Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska suunnittelee tiukkoja toimia radikaalien imaamien suitsimiseksi – Aarhusin moskeijalla kivitys on osa uskoa

Grimhøjvejn moskeija laukaisi keskustelun siitä, mitä uskonnon nimissä saa sanoa

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ihmiset kokoontuivat rukoilemaan Grimhøjvejn moskeijalle Tanskan Aarhusissa. 2008 perustettu moskeija tunnetaan Tanskassa tiukasta salafistisesta islamin tulkinnasta.
Ihmiset kokoontuivat rukoilemaan Grimhøjvejn moskeijalle Tanskan Aarhusissa. 2008 perustettu moskeija tunnetaan Tanskassa tiukasta salafistisesta islamin tulkinnasta. Kuva: Magnus Laupa

Aarhus

Noin viideltä iltapäivällä ovi alkaa käydä, ja kenkiä kasautua moskeijan kynnyksen taakse.

Artikkeliin liittyvät

Veljekset Abdullah Ismael ja Talal El-Hala lopettelevat pitsaansa ja ayran-juomaansa eteisessä.

”Se oli aivan hullua. Olisivat vaan tulleet tänne avoimesti, niin olisimme kertoneet aivan samat asiat”, El-Hala sanoo ateriansa lomasta.

Sitten veljekset kiirehtivät kohti moskeijan salia isänsä kanssa. On rukouksen aika.

Ollaan Tanskan Aarhusissa, Grimhøjvejn moskeijassa. El-Hala puhuu kuohunnasta, joka alkoi aiemmin keväällä juuri täältä ja paikallisen TV2:n piilotetulla kameralla kuvaamasta dokumenttisarjasta.

Ohjelma näytti, kuinka moskeijan imaami puhui kuulijoilleen muun muassa siitä, kuinka kivittäminen on islamin mukainen rangaistus aviorikoksesta.

Puheet eivät sillään olleet yllättäviä. Salafistista islamin suuntausta noudattavan moskeijan radikaalius on huolestuttanut jo kauan viranomaisia ja poliitikkoja Tanskassa.

Nyt poliitikkojen mitta kuitenkin täyttyi, sillä samantyyppisiä puheita tuli ilmi myös joistakin muista moskeijoista. Seurauksena Tanska kaavailee uusia keinoja, joilla halutaan suitsia radikaalien imaamien toimia.

Hallitus ja osa oppositiosta kertoivat ensimmäisistä askelista tiistaina. Lakia on määrä muuttaa niin, että uskonnolliselta yhteisöltä voidaan viedä rahoitus, jos se opettaa ihmisoikeuksien tai demokratian vastaisia käytäntöjä. Uskonnollisten vapaakoulujen valvontaa on määrä tiukentaa.

Hallitus on väläyttänyt lisäksi muun muassa listaa, jolla radikaalien imaamien pääsy Tanskaan voitaisiin estää jo rajalla. Myös joidenkin Tanskan lakien vastaisten käytäntöjen saarnaaminen moskeijoissa haluttaisiin kieltää. Näille ehdotuksille haetaan vielä tukea oppositiosta.

Ränsistynyttä rivitaloa muistuttava Grimhøjvejn moskeija sijaitsee Gellerupin lähiössä, Aarhusin laidalla. Harmaiden elementtijärkäleiden lähiössä valtaosa asukkaista on maahanmuuttajataustaisia. Tanskassa alueesta puhutaan tiuhaan ghettona.

Työhuoneessaan vastaan ottaa moskeijan puhemies Oussama El-Saadi. Hän, 26 vuotta Tanskassa asunut palestiinalainen, hymyilee läpi haastattelun lempeästi ja vastailee tiukasti. Viesti on, että poliitikkojen lakihankkeet ovat kaksinaismoralismia.

”Te kerroitte meille, ettei ole rajoja sille, mitä sananvapauden nimissä voi sanoa: Saa sanoa mitä tahansa. Mutta nyt ei sitten saakaan”, hän sanoo.

El-Saadi viittaa vuoteen 2005. Tuolloin Tanskassa ja maailmalla jylläsi Jyllands-Posten-lehden Muhammed-pilakuvan käynnistämä kuohunta. Tanskan poliitikot kieltäytyivät pahoittelemasta monia loukannutta piirrosta ja korostivat sananvapautta.

El-Saadi korostaa, ettei hänellä ole tarvetta peitellä moskeijan kantoja. Esimerkiksi juuri kivittämistuomio on hänen mukaansa osa islamia. Kohun synnyttäneessä dokumentissa asia on silti esitetty turhan kärjekkäästi, El-Saadi sanoo: Ei kukaan moskeijalla usko, että kivitystuomiot voisivat toteutua käytännössä Tanskassa tai juuri missään muualla. Islam näet edellyttäisi useita ehtoja, jotta tuomio voitaisiin langettaa. Yksi niistä on, että neljä todistajaa näkisi aviorikoksen yksityiskohtaisesti. Mikään peiton liikkuminen ei riitä, El-Saadi sanoo ja pahoittelee graafista luonnehdintaa.

Jos ehdot kuitenkin täyttyisivät, olisiko kivitys oikein?

”Kyllä. Kyllä. Mutta ei kyse ole minun ajatuksistani. Kyse on uskonnostani”, El-Saadi sanoo.

Toisin kuin Raamatussa, kivitystä ei edes mainita Koraanissa. Se kuitenkin esiintyy muissa islamin pyhissä teksteissä ja on laillista joissakin sharia-lakia noudattavissa maissa.

Grimhøjvejn moskeija on ollut radikaalien tulkintojensa vuoksi poliisin ja viranomaisten tutkalla jo vuosia. Sen Imaami Abu Bilal muistetaan muun muassa tapauksesta, jossa hän saarnasi ”sionistijuutalaisten tuhoamisesta” Berliinissä ja sai sakkoja.

Itä-Jyllannin poliisin mukaan moskeijassa käyvistä nuorista 23 on matkustanut Irakiin tai Syyriaan taistelemaan. Luku on yli puolet Aarhusista lähteneistä. Moskeijoita on alueella 12.

Viime aikoina matkustamiseen on tullut kuitenkin loppu. Moskeija on poliisin mukaan tehnyt yhteistyötä.

El-Saadi toteaa, ettei pidä matkustamista hyvänä asiana. Hän ei kuitenkaan haastattelun aikana tuomitse selvästi esimerkiksi terroristijärjestö Isisiä.

El-Saadi puhuu toistuvasti siitä, kuinka Yhdysvaltojen johtama liittouma nyt taistelee Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa. Tanska on päättänyt hieman ennen haastattelua lähettää hävittäjiään ja satoja sotilaitaan alueelle.

”He luovat hirviön. Kun he menevät sinne ja tappavat ihmisiä, siihen reagoidaan. En tiedä minkälainen reaktio on, mutta toivon, ettei mitään tapahdu.”

”Minulla on paljon kontakteja ja luen uutisia, ja näen kuinka jotkut Isis-ihmiset kirjoittavat Twitterissä, että tänään Tanska teki tällaisen päätöksen. He lukevat ja seuraavat, mitä tapahtuu. Ajattelin, että se on hyvin paha uutinen.”

Muutaman kilometrin päässä moskeijalta, Aarhusin kaupungintalolla, reaktiot radikaaleihin puheisiin ovat olleet jyrkkiä.

Dokumenttisarja toi niitä esiin myös toisesta alueen moskeijasta. ”Oli yllätys, että osassa maltillisempina pitämissämme moskeijoissa paljastui hyvin voimakasta sosiaalista painostusta ja antiikkisia asenteita esimerkiksi naisten oikeuksista”, pormestari Jacob Bundsgaard sanoo.

Hän ja kaupunginhallitus vetivät dokumenttisarjan seurauksena tukensa Gellerupiin suunnitellulta uudelta suurmoskeijalta. Syy oli, että uuden moskeija taustalla oli tahoja Aarhusin Fredens moskésta.

TV2:n sarjasta kävi ilmi, että moskeija puolsi esimerkiksi raiskausta avioliiton sisällä ja avun hakemista väkivaltatilanteessa sharia-neuvostolta poliisin sijaan.

Poliitikoille koko teema on vaikea. Kyse on eurooppalaisen integraatiokeskustelun kipeimmistä haasteista: Miten radikaaleihin ja osin paikallisen lain kanssa ristiriidassa oleviin puheisiin puututaan niin, ettei samalla rajoiteta liikaa sanan- tai uskonnonvapautta?

Entä miten vältetään samalla leimaamasta koko muslimien maltillista enemmistöä?

Tanskassa keskustelun sävyt ovat olleet paikoin kovia. Maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue on koettanut käyttää imaamikohua syynä torjua ylipäätään turvapaikanhakijoita muslimimaista. Osa on vaatinut moskeijoiden sulkemista.

Bundsgaard ei pidä sitä hyvänä ajatuksena, sillä ajatukset eivät kysy seiniä. Ylipäätään lainsäädännöllä voidaan hoitaa vain osa ongelmista. ”On itse asiassa hyvin vaikeaa säätää laeilla siitä, miten ihmiset ajattelevat.”

Todellinen muutos tapahtuu paikallisessa työssä päivittäin nuorten kanssa ja yhteisöjen sisällä, Bundsgaard sanoo. Hänen puolueensa sosiaalidemokraatit on puhunut nyt suunniteltavien lakien lisäksi muun maussa exit-ohjelmien laatimisesta nuorille, jotka elävät sosiaalisesti vaikeissa oloissa.

”On annettava toivoa ja unelmia. Ihmisten on saatava kokea, että he ovat osa yhteiskuntaa.”

Sotamatkustus Syyriaan laantui

Useissa maissa on viime aikoina huomattu, että matkustus terroristijärjestöjen riveihin Syyriaan ja Irakiin on hidastunut.

Tanskan Aarhusissa liike on pysähtynyt lähes kokonaan, kertoo yli-intendentti Allan Aarslev Itä-Jyllannin poliisista.

Osin syynä on kunnan tekemä aktiivinen työ. Olot kohdemaissa ovat myös pahentuneet niin paljon, ettei matkustus houkuta.

Aarhusista lähtijöitä tiedetään vuoden 2012 jälkeen 35, yli puolet heistä Grimhøjvejn moskeijassa käyneitä nuoria. Vuoden 2014 alun jälkeen lähtijöitä ei ole enää ollut juuri lainkaan.

Poliisi ja kunnan viranomaiset tarttuivat asiaan olemalla yhteydessä sekä mediaan että moskeijaan. Nuorten kanssa onnistuttiin järjestämään tapaamisia ja rakentamaan luottamusta. Aiheesta keskusteltiin myös kodeissa.

Aarhus on tullut tunnetuksi maailmalla pehmeisiin keinoihin, laajaan viranomaisyhteistyöhön ja mentorointiin tukeutuvasta radikalisoitumisen ehkäisytyöstä. Moskeijalla poliisi ja kunnan edustajat kertoivat nuorille, että rikoksista seuraisi rangaistus.

"Samalla sanoimme, että jos tarvitsette tukea saatte sitä aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin”, Aarslev sanoo.

Magnus Laupa
Grimhøjvejn moskeijan puhemies, taustaltaan palestiinalainen Oussama El-Saadi pitää toimistossaan pienoismallia al-Aqsan moskeijasta Jerusalemissa.
Grimhøjvejn moskeijan puhemies, taustaltaan palestiinalainen Oussama El-Saadi pitää toimistossaan pienoismallia al-Aqsan moskeijasta Jerusalemissa.
Gellerupin lähiö Aarhusissa.
Gellerupin lähiö Aarhusissa.
Aarhusilaisen Kirsten Lundsgaardin mielestä moskeijoiden radikaaleihin puheisiin on hyvä puuttua. Hän ei silti pidä keskustelun paikoin kovasta sävystä. ”Meidän pitäisi hyväksyä, että Tanskassa on muslimeja.”
Aarhusilaisen Kirsten Lundsgaardin mielestä moskeijoiden radikaaleihin puheisiin on hyvä puuttua. Hän ei silti pidä keskustelun paikoin kovasta sävystä. ”Meidän pitäisi hyväksyä, että Tanskassa on muslimeja.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat