Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainalaishakkerit julkaisivat Itä-Ukrainan kapinallisalueilla olleiden toimittajien tietoja – mukana myös suomalaisia

Toimittajat vaativat keskiviikkona listan poistamista verkosta, koska heitä on jo uhkailtu ”yhteistyöstä terroristien kanssa”.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Hrabojelainen Nadežda Aleksandrovna ohitti kesällä 2014 talonsa lähelle pudonneen malesialaiskoneen osia. Kone putosi Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten hallussa olevalle alueelle, jolle ei pääse ilman niin sanotun Donetskin kansantasavallan akkreditointia.
Hrabojelainen Nadežda Aleksandrovna ohitti kesällä 2014 talonsa lähelle pudonneen malesialaiskoneen osia. Kone putosi Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten hallussa olevalle alueelle, jolle ei pääse ilman niin sanotun Donetskin kansantasavallan akkreditointia. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Monet ukrainalaiset ja länsimaiset toimittajat arvostelivat keskiviikkona kovin sanoin ukrainalaisia hakkereita, jotka julkaisivat tuhansien Itä-Ukrainan kapinallisalueille akkreditoitujen toimittajien tietoja.

Hakkerit ilmoittivat Myrotvorets-sivulla, että halusivat julkaista käsiinsä saamansa listan, ”koska nämä toimittajat tekevät yhteistyötä terroristijärjestön taistelijoiden kanssa”. Ukraina kutsuu Venäjän tukemia Itä-Ukrainan kapinallisia terroristeiksi.

Hromadske-sivustolla julkaistussa vetoomuksessa joukko tunnettuja toimittajia vaatii Myrotvoretsia poistamaan tiedot välittömästi. Heidän mukaansa osaa myös kapinallisten puolelta raportoineita toimittajia on jo uhkailtu listan julkaisun jälkeen, koska näiden väitetään tekevän yhteistyötä terroristien kanssa.

Osa toimittajista on pelännyt tietojen vaarantavan heidän turvallisuutensa niin sanotulla ATO-alueella eli Ukrainan joukkojen puolella rintamaa. ATO on lyhenne terrorisminvastaisesta operaatiosta.

Lista on niin sanotun Donetskin kansantasavallan edustajien keräämä lista sen alueelle akkreditoiduista toimittajista. Alueella ei voi käytännössä toimia ilman akkreditointia.

Listalla on tuhansia toimittajia sekä tiedot näiden sähköpostiosoitteista ja puhelinnumeroista. Osa nimistä on useampaan kertaan.

Listalla on myös parikymmentä suomalaisnimeä. Helsingin Sanomista listalla on kuusi nimeä.

Jotkut ukrainalaiset poliitikot ovat jo kutsuneet listalla olevia toimittajia ”Ukrainan vihollisiksi”.

Ukrainan informaatiopolitiikan ministeriön varajohtaja Tetjana Popova kertoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että viranomaiset ovat pyytäneet hakkereita sulkemaan sivunsa jo kahden päivän ajan.

”Listalla olevia toimittajia vastaan ei ole tulossa mitään sanktioita. He eivät ole rikkoneet mitään lakia”, hän sanoi.

Ukrainan Helsingin-suurlähettiläs Andri Olefirov ehti keskiviikkona ilmoittaa viestipalvelu Twitterissä tuntevansa listalla olevat suomalaiset ja pitävänsä näitä ammattilaisina.

Julkisen kirjeen kirjoittaneet toimittajat puolestaan korostivat, ettei akkreditointi tarkoita, että toimittajat tekisivät akkreditoinnin antaneen tahon kanssa yhteistyötä. Kyse on turvasta, tosin rajallisesta.

Toimittajat muistuttivat, että monet listalla olevat toimittajat raportoivat muun muassa malesialaiskoneen pudottamisesta kesällä 2014 ja Venäjän toiminnasta Itä-Ukrainassa. Heidän mukaansa monet listalla olevat ovat vaarantaneet henkensä raportoidakseen tapahtumista rintaman molemmilla puolilla.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja lehdistönvapauskysymyksissä Dunja Mijatović sanoi tiedotteessaan keskiviikkona olevansa huolissaan joidenkin listalla olevien toimittajien saamista uhkauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat