Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan yritti haastaa pilkkarunolle nauraneen mediajohtajan oikeuteen Saksassa

Oikeus hylkäsi Turkin presidentin haastehakemuksen ilmaisunvapauteen vedoten.

Ulkomaat
 
Janne Puumalainen
REUTERS
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Kuva: REUTERS

Kölnin alueen oikeus hylkäsi maanantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tekemän haastehakemuksen mediatalo Axel Springerin toimitusjohtajaa vastaan.

Erdoğan halusi haastaa Saksan suurimpiin kuuluvan mediayhtiön johtajan Mathias Döpfnerin oikeuteen, koska tämä ilmaisi avoimella kirjeellä tukensa koomikko Jan Böhmermannille. Kirjeessään Döpfner kertoi nauraneensa ääneen koomikon Erdoğania pilkkaavalle runolle ja puolustavansa Böhmermannin oikeutta vapaaseen ilmaisuun.

Böhmermann esitti maaliskuussa satiiriohjelmassaan runon, jossa pilkkasi Erdoğania muun muassa eläimiinsekaantujaksi ja lapsipornon katselijaksi. Böhmermannia vastaan on käynnistetty rikostutkinta ulkomaisen päämiehen loukkaamisesta. Rikoslain pykälää on käytetty Saksassa erittäin harvoin, ja tutkinta voitiin käynnistää vain maan hallituksen hyväksymänä.

New York Timesin mukaan monet saksalaiset ovat tyrmistyneitä siitä, miten ulkomaalaisen valtionjohtajan annetaan yrittää tukahduttaa sananvapautta Saksassa.

Oikeus perusteli haastehakemuksen hylkäämistä maan perustuslain takaamalla oikeudella ilmaisunvapauteen. Oikeuslaitoksen tiedottaja kertoi, että Döpfnerillä on oikeus esittää mielipiteensä osana kiistanalaista keskustelua sananvapauden rajoista.

Erdoğania Saksassa edustava asianajaja Ralf Höcker kertoi haastehakemuksen jättämisen yhteydessä, että hänellä on valtuudet aloittaa oikeustoimet kaikkia vastaan, jotka loukkaavat Turkin presidenttiä Saksassa. Hän kuvaili Erdoğanista käytävää keskustelua ”ylimielisten solvausten vyöryksi”.

Haastehakemuksensa hylkäämisestä voi vielä valittaa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat