Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff hyllytettiin taloussotkujen vuoksi

Etelä-Amerikan suurimman maan senaatti äänesti presidenttiä vastaan lähes 20 tuntia kestäneessä istunnossa.

Ulkomaat
 
Ueslei Marcelino / Reuters
Michel Temer (vas.) valittiin Brasilian uudeksi presidentiksi.
Michel Temer (vas.) valittiin Brasilian uudeksi presidentiksi. Kuva: Ueslei Marcelino / Reuters

Rio de Janeiro

Pitkän päivän ja yön jälkeen Brasilian presidentti Dilma Rousseff potkaistiin syrjään.

Latinalaisen Amerikan suurimman maan senaatti äänesti maratonistunnon päätteeksi lukemin 55–22 presidentin virkasyytteen puolesta.

Se katkaisi vasemmistolaisen Työväenpuolueen 13 vuotta valtakauden Brasiliassa.

Rousseff joutuu nyt astumaan sivuun enimmillään puoli vuotta kestävän käsittelyn ajaksi. Kyseessä ei sitten ollut vielä lopullinen päätös, mutta Rousseffin selviytymismahdollisuudet ovat heikot. Jos senaatin määräenemmistö lopulta toteaa hänet syylliseksi, Brasilian ensimmäinen naispresidentti joutuu lopullisesti lähtemään.

Rousseff oli kerännyt omat tavaransa presidentin toimistosta jo etukäteen. Vallan ottaa nyt varapresidentti Michel Temer ja hänen uudet ministerinsä. Hallituksen mukana menee uudelleen jakoon yli 10 000 työpaikkaa eri ministeriöissä ja valtion instituutioissa.

Brasilian kaduilla osoitettiin paikoin jälleen mieltä puolesta ja vastaan. Rio de Janeirossa Marco Aurélio oli pukeutunut paaviksi osoittaakseen tukea presidentille.

“Me tarvitsemme paavin sanomaa tasa-arvosta ja demokratiasta. Tämä on ollut uskomaton suvaitsemattomuuden juhla“, hän sanoi tihkusateen kastelemalla Cinelândian aukiolla.

Hallituksen tukijat ja vastustajat nujakoivat aukiolla. Protestit olivat kuitenkin aiempaa vaisumpia. Ilmassa on ollut väsymystä poliittiseen sirkukseen.

Viime kuukaudet ovat olleet Brasilian politiikassa hulluja ja käänteet loputtomia.

Tilanne oli kovin toinen, kun entinen vasemmistosissi Rousseff valittiin presidentiksi vuonna 2010. Silloin talous porskutti, rautamalmin ja soijan hinnat olivat korkealla. Brasiliasta puhuttiin nousevana maailmanmahtina.

Huuma vaihtui kuitenkin ennen pitkää taantumaan. Massiiviset korruptioskandaalit ja talouskriisi ovat nyt syöneet Työväenpuolueen suosion.

Rousseffin viraltapanolla ei silti ole virallisesti tekemistä korruption kanssa, vaan presidenttiä syytetään budjettilakien rikkomisesta.

Onko hän syyllinen? Riippuu keneltä kysyy. Hänen sanotaan lainanneen laittomasti rahaa valtio-omisteisilta pankeilta sosiaaliohjelmien rahoittamiseksi. Onko hän mennyttä? Luultavasti.

Yllätykset ovat Brasiliassa aina mahdollisia. Mutta vaikka Rousseff lopulta onnistuisikin voittamaan taistelunsa, hallitseminen olisi epäsuositulle ja liittolaisten hylkäämällä presidentille vaikeaa.

Ongelma on, että presidentin vaihtoehdotkaan eivät ole suosittuja. Uuden presidentin Michel Temerin puolue PMDB on monissa lehmänkaupoissa keitetty perinteinen valtapuolue. Temer on Rousseffin entinen liittolainen ja nykyinen vastustaja. Tutkimusyritys Datafolhan mukaan 60 prosenttia brasilialaisista tahtoo eroon myös hänestä.

Temer on antanut ymmärtää tekevänsä leikkauksia lakisääteisiin terveydenhuoltoon ja koulutukseen varattuihin menoihin, uudistavansa sosiaalietuuksia ja työlainsäädäntöä sekä yksityistävänsä valtion toimintoja. Monet uusista ministereistä tulevat vaikutusvaltaisesta suurmaanomistajien ja maatalousbisneksen eturyhmästä.

Senaattoreista puolestaan 60 prosenttia on itse tutkittavana korruptiosta tai muista vakavista rikoksista. Aiemmassa alahuoneen äänestyksessä poliitikot yksi toisensa jälkeen julistivat äänestävänsä presidenttiä vastaan esimerkiksi perheensä, lastensa, äitinsä, Jumalan, ystäviensä, Jerusalemin rauhan tai oman osavaltionsa valtatien vuoksi.

“Viraltapano muuttaa meidät maailman suurimmaksi banaanitasavallaksi”, sanoi yksi presidenttiä puolustanut hallituksen lakimies torstain vastaisen yön äänestyksessä.

Monelle presidentin lähtö tarjoaa yhtä kaikki helpotuksen. Brasilia on ollut poliittisessa umpikujassa pitkään. Uusi hallitus saattaa saada ensi alkuun kuherruskuukauden.

Ratkottavaa olisi. Talous on pahassa pudotuksessa, zikavirus ja dengue leviävät, olympialaisiin on alle kolme kuukautta aikaa.

Pitkään jatkunut kriisi on ollut kuluttava paitsi poliittisille pelureille, myös monille niistä brasilialaisista, jotka eivät ole lähteneet kaduille puolesta tai vastaan.

“Tämä kaikki on ollut todella sekavaa”, sanoi opettaja Denise Conde, joka odotti illalla kotiin pääsyä bussipysäkillä Riossa.

Olympialaisiin liittyvät rakennustyöt olivat jälleen ruuhkauttaneet kaupungin liikenteen.

“Toivomme vain, että tämä sotku loppuisi ja Brasiliassa tapahtuisi edes jotain hyvää”, hän sanoi.

UESLEI MARCELINO / REUTERS
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff
Rio Gandara / HS
Gustavo Santana osallistui mielenosoitukseen presidentin puolesta Rio de Janeiron Cinelândiassa.
Gustavo Santana osallistui mielenosoitukseen presidentin puolesta Rio de Janeiron Cinelândiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat