Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hells Angels on ruotsalaislähiön asukkaille turvapaikanhakijoita mieluisampi naapuri – HS vieraili vauraan keskiluokan Nackassa

Nackalaiset uhkaavat hankkia apua moottoripyörä­jengiltä, jos alueelle tulee pakolaisnuoria

Ulkomaat
 
Nackan kunta on suunnitellut muuttavansa Hells Angels -moottoripyöräkerhon vuokraaman talon nuorten turvapaikanhakijoiden asuntolaksi.
Nackan kunta on suunnitellut muuttavansa Hells Angels -moottoripyöräkerhon vuokraaman talon nuorten turvapaikanhakijoiden asuntolaksi.

Nacka

Kuinka pelottavia muutamat pakolaisnuoret voivat olla? Ja mitä kaikkea naapurit ovat valmiita tekemään pitääkseen heidät loitolla?

Tätä kysytään nyt Nackassa, idyllisessä merenrantakunnassa Tukholman kupeessa.

Kunnan äveriäällä Saltsjö-Boon alueella on alkanut eriskummallinen keskustelu moottoripyöräjengi Hells Angelsin vuokraamasta talosta.

Kunta haluaisi ostaa sen ja suunnittelee käyttävänsä taloa esimerkiksi yksin Ruotsiin tulleiden turvapaikanhakijanuorten asuttamiseen. Naapurit pitävät kuitenkin rikolliseen toimintaan yhdistettyjä Hells Angelsin jäseniä parempina naapureina kuin nuoria turvapaikanhakijoita. Asukkaat ovat ryhtyneet kovaäänisesti vastustamaan hanketta.

”Se kuulostaa ihan kummalliselta, mutta niin se on”, sanoo moottoripyöräjengin naapuri, rakennusyrittäjä Daniel, joka vastustaa asuntolaa.

Hän kertoo, että naapurustossa on alettu harkita jo Hells Angelsin jäsenten värväämistä ”suojelemaan” asukkaita, mikäli asuntola muuttaa kadulle.

”Siihen se varmasti menee, jos täällä tulee jotakin kahinaa.”

Nackan riita osuu aikaan, jolloin Ruotsin maahanmuuttokeskustelun sävy on koventunut. Kiista pakolaisten majoittamisesta ei ole kunnassa ensimmäinen. Hiljattain isompaa asuntolaa lähistölle suunnitellut yrittäjä luopui hankkeestaan naapurien vastustuksen takia.

Nyt kunta on saanut kymmeniä protestiviestejä asiasta. Keskustelun sävy huolestuttaa osaa kunnassa asuvista.

”Jotakin on tapahtumassa yhteiskunnassamme, ja se on minun mielestäni hyvin huolestuttavaa. Asenteet ovat muuttumassa vähemmän vastaanottavaisiksi, ja turvattomuus hiipii keskuuteemme ilman perusteita”, sanoo kristillisdemokraatti Jan-Eric Jansson, asukkaiden kanssa asiasta keskustellut Nackan kunnanhallituksen jäsen.

Protestin taustalla on osin se, että turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan kasvavan kunnassa. Viime vuonna 135 tulijaa sai kuntapaikan koko 98 000 asukkaan Nackasta, mikä oli väkilukuun nähden pieni määrä Ruotsissa.

Ruotsin hallitus kuitenkin päätti hiljattain, että kaikkien kuntien on otettava vastaisuudessa vastaan turvapaikanhakijoita. Kunnille on asetettu kiintiöt. Nackassa ensi vuodelle määrätty kiintiö on selvästi yli kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Saltsjö-Boo on aluetta, jolla asuu ylempää keskiluokkaa tyyriissä omakotitaloissaan. Hells Angelsin punaisen tuvan ovella kyltti kertoo, että tunkeilijoita ammutaan ja lähetit ja virkavalta voivat käyttää takaovea.

”Ennen täällä oli melko paljon pikkurikollisuutta, mutta nykyisin, kun he ovat täällä, on hyvin rauhallista”, sanoo yksi naapureista, joka haluaa pysytellä nimettömänä.

Hänen mielestään moottoripyöräkerhosta ei ole ollut mitään ongelmia. Turvapaikanhakijanuoria hän ei sen sijaan haluaisi nähdä kulmilla.

”Ei ikinä tiedä, mitä tapahtuu. Minulla on pieniä lapsenlapsia, ja mietin, mitä voi tapahtua heidän koulumatkallaan.”

Asukkaat pelkäävät muun muassa asuntojensa arvon laskua.

”Minä pärjään kyllä, mutta kaikki muut eivät. Ihmiset voivat todella huonosti tämän asian takia”, sanoo Daniel, joka rakennuttaa runsaan miljoonan euron taloa Hells Angelsin naapuriin.

Jan-Eric Jansson sanoo, ettei kunta ole vastustuksen takia luopumassa hankkeesta. Sen sijaan on vielä epäselvää, mihin tarkoitukseen taloa lopulta käytettäisiin. Turvapaikanhakijanuorten asuttamisesta ei ole päätöstä.

Jansson on järkyttynyt keskustelun esille nostamista arvoista. Hän pitää puheita suojelun hakemisesta moottoripyöräkerholta suoraan uhkaavina.

”Mielestäni nämä arvot ovat kauhistuttavia. Ruotsiin tulijat leimataan potentiaalisiksi raiskaajiksi ja rikollisiksi, se on täysin hullua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat