Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian kuningatar moitti kiinalaisia töykeiksi – Kiina sensuroi

Julkisuudessa puhutaan hyvistä suhteista, mutta kulissien takana näyttää olleen ongelmia

Ulkomaat
 
Dominic Lipinski / Reuters
Kiinan presidentti Xi Jinping kävi valtiovierailulla Britanniassa viime vuonna. Juhlaillallisilla Buckinghamin palatsissa hän skoolasi kuningatar Elisabetin kanssa
Kiinan presidentti Xi Jinping kävi valtiovierailulla Britanniassa viime vuonna. Juhlaillallisilla Buckinghamin palatsissa hän skoolasi kuningatar Elisabetin kanssa Kuva: Dominic Lipinski / Reuters

Peking

Britannian kuningatar Elisabet noustatti kohun, kun keskiviikkona tuli julki video, jossa kuningatar toteaa kiinalaisten olleen ”hyvin töykeitä” brittidiplomaateille Kiinan presidentin Xi Jinpingin valtiovierailulla Britanniassa viime vuonna. Kuningattaren puheet viittaavat siihen, etteivät brittien ja kiinalaisten välit olleet vierailun aikana aivan niin kitkattomat kuin julkisuudessa väitettiin.

Videolle tallentui keskustelunpätkä, joka käytiin puutarhakutsuilla kuningattaren virka-asunnolla Lontoossa viime tiistaina. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n julkaisemalla videolla kuningatar juttelee Suur-Lontoon poliisin päällystöön kuuluvan Lucy D’Orsin kanssa.

”Voi kuinka huono onni”, kuningatar, 90, tokaisee alkajaisiksi, kun hovin virkailija esittelee hänelle D’Orsin ja mainitsee, että tämä toimi strategisena komentajana Kiinan valtiovierailun turvajärjestelyissä.

Videolla hovin virkailija kertoo kuningattarelle, että kiinalaiset haittasivat vakavasti D’Orsin työtä, mutta tämä onnistui kuitenkin pitämään komennon käsissään.

Hovin virkailijan pyynnöstä D’Orsi kertoo kuningattarelle, kuinka kiinalaisdiplomaatit yllättäen poistuivat tapaamisesta, jossa olivat mukana ainakin D’Orsi ja Britannian Kiinan-suurlähettiläs Barbara Woodward. Tapauksesta ei ole tiettävästi aiemmin kerrottu julkisuudessa.

”He olivat hyvin töykeitä suurlähettiläälle”, kuningatar sanoo, kun D’Orsi kertoo hänelle tilanteesta.

”Tavatonta”, kuningatar lopuksi päivittelee.

Kiinan johtaja Xi Jinping teki valtiovierailun Britanniaan viime lokakuussa. Valtiovierailun yhteydessä solmittiin suuria kauppasopimuksia kiinalaisten ja brittiläisten yritysten välillä. Xi ja Britannian pääministeri David Cameron nähtiin lehtikuvissa brittipubissa siemailemassa toverillisesti olutta.

Vierailun jälkeen Britannian hallitus sai jonkin verran arvostelua siitä, että Britannia näytti mielistelleen Kiinaa kauppasopimusten toivossa. Keskustelut Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista näyttivät julkisuuteen annettujen tietojen perusteella jääneen pintapuolisiksi.

Valtiovierailun yhteydessä Cameron sanoi Kiinan valtiolliselle televisiokanavalle CCTV:lle, että Britannian ja Kiinan välisessä suhteessa on meneillään ”kultainen aikakausi”.

Sittemmin kultakausi on jossain määrin hiipunut. Brittejä ovat valtiovierailun jälkeen ärsyttäneet Kiinan toimet kuten brittiläisen kirjakauppiaan epäilty sieppaus Hongkongista ja tekosaarten rakentaminen Etelä-Kiinan merellä.

Keskiviikkona Britannian hovi kieltäytyi kommentoimasta kuningattaren keskustelua brittimedialle vedoten siihen, että hovin näkemyksen mukaan kyse oli kuningattaren yksityisestä keskustelusta.

”Kiinan valtiovierailu oli äärimmäisen menestyksekäs, ja kaikki osapuolet työskentelivät yhdessä sen takaamiseksi, että se sujui kitkattomasti”, totesi Britannian hovin edustaja brittisanomalehti The Guardianin mukaan.

Keskiviikkona myös Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang totesi Pekingissä uutistoimisto Reutersin mukaan, että viime vuoden vierailu oli ”äärimmäisen menestyksekäs” ja että kummankin maan viranomaiset tekivät paljon töitä menestyksen eteen.

Kiinassa BBC:n ulkomaanpalvelun lähetys katkesi keskiviikkona siinä kohtaa, jossa kerrottiin kuningattaren lausunnoista, BBC kertoo. Kiina toisinaan sensuroi ulkomaisia uutiskanavia tällä tavoin. Myöskään Kiinan oma, valtion tiukasti säätelemä media ei ole kertonut tapauksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat