Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksikäytetty noin 20-vuotias nainen sai traumojensa takia luvan eutanasiaan Hollannissa

Hollannissa armokuolemista päättää tapauskohtaisesti toimikunta, joka arvioi muun muassa potilaan kärsimyksen vakavuutta ja vaihtoehtoja kuolinavulle.

Ulkomaat
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Pitkäaikaisen hyväksikäytön uhriksi joutunut nainen sai hollannissa luvan avustettuun itsemurhaan. Hän kärsi muun muassa traumanjälkeisestä stressihäiriöstä ja masennuksesta. Kuvituskuva.
Pitkäaikaisen hyväksikäytön uhriksi joutunut nainen sai hollannissa luvan avustettuun itsemurhaan. Hän kärsi muun muassa traumanjälkeisestä stressihäiriöstä ja masennuksesta. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Noin 20-vuotias, lapsena hyväksikäytön uhriksi joutunut nainen sai viime vuonna luvan eutanasiaan Hollannissa. Naiselle annettiin päätöksen jälkeen tappava ruiske.

Tapauksesta kertoivat maanantaina muun muassa brittiläiset Independent, Mirror ja The Sun -lehdet. Tapaus oli esimerkkinä raportissa, jossa hollantilaiset viranomaiset kertoivat eutanasiatapausten hoidosta ja niiden perusteluista.

Artikkeliin liittyvät

Raportin mukaan nainen oli joutunut hyväksikäytetyksi 5-15-vuotiaana ja hän kärsi parantumattomasta traumanjälkeisestä stressihäiriöstä, anoreksiasta, kroonisesta masennuksesta ja harhoista.

Häntä tutkineiden lääkärien mukaan ongelmiin ei ollut yrityksistä huolimatta löytynyt parannuskeinoa. Naisen kuitenkin arvioitiin pystyneen itse päättämään elämänsä lopettamisesta.

Hollannissa armokuolemista päättää tapauskohtaisesti toimikunta, joka arvioi muun muassa potilaan kärsimyksen vakavuutta ja vaihtoehtoja kuolinavulle.

Eutanasiasta on käyty Britanniassa kiivasta väittelyä. Sadat vaikeasti sairaat britit ovat matkustaneet viime vuosina Sveitsiin tekemään avustetun kuoleman.

Britanniassa, kuten Suomessakin, eutanasia on edelleen rikos. Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen vuonna 2015 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kuitenkin hyväksyisi armokuoleman. Suomalaisista lääkäreistä taas 46 prosenttia hyväksyisi eutanasian, kertoo vuonna 2013 tehty tutkimus.

Hollantilaisnaisen tapaus ei ole ensimmäinen nuorelle aikuiselle myönnetty armokuolema. Belgia antoi viime vuonna 24-vuotiaalle masentuneelle naiselle luvan lääkärin avustamaan itsemurhaan.

Belgiassa parlamentin alahuone hyväksyi kaksi vuotta sitten lakialoitteen, joka sallii kuolemansairaiden lasten armokuoleman. Hollannissa eutanasia voidaan tehdä yli 12-vuotiaille lapsille. The Sun -lehden mukaan Hollannissa on tehty yli 5 500 avustettua itsemurhaa vuosina 2002–2015.

Oikaisu 11.5.2016 kello 22.10: Artikkelissa käytettiin virheellisesti eutanasiaa ja avustettua itsemurhaa synonyymeinä. Hollantilaisnaiselle annettiin lupa eutanasiaan, ei avustettuun itsemurhaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat