Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö USA:n pyytää Japanilta anteeksi atomipommeja? Maailman­politiikassa pahoittelu ei ole yksinkertainen asia

Presidentti Barack Obama menee Hiroshimaan, mutta ei aio pyytää anteeksi joukkotuhoa. Pitäisikö?

Ulkomaat
 
Bernard Hoffman / Life
Hiroshiman rauniot Japanissa atomipommin jälkeen
Hiroshiman rauniot Japanissa atomipommin jälkeen Kuva: Bernard Hoffman / Life

Yhdysvallat on ainoa maa, joka on käyttänyt ydinaseita. Japani on ainoa maa, joka on kärsinyt atomipommien tuhon.

Toukokuun lopussa tätä historiaa sovitellaan, kun Barack Obama ensimmäisenä virassa olevana Yhdysvaltain presidenttinä vierailee Hiroshimassa. Ydinpommi tuhosi kaupungin 6. elokuuta vuonna 1945.

Kertoessaan vierailusta tiistaina Valkoinen talo korosti yhtä asiaa: Obama ei aio pyytää anteeksi.

Mutta pitäisikö?

Anteeksipyyntö on hankalaa, myös maailmanpolitiikassa.

Kansakuntien suhteissa anteeksipyyntö palvelee samaa tarkoitusta kuin ihmisen elämässä. Se on vastuun tunnustamista, loukatun kunnioittamista ja sovittelua. Anteeksi pyydetään myös oman itsensä vuoksi: jotta vapautuisi syyllisyydestä.

Historian kuuluisimpia valtionjohtajien anteeksipyyntöjä oli pieni ele. Sen teki Willy Brandt vuonna 1970 Puolan Varsovassa. Hän osallistui Länsi-Saksan liittokanslerina tilaisuuteen, jossa kunnioitettiin natsi-Saksan tappamien juutalaisten muistoa.

Kukkaseppeleiden edessä Brandt polvistui. Hän ei sanonut sanaakaan.

”Kannoin taakkaa miljoonista murhatuista. Tein sen, mitä ihmiset tekevät, kun sanat eivät riitä”, hän kirjoitti myöhemmin muistelmissaan.

Brandt oli toisen maailmansodan aikaan elänyt maanpaossa. Hän siis otti kansakunnan nimissä vastuun teoista, joihin hän ei ollut syyllinen.

Tilinteko muiden synneistä on yksi ongelma kansakuntien yrityksissä pyytää anteeksi historiallisia vääryyksiä, kirjoittaa poliittisen filosofian tutkija Michael J. Sandel kirjassaan Oikeudenmukaisuus.

Kun Australiassa on keskusteltu korvauksista aboriginaaleille tai Yhdysvalloissa väitelty orjuudesta, on vedottu siihen, että nykysukupolvet eivät voi vastata kauan sitten kuolleiden tekemistä vääryyksistä.

Entä missä määrin yhteisö on syyllinen joidenkin yksilöidensä tekoihin?

Päätöksen atomipommeista teki Presidentti Harry S. Truman. Pommin Hiroshimaan pudotti pilotti Paul W. Tibbets, joka toteutti käskyä. Ovatko amerikkalaiset, edelleen, vastuussa?

Sandelin mukaan yhteisöllisistä anteeksipyyntöyrityksistä voi olla haittaakin. Ne voivat lietsoa vanhoja riitoja ja herättää paheksuntaa.

Pahoittelu on myös irtiotto vääryyksien tekijöistä. Saksalaiset halusivat osoittaa, että he kaikki eivät ole natseja tai halua siksi jäädä.

Saksa sovitteli naapureidensa kanssa. Yhteistyö auttoi sen jaloilleen. Maa on myös maksanut miljardien korvauksia holokaustin selviytyjille ja Israelille.

1990-luvulla Saksa nousi jälleen Euroopan mahtivaltioksi – uudenlaisena, yhdistyneenä ja monikulttuurisena.

Yhteisöllisen syyllisyyden kaikuja voi silti nähdä yhä. Tarve esittää Saksa hyvien ja myötätuntoisten ihmisten maana selittää osin liittokansleri Angela Merkelin vastaanottavaista suhtautumista pakolaisiin.

Menneen sovittelussa törmää eri tapoihin nähdä sama historia.

Hiroshimassa tuhansia ihmisiä paloi elävältä silmänräpäyksessä ja muutaman kuukauden sisällä noin 140 000 kuoli. Kolme päivää Hiroshiman jälkeen Yhdysvallat pudotti toisen atomipommin Nagasakiin.

Japanin keisarillinen armeija oli toisessa maailmansodassa vallannut laajoja alueita useista Aasian maista Koillis-Kiinasta Thaimaahan. Miljoonia ihmisiä oli kuollut. Japanin sotilaat olivat raiskanneet, kiduttaneet ja tappaneet siviilejä.

Yhdysvaltain tulkinta on, että ydinpommit lopettivat sodan. Keisari Hirohito ei olisi muuten antautunut. Sota olisi vienyt lisää uhreja.

Vastatulkinta on, että Japani oli jo polvillaan. Antautuminen olisi voitu saavuttaa ilman tarkoituksella siviileihin kohdistettua joukkotuhoa.

Japanin oma tilinteko sodan julmuuksista on kesken. Suhteita Aasiassa hiertää yhä naapureiden näkemys, ettei Japani koskaan kunnolla pyytänyt anteeksi.

Osin tämän vuoksi toisen maailmansodan kaunat ovat Aasiassa vahvasti läsnä, toisin kuin Euroopassa.

Japani on kyllä useasti pyytänyt anteeksi tai pahoitellut. Ainakin Kiinan mielestä sanamuodot ovat kuitenkin olleet vääriä.

Selväsanaisimman katumuksensa Japani esitti viime joulukuussa, kun pääministeri Shinzo Abe pyysi anteeksi korealaisten naisten alistamisesta seksiorjiksi. Sen ansiosta Japani sai uuden alun Etelä-Korean kanssa.

Kuvaavaa Japanin ulkosuhteille on silti, että sen paras liittolainen maailmassa on Yhdysvallat.

Haluaako Japani, että Yhdysvallat – entinen tuhoaja, entinen miehittäjä ja nykyinen ystävä – pyytää anteeksi ydinpommeja? Keskiviikkona Abe kiersi kysymyksen. Mielipidekyselyiden mukaan monet japanilaiset toivovat anteeksipyyntöä. Läheskään kaikki eivät pidä sitä tarpeellisena.

Vastuunkantoa on myös toimia niin, ettei toista historian virheitä. Kautensa alussa Obama julisti tavoitteekseen ydinaseettoman maailman. Vierailu Hiroshimassa tukee tätä.

Hiroshiman muistopyhätössä palaa rauhan liekki. Se palaa kunnes maailman jokainen atomipommi on tuhottu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat