Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä pikkulasta ampui itsensä viikon sisällä – Yhdysvalloissa keskustellaan jälleen aseiden saatavuuden rajoittamisesta

Yhdysvalloissa asekeskustelun keskiöön ovat nousseet pikkulapset, kun New York Times -lehti kertoi neljän taaperon ampuneen itsensä yhden huhtikuun viikon aikana vanhempiensa aseilla.

Ulkomaat
 
Keith Bedford / Reuters
Aserajoituksia vaativa äitijärjestö osoitti mieltään New Yorkissa vuonna 2013.
Aserajoituksia vaativa äitijärjestö osoitti mieltään New Yorkissa vuonna 2013. Kuva: Keith Bedford / Reuters

Yhdysvalloissa asekeskustelun keskiöön ovat nousseet pikkulapset, kun New York Times -lehti kertoi neljän taaperon ampuneen itsensä yhden huhtikuun viikon aikana vanhempiensa aseilla.

Lapsista kaksi oli 2-vuotiaita ja kaksi 3-vuotiaita. Lisäksi yksi 2-vuotias ampui autoa ajavan äitinsä, kun tämän ase oli ilmeisesti liukunut esiin kuljettajan penkin alta.

Aseväkivaltaa vähentämään pyrkivän Everytown for Gun Safety -järjestön mukaan viime vuonna 30 ihmistä kuoli vahingonlaukauksissa, joissa ampuja oli korkeintaan 5-vuotias.

Yksi näistä pikkulapsista oli Missourin Kansas Cityssä elänyt Sha’Quille Kornegay, 2. Hän olisi tosin sukulaisten mukaan halunnut olla vanhempi. Kysyjille hän kertoi olevansa 5-vuotias.

Vanhemmat olivat äskettäin eronneet ja Kornegay oli isänsä luona. Isä oli nukuttanut häntä päiväunille sängyssään, ja nukahti itse viereen. Tytär ilmeisesti heräsi ja löysi isän tyynyn alta 9 mm aseen. Isä nukkui usein ase tyynyn alla.

The New York Timesin mukaan aseessa oli myös punapistetähtäin, joka vilkkui kuin Kornegayn serkun lenkkareiden punaiset valot.

Isä heräsi verta vuotava tytär vierellään. Luoti oli mennyt otsasta läpi. Ase oli tyttären jaloissa.

Tytär haudattiin vaaleanpunaisessa pikkuarkussa. Vierellä oli suosikkinukke ja päässä tiara, joka peitti luodin sisäänmenoaukon jäljen otsassa.

Isä odottaa oikeudenkäyntiä. Häntä syytetään toisen asteen murhasta ja lapsen hengen vaarantamisesta.

Käsiaseet ovat Yhdysvalloissa kiistelty aihe. Ne ja niiden yleisyys nousevat esiin erityisesti kouluammuntojen tai muiden joukkomurhien yhteydessä.

Tilastojen mukaan Yhdysvalloissa kuolee vuosittain 30 000 ihmistä luoteihin, New York Times kertoo. Näistä merkittävä osa on itsemurhia.

Presidentti Barack Obama vaati esimerkiksi tammikuussa kiristyksiä aseiden ostajien taustojen tarkistamiseksi. Hän on aiemmin yrittänyt saada tiukennuksia aselakeihin.

Perustuslain kuitenkin tulkitaan suojaavan oikeutta aseisiin, ainakin nykytulkinnan mukaan. Sen taustalla on pitkälti yhdysvaltalaisten suhde valtioon, joka eroaa eurooppalaisista. Yhdysvalloissa aseet on historiallisista syistä hahmotettu myös suojaksi valtiota vastaan, mikäli se muuttuu uhkaavaksi.

Perustuslakiin vedoten osassa maata aseita saa kantaa julkisilla paikoilla avoimesti.

Tulkinta turhauttaa aseisiin kriittisesti suhtautuvia. Käytännössä useimmat aseenomistajat varautuvat aseilla ennemmin toisten ihmisten kuin valtion aiheuttamaan uhkaan. Lainsäädäntö sallii kuolettavankin aseen käytön itsepuolustukseksi monissa tapauksissa.

Perinteisesti liberaalit yhdysvaltalaiset ja demokraattien kannattajat ovat suhtautuneet kriittisesti aseisiin, mutta näkemykset eivät jakaannu puhtaasti puoluekantojen mukaan. Aseet ovat olleet yksi kiistakysymyksistä demokraattien presidenttiehdokkaiksi pyrkivien Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin välillä, sillä Vermontia edustava Sanders on suhtautunut aseisiin monesti myönteisemmin kuin Clinton.

Aselainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain. Siksi osa itsensä ampuneiden pikkulasten vanhemmista on saamassa syytteen, mutta osa ei.

Sha’Quille Kornegayn isä sai syytteen, mutta tytön äidin Montorre Kornegayn mielestä murhatuomio olisi liian kova, vaikka isä käyttäytyikin hänen mukaansa vastuuttomasti.

Sen sijaan Georgian Dallasissa Holston Colen, 3, isä on saamassa korkeintaan syytteen varomattomuudesta. Cole ampui isänsä repusta löytämällään pistoolilla itseään aamuseitsemältä.

Hätäkeskuksen työntekijä pystyi aluksi kuulemaan vain isän itkua, kun tämä oli soittanut hätänumeroon.

”Ei, ei”, isä toisteli hätäkeskuksen nauhoitteen mukaan.

Cole kuoli myöhemmin samana aamuna.

Aseiden rajoittamista ajavat järjestöt ovat vaatineet esimerkiksi aseiden säilytyssäädösten tiukentamista pikkulasten kuolemien vuoksi. Ne muistuttavat, että turmat olisi voitu välttää.

Aseoikeuden kannattajat puolestaan vastustavat esimerkiksi säädöksiä aseiden säilyttämisestä lukitussa paikassa. Niiden mukaan se esimerkiksi vaikeuttaisi aseiden käyttöä hätätilanteissa. Ne myös pitävät tiukkoja sääntöjä aseita koskevan perustuslain lisäyksen vastaisina.

”Kyseessä on selvästi tragedia, mutta ei mikään laajalle levinnyt ilmiö”, aseiden omistajia edustavan Gun Owners of America -järjestön tiedottaja Larry Pratt kommentoi pikkulasten tappavia vahingonlaukauksia New York Timesille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat