Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa huolestuttiin loppuunpalamisesta: Työpuhelin ja -sähköposti kehotetaan sulkemaan töistä lähtiessä

Työntekijöiden vapaa-ajan rauhoittaminen työsähköposteilta ja muilta työviesteiltä on ainoa työlain uudistuksen kohta, johon kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Ulkomaat
 
Jacky Naegelen / Reuters
Ranskan hallituksen läpirunnoma työlain uudistus on saanut mielenosoittajat kadulle kevään aikana useasti. Toukokuun alun protestiin Pariisissa osallistunut mies oli naamioitunut klovniksi.
Ranskan hallituksen läpirunnoma työlain uudistus on saanut mielenosoittajat kadulle kevään aikana useasti. Toukokuun alun protestiin Pariisissa osallistunut mies oli naamioitunut klovniksi. Kuva: Jacky Naegelen / Reuters
Fakta

Ranska rukkaa työlakiaan

 Ranska uudistaa työlainsäädäntöään muun muassa helpottamalla työntekijöiden irtisanomista ja palkkaamista.

 Tavoitteena on kutistaa noin kymmenessä prosentissa olevaa työttömyyttä.

 Uudistukset ovat äärimmäisen epäsuosittuja, joten hallitus puski ne läpi väkisin.

Ranska haluaa rauhoittaa työntekijöiden vapaa-ajan työsähköposteilta ja muulta työhön liittyvältä viestittelyltä.

Niin kutsuttu ”oikeus kirjautua ulos” sisältyy työelämää säätelevään lakiuudistukseen, jonka pääministeri Manuel Valls puski tällä viikolla väkisin läpi ilman parlamentin äänestystä. Se oli rajuja protesteja synnyttäneessä lakiuudistuksessa ainoa asia, jota kaikki puolueet, ammattiliitot ja jopa työnantajat näyttävät tukevan.

Vastaisuudessa työnantajien pitäisi kannustaa ja opastaa työntekijöitään sulkemaan työpuhelimensa ja -sähköpostinsa töistä lähtiessään. Yhtiöissä, joissa on yli 50 työntekijää, uudet ohjeet on kirjattava myös yhtiön peruskirjaan.

Oikeus kirjautua ulos haluttiin lisätä työlakiin, koska Ranskassa on huolestuttu työntekijöiden loppuunpalamisesta. Älypuhelinten yleistyminen ja verkkoyhteyksien paraneminen on johtanut siihen, että ranskalaiset hoitavat työasioita yhä useammin myös vapaa-ajallaan ja lomilla.

Uusien sääntöjen on määrä tulla voimaan vuoden 2017 alusta. Ne eivät kuitenkaan tiukasti sanele sitä, mitä työnantajien pitäisi tehdä asian edistämiseksi.

Osa ranskalaisista yhtiöistä on jo kokeillut erilaisia keinoja vapaa-ajan ja työajan erottamiseksi toisistaan. Esimerkiksi ydinvoimayhtiö Areva järjesti koulutuskampanjan, jossa työntekijöitä kehotettiin välttämään viestien lähettelyä vapaa-ajalla. Vakuutusyhtiö Allianz France puolestaan kokeilee järeämpiä, teknisiä keinoja. Se on ottanut käyttöön järjestelmän, joka toimittaa viikonloppuna lähetetyt sähköpostit perille vasta maanantaina, kertoi Europe 1 -radiokanava maaliskuussa.

Oikeus kirjautua ulos on pieni osa laajempaa työlain uudistusta, joka helpottaa työntekijöiden palkkaamista ja erottamista. Presidentti François Hollande ja Vallsin johtama sosialistihallitus ovat saaneet uudistuksista paljon kuraa niskaansa.

Ammattiliitot, opiskelijat ja jopa osa sosialistien omista kansanedustajista vastustavat lakiuudistusta. Ranskan kaupungeissa on nähty parin viime kuukauden aikana paikoin jopa väkivaltaiseksi yltyneitä, jopa satojatuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia.

Valls pakotti lain läpi tiistaina ilman parlamentin hyväksyntää, koska ei saanut suostuteltua kapinaleiriin liittyneitä sosialistipuolueen jäseniä äänestämään muutosten puolesta. Ranskan perustuslain artikla 49-3 mahdollistaa parlamentin ohittamisen lain hyväksymisessä.

Artiklan 49-3 avulla läpi puskettu laki voi kaatua ainoastaan, jos hallitus kaatuu luottamusäänestyksessä. Tämä kortti katsotaan tänään torstaina, koska kaksi oikeiston oppositiopuoluetta on vaatinut äänestystä.

Hallitus todennäköisesti läpäisee testin, sillä epäluottamuksen ilmaisemiseen tarvittaisiin 288 ääntä 575-paikkaisesta parlamentista. Äänestystä vaatineilla oppositiopuolueilla on kasassa ainoastaan 226 paikkaa. Ranskalaislehdistön mukaan lakiuudistusta vastaan kapinoineilta sosialisteilta on turha odottaa tukea oman hallituksen kaatamiseen.

Myös työministeri Myriam El Khomri pitää mahdottomana ajatusta, että vasemmisto liittyisi oikeiston rintamaan.

”On mahdoton ajatus, että sosialistiedustajat voisivat rullata punaisen maton auki oikeistolle”, El Khomri sanoi France Infon haastattelussa keskiviikkona.

Lakiuudistuksen puskeminen läpi väkipakolla sai mielenosoittajat tiistaina vaatimaan presidentti Hollanden eroa.

Artiklaa 49-3 voi käyttää lainsäädännössä kerran vuodessa, budjettilainsäädännössä myös useammin. Nykyään sen käyttö on harvinaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat