Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn romahdus vei Bin Ladenit vaikeuksiin

Bin Ladeneiden vuosikymmenten luottosuhde Saudi-Arabian kuningashuoneeseen rakoilee. Myös suvun hyljeksimän terroristijohtajan poika astui taas esiin

Ulkomaat
 
Mohamed Alhwaity / Reuters
Nostokurki kaatui pyhiinvaeltajien päälle Mekan suurella moskeijalla syyskuun 11. päivä viime vuonna. Turma vei rakennusyhtiö Saudi BinLadin Groupin vaikeuksiin.
Nostokurki kaatui pyhiinvaeltajien päälle Mekan suurella moskeijalla syyskuun 11. päivä viime vuonna. Turma vei rakennusyhtiö Saudi BinLadin Groupin vaikeuksiin. Kuva: Mohamed Alhwaity / Reuters

Saudiarabialainen Bin Ladenin mahtisuku ja sen valtava rakennusyhtiö ovat ajautuneet pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Noin 200 000 ihmistä työllistänyt Saudi Binladin Group – Lähi-idän suurin rakennusfirma – on irtisanonut tänä keväänä ainakin 50 000 ihmistä ja jättänyt palkkoja maksamatta.

Yhtiö on vuosikymmeniä hyötynyt läheisestä suhteestaan Saudi-Arabian kuningashuoneeseen, joka on myöntänyt sille suuria rakennushankkeita esimerkiksi muslimien pyhissä kaupungeissa Mekassa ja Medinassa.

Parhaillaan yhtiö rakentaa Jeddaan kilometrin korkuista Kingdom Toweria, josta on määrä tulla maailman korkein pilvenpiirtäjä. Hissit rakennukseen toimittaa suomalaisyhtiö Kone.

Yhtiön perusti 1931 Mohammad bin Laden, terroristijohtaja Osama bin Ladenin isä.

Ongelmien taustalla on rajusti laskenut öljyn hinta ja kiistat kuningashuoneen kanssa. Öljyntuottajamaa Saudi-Arabia on jäädyttänyt rakennushankkeita ja jättänyt laskujaan maksamatta urakoitsijoille.

Maanantaina Saudi Binladin Group ilmoitti maksaneensa rästipalkkoja 10 000 työntekijälle. Tiedottaja Yaseen Alattas kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lisää rästejä maksetaan, kunhan yhtiö saa rahansa ”asiakkailtaan”, eli pääasiassa valtiolta.

Työntekijät ovat kuukausia osoittaneet mieltään tilanteen vuoksi. Eräässä protestissa yhtiön busseja sytytettiin tuleen.

Kiista kuningashuoneen kanssa aiheutui onnettomuudesta yhtiön rakennustyömaalla Mekan suurella moskeijalla viime syksynä – 11. syyskuuta. Nostokurjen kaatuminen surmasi yli sata.

Turma oli nolaus Saudi-Arabian kuninkaalle Salmanille, sillä hän on Mekan ja Medinan pyhien moskeijoiden suojelija. Hallitus kielsi uudet sopimukset Binladin Groupin kanssa ja asetti johtoa matkustuskieltoon.

Yhtiön tiedottajan mukaan kiellot on nyt purettu. Kielto kuitenkin on vaikeuttanut liiketoimia. Binladin Groupilta on jäänyt velkoja lyhentämättä ja maksuja maksamatta, kertoi The Wall Street Journal.

Yhtiön suurin osakkeenomistaja on Bakr bin Laden, yksi Osama bin Ladenin veljistä.

Osama bin Laden työskenteli perheen rakennusyrityksessä ennen kuin ryhtyi jihadistiksi 1980-luvun alussa. Perhe on toistuvasti ilmoittautunut, ettei se hyväksy terrorismia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat