluunsa kotikonnuille kestää myös selvästi kauemmin.

Ukrainan sota hallitsee eurooppalaisia uhritilastoja. IISS-ajatuspaja ei usko, että tilanteeseen on nopeaa ratkaisua.

”Lienee selvää, että [Venäjän presidentti Vladimir ] Putin ei halua lisää Ukrainan maa-aluetta, mutta hän haluaa pitää Ukrainan epävakaana”, arvioi tuleviin konflikteihin ja kyberturvallisuuteen erikoistunut IISS:n johtaja Nigel Inkster.

Teknologian rooli konflikteissa lisääntyy – eikä nyt puhuta perinteisistä aseista. Inksterin mukaan kyberulottuvuus on hiipinyt lähes kaikkiin nykyselkkauksiin.

Tämä on nähty myös jihadistijärjestö Isisin toiminnassa. Isis on ollut erityisen taitava hyödyntämään sosiaalista mediaa värväystoiminnassaan.

Isisin iskujen uhka Euroopassa ei ole laantumaan päin, mutta ajatuspajan analyysin mukaan uhka pitää laittaa oikeaan mittakaavaan. Länsimaiden tiedusteluyksiköiden taidot, tehot ja yhteistyö ovat kehittyneet merkittävästi sitten Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskujen.

Isisin joukkoihin arvioidaan lähteneen yhteensä noin 30 000 ulkomaista taistelijaa lähes 90 maasta. Suurin osa heistä on lähtöisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta kuten Tunisiasta, Egyptistä, Jordaniasta ja Saudi-Arabiasta.

Eurooppalaisista Isisin vierastaistelijoista kotiin arvioidaan palanneen 20–30 prosenttia. Britannian kohdalla lukema on noin puolet.

Ajatuspajan mukaan osa palaajista on itsekin niin tyrmistynyt Isisin toimintatavoista, että he eivät aiheuta kotimaassaan ongelmia. Osa palaajista on sen sijaan selvä turvallisuusuhka.

Tulevaisuudessa uhkana ovat juuri Pariisin kaltaiset iskut. Niissä terroristit toimivat Isisin nimen alla, mutta vastaavat iskuista taktisella tasolla itsenäisesti.

Inksterin mukaan EU:n vapaan matkustamisen periaatetta ja sisärajatarkastuksista vapaata Schengen-aluetta ei pidä lopettaa terrorismin uhan takia:

”Se olisi aivan tarpeeton voitto Isisille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat