Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Näin Venäjä käyttää propagandaansa – tavoitteena hämmentää läntistä yleisöä

Ulkopoliittisen instituutin raportin mukaan Venäjä pyrkii saamaan vastapuolen puolustuskannalle ja vähän raiteiltaan laajamittaisella keinovalikoimalla

Ulkomaat
 

Venäjän länteen suuntamaan propagandan keskeinen tavoite on hämmentää suurta yleisöä tarjoamalla useita erilaisia versioita todellisuudesta.

Näin todetaan Ulkopoliittisen instituutin tiistaina julkaisemassa englanninkielisessä raportissa Fog of Falsehood. Russian Strategy of Deception and the Conflict in Ukraine. (Valheen sumu. Venäjän harhautusstrategia ja Ukrainan sota.)

Rinnakkaiset ja toisistaan mahdollisesti eroavatkin venäläiset selitykset eivät siis ole seurausta epäjohdonmukaisuudesta tai sähläyksestä vaan keskeinen piirre Venäjän harjoittamassa strategisessa harhautuksessa, raportissa sanotaan.

Strateginen harhauttaminen on raportin keskeinen termi. Sen näkyvinä piirteinä ovat propaganda ja väärä informaatio.

Raportti keskittyy tutkimaan vain Venäjän esittämää propagandaa ja väärää informaatiota ja nimenomaan Ukrainan kriisin yhteydessä. Ukrainan kriisi viittaa marraskuussa 2013 alkaneisiin tapahtumiin, kun silloisen presidentin Viktor Janukovytšin päätös olla allekirjoittamatta yhteistyösopimusta EU:n kanssa johti mielenosoituksiin. Nämä mielenosoitukset päättyivät verisesti helmikuussa 2014. Sen jälkeen Janukovytš pakeni maasta, Venäjä valtasi Krimin ja Ukrainan itäosissa alkoi yhä jatkuva sota.

Raportin mukaan käsite strateginen harhauttaminen kuvaa laajemminkin Venäjän nykyistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Sen tavoitteena on saada vastapuoli puolustuskannalle ja vähän raiteiltaan käyttämällä koko poliittista, taloudellisesta, sotilaallista ja tiedonvälityksellistä keinovalikoimaa, mikä luo olosuhteet yllätyshyökkäykselle. Hyökkäys voi olla sotilaallinen, mutta ei välttämättä.

Raportti korostaa, että Venäjän länteen ja omille kansalaisilleen suuntaama propaganda on keskenään erilaista. Sisäisen propagandan tavoitteena on vahvistaa kansalaisten tukea johdolle ja sen valitsemalle linjalle.

Raportin mukaan Venäjä käyttää nykyisessä propagandassaan osittain jo Neuvostoliiton käyttämiä keinoja.

Strateginen harhauttaminen eroaa kuitenkin neuvostoaikaisesta propagandasta, jonka väitteet perustui ideologiaan. Strategisen harhauttamisen tavoitteena ei ole saada ihmisiä välttämättä uskomaan jotain tiettyä versiota vaan ennemminkin epäilemään kaikkea.

Neuvostoaikaan on toki muitakin eroja. Yksi on kotimaisen ja länteen suuntautuvan propagandan rajan muuttuminen. Kun raja oli neuvostoaikana niin sanottu rautaesirippu, niin nyt se on kieli. Merkittävä osa venäjänkielisistä myös Venäjän ulkopuolella seuraa venäläistä mediaa.

Toinen merkittävä ero on se, että Venäjä voi nyt tavoittaa länsimaista yleisöä suoraan englanninkielisillä RT-kanavalla ja Sputnikin verkkosivuilla. Neuvostoliitto ei koskaan onnistunut tässä.

Kolmas ero liittyy ennemminkin Venäjän sisäiseen propagandaan. Venäjällä on joitakin kriittisiä viestimiä ja vilkas sosiaalinen media, toisin kuin Neuvostoliitossa.

Raportin mukaan neuvostomallin keinoja on silti otettu selvästi käyttöön. Sekä neuvostoaikana että nykyjohdossa julkinen tila ymmärretään taistelukenttänä, jota johdon pitää hallita. Informaatiosota nähdään Venäjällä sen mukaan osana suurvaltojen geopoliittista taistelua.

Se silti olettaa, ettei propaganda ole enää yhtä keskitetysti johdettua kuin se oli neuvostoaikana. Kremlillä on sen mukaan hyvin keskeinen rooli, mutta ei toiminta saattaa sen mukaan näyttää ulospäin koordinoidummalta kuin se on. Raportin mukaan osa ulos lähtevästä propagandasta on seurausta eri toimijoiden spontaaneista reaktioista, jotka ovat kuitenkin yhdenmukaisia Kremlin pääviestin kanssa.

Raportissa arvioidaan, että osa länteen suuntautuvasta propagandasta on silti edelleen tarkoitettu myös saamaan ihmiset uskomaan Venäjän versiota.

Raportin mukaan parhaiten Venäjän vähemmän ilmeiset viestit menivät läpi niiden parissa, jotka eivät tunne Ukrainaa tai sen tilannetta, ellei mukaan oteta niitä, jotka poliittisista syistä kannattivat jo lähtökohtaisesti Venäjää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat