Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teloitetuksi arveltu kenraali ilmestyi elävien kirjoihin Pohjois-Koreassa, diktaattorin siskolle korkea puoluevirka

Kenraali Ri Yong-gil putkahti puoluekokouksen johtajanimityslistoihin

Ulkomaat
 

Peking

Pohjois-Koreassa hiljattain teloitetuksi luultu kenraali näyttääkin olevan yhä elossa ja vieläpä valtionjohdon suosiossa. Asia ilmenee Pohjois-Koreaa hallitsevan puolueen julkistamista nimilistoista, joissa luetellaan puolueen johtajanimityksiä.

Puolueen äänitorvi Rodong Sinmun -lehti kertoo, että armeijan esikuntapäällikkönä toiminut kenraali Ri Yong-gil on nimitetty Pohjois-Korean työväenpuolueen keskussotilaskomissioon ja politbyroohon. Lehti julkaisi hänestä myös valokuvan.

Viime helmikuussa Etelä-Korean tiedusteluviranomaiset kertoivat, että Ri olisi teloitettu osana korruption vastaista puhdistusta. Tapaus kuvastaa sitä, kuinka epävarmoja suljetusta diktatuurista kantautuvat tiedustelutiedot usein ovat.

Pohjois-Koreaa hallitseva Korean työväenpuolue päätti maanantaina nelipäiväisen puoluekokouksensa, joka oli ensimmäinen puoluekokous sitten vuoden 1980. Kokouksen päätarkoituksena näytti olevan diktaattori Kim Jong-unin vallan pönkittäminen.

Tätä kuvastaa esimerkiksi se, että kokouksessa Kim nimitettiin puolueen puhemieheksi. Aiemmin hän on johtanut puoluetta nimikkeellä pääsihteeri.

Muutos ei todennäköisesti vaikuta käytännön työhön, mutta symbolisesti sillä on Pohjois-Koreassa hyvin suuri merkitys. Nyt Kimillä on sama titteli kuin palvotulla edesmenneellä isoisällään, Pohjois-Korean perustajalla Kim Il-sungilla aikoinaan.

Puoluekokous nimitti myös Kimin vaikutusvaltaisen pikkusiskon korkeaan asemaan puolueessa. Kim Jong-unin 29-vuotiaaksi oletettu sisar Kim Yo-jong nimitettiin puolueen 129-jäseniseen keskuskomiteaan.

Kim Yo-Jongin nimitystä puoluejohtoon ennakoitiin jo ennen kokousta. Häntä on pidetty Kimin läheisenä avustajana, ja hänet on usein nähty Kim Jong-unin seurueessa virallisista tilaisuuksista julkaistuissa valokuvissa.

Sisar on jo tätä ennen toiminut puolueen propagandatoimiston varajohtajana. Siellä hänen oletetaan hoitelevan esimerkiksi Kimin julkisiin esiintymisiin liittyviä asioita.

Merkittäviä suunnanmuutoksia Pohjois-Korean politiikkaan puoluekokous ei näytä tuoneen.

Sunnuntaina pitämässään hieman yli kolmituntisessa puheessa Kim vahvisti Pohjois-Korean jatkavan niin sanottua byungjin-politiikkaa, jonka ideana on kehittää Pohjois-Korean taloutta ja ydinaseita samanaikaisesti.

Byungjin-politiikka on jatkoa Kimin edesmenneen isän Kim Jong-ilin korostamalle songun-politiikalle, jossa armeija oli etusijalla. Nykyisen johtajan Kim Jong-unin aikana Pohjois-Koreassa on korostettu armeijan sijasta puoluetta.

Tärkeä osoitus siitä oli puoluekokouksen pitäminen ensimmäistä kertaa 36 vuoteen. Myös viimesyksyinen puolueen 70-vuotispäivä suurine juhlallisuuksineen nosti puolueen painoarvoa Pohjois-Korean propagandassa.

KCNA
Ri Yong-gil
Ri Yong-gil
KCNA
Alarivissä oikealla Ri Yong-gil.
Alarivissä oikealla Ri Yong-gil.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat