Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ja Sanders voittivat esivaalit Länsi-Virginiassa

Hillary Clintonilla on vaikeuksia vedota valkoisiin duunarimiehiin

Ulkomaat
 
Sanders pysyttelee yhä presidenttikisassa
Sanders pysyttelee yhä presidenttikisassa
Demokraattien Bernia Sanders voitti esivaalit Länsi-Virginiassa ja pysyy siten mukana kilpailussa, vaikka Hillary Clintonin etumatka on vahva. Kuva: Reuters

Washington

Republikaani Donald Trump ja demokraatti Bernie Sanders voittivat odotetusti Länsi-Virginian esivaalit tiistaina. Trump voitti myös republikaanien esivaalit Nebraskassa.

Trump on ainoa jäljellä oleva ehdokas republikaanien kisassa, ja hänen ehdokkuutensa varmistetaan puoluekokouksessa heinäkuussa. Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa senaattori Bernie Sandersia niin selvästi, ettei Sandersin voitto Länsi-Virginiassa muuta asetelmaa.

Kun Länsi-Virginian äänistä oli laskettu 91 prosenttia, Sandersilla oli 51,4 prosenttia äänistä ja Clintonilla 36,0.

Ennen tiistain esivaaleja Clintonilla oli 1 705 valitsijamiestä, Sandersilla 1 414. Länsi-Virginiassa on 29 valitsijamiestä, jotka jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaisesti.

Jotta Sanders saisi Clintonin kiinni, tämän pitäisi voittaa 66 prosenttia valitsijamiehistä kaikissa jäljellä olevissa esivaaleissa, mikä on epätodennäköistä.

Länsi-Virginian tulokset ovat kuitenkin kiinnostavia varsinaisten vaalien kannalta. Länsi-Virginia on yksi Yhdysvaltain köyhimmistä osavaltioista. Viidennes asukkaista elää köyhyysraja alapuolella, ja kuihtunut kaivosteollisuus on jättänyt jälkeensä paljon työttömyyttä ja päihdeongelmia.

Aiemmin teollisuustyöläiset äänestivät demokraatteja, mutta näissä vaaleissa republikaani Trump pyrkii saamaan heidät puolelleen lupaamalla avata kaivokset ja tuoda työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin. Clinton taas aiheutti paljon närää lupaamalla sulkea kaivoksia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Clintonilla on ollut vaikeuksia vedota etenkin valkoisiin duunarimiehiin. Jos vastakkain varsinaissa vaaleissa ovat Clinton ja Trump, Länsi-Virginian kaltaisissa paikoissa Sandersin kannattajat saattavat siirtyä puoluerajojen yli Trumpin taakse.

Vedotakseen teollisuustyöläisiin Clinton on siirtynyt politiikassaan vasemmalle. Tällä viikolla hän ehdotti, että eläkeläisten julkinen terveydenhoitojärjestelmä Medicare ulotettaisiin koskemaan myös ”50- tai 55-vuotiaita tai sitä vanhempia”.

Lisäksi Clinton on siirtynyt Sandersin perässä kannattamaan edullisempaa päivähoitoa ja selvää korotusta minimipalkkaan. Nykyisin Clinton myös vastustaa Yhdysvaltain ja Tyynenmeren vapaakauppasopimusta, jota hän aiemmin kannatti.

Sanders on vannonut jatkavansa kisaa demokraattien presidenttiehdokkuudesta heinäkuun puoluekokoukseen asti. Joidenkin arvioiden mukaan tavoite on ennen kaikkea vaikuttaa Clintonin politiikkaan.

”Me tarvitsemme talouden, joka palvelee kaikkia, ei vain rikkainta yhtä prosenttia”, Sanders sanoi voittopuheessaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Yleensä ehdokkaille on ongelma, jos he siirtyvät esivaaleissa liian kauas oikealle tai vasemmalle, koska kaksipuoluejärjestelmässä varsinaiset vaalit voitetaan keskellä. Näissä presidentinvaaleissa republikaani Trump on kuitenkin ottanut monia kantoja, jotka aiemmin kuuluivat demokraateille: hän esimerkiksi vastustaa vapaakauppaa ja puolustaa sosiaalitukia.

Näin demokraatti Clinton on siirtynyt paitsi lähemmäs sosialistiksi itseään kutsuvaa Sandersia, myös republikaani Trumpia.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
JIM URQUHART / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders puhui kampanjatilaisuudessa tällä viikolla.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders puhui kampanjatilaisuudessa tällä viikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat