Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran rakentaa ”silkkirautatietä”, joka yhdistää Suomenlahden Persianlahteen

Keski-Aasian kautta Iranista Kiinaan kulkeva rautatie lyhentää rahtiliikennettä Kiinasta Eurooppaan jopa kuukaudella.

Ulkomaat
 
AFP
Iranilaiset viranomaiset juhlistivat helmikuussa ensimmäistä Kiinasta tullutta junaa Teheranissa.
Iranilaiset viranomaiset juhlistivat helmikuussa ensimmäistä Kiinasta tullutta junaa Teheranissa. Kuva: AFP

Talouspakotteista vapautuneen Iranin paluu maailmankartalle merkitsee suuria muutoksia maailmantaloudelle – ja jopa maantieteelle.

Iran rakentaa innolla ”Silkkirautatietä”, joka voi nopeuttaa tavaraliikennettä Euroopasta Aasian halki Kiinaan parhaimmillaan viikoilla.

Iranin ankaria pakotteita alettiin purkaa tammikuussa, kun Yhdysvallat ja Iran pääsivät sopuun Iranin ydinohjelman rajoittamisesta.

Varsinkin Silkkirautatien haara, joka kulkee Turkmenistanin, Uzbekistanin, Kirgisian ja Kazakstanin kautta, voi lyhentää matkaa Kiinasta Eurooppaan peräti kuukaudella. Jos rata valmistuu suunnitelmien mukaan, matka-aika putoaisi vain kahdeksaan päivään.

Suunnilleen samassa ajassa tavarajuna puksuttaa teoriassa myös Venäjän halki kulkevaa Trans-Siperian rataa pitkin.

Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Siperian-rata on kuitenkin pahasti ruuhkainen, sen ratamaksut ovat korkeat, eivätkä Venäjän suunnitelmat raidekapasiteetin nostamiseksi ole edenneet. Huono logistiikka ja venäläinen byrokratia nostavat Siperian-radan todellisen rahtiajan lähelle sitä, minkä matka Euroopasta Aasiaan vie meriteitse.

Silkkirautatien palat ovat loksahdelleet paikoilleen 2000-luvun kuluessa, kun Keski-Aasiassa on rakennettu uusia rataosuuksia.

Esimerkiksi Turkmenistanissa valmistui 960 kilometriä rataa joulukuussa 2014. Sen valmistuttua päästiin tekemään kokonaisuuden kannalta tärkeää osuutta, Kazakstanin läpi kulkevaa rataa. Teheranin ja Shanghain välinen rata koukkaa pienen mutta olennaisen pätkän Kazakstanin eteläosan kautta.

Shanghaista lähtenyt juna saapui Teheraniin viimein tänä keväänä.

Iran aikoo kaksinkertaistaa myös sisäisen rataverkostonsa 10 000 kilometristä 20 000:een seuraavan vuosikymmenen aikana, viikkolehti The Economist kertoi huhtikuussa.

Vaikka Iran on ydinsopimuksen myötä päässyt takaisin markkinoille, alhainen öljyn hinta kurittaa sen muutenkin heikossa kunnossa olevaa taloutta. Siksi Iran yrittää vauhdittaa silkkirautatietä ulkomaisella rahalla.

Kiina on The Economistin mukaan myöntänyt Iranille kahden miljardin dollarin lainan ratainvestointeihin. Suomen Teheranin-suurlähetystön mukaan silkkirautatie on houkutellut myös suomalaisia investointeja.

Suomen kannalta olennaisimmat palikat puuttuvat vielä, mutta niitäkin ollaan panemassa paikoilleen. Viime viikolla alettiin rakentaa siltaa Azerbaidžanin ja Iranin väliselle rajajoelle Astarassa. Se on osa rataa, joka kulkisi Moskovasta Teheraniin.

Tältä matkalta kiskot puuttuvat sadan kilometrin matkalta vielä kokonaan.

Moskova–Teheran-rata yhdistäisi Suomenlahden Persianlahteen. Esimerkiksi matka Suomesta Intiaan lyhenisi Suomen Teheranin-suurlähetystön arvioiden mukaan noin 2 000 kilometrillä.

Nykyistä merireittiä rata voisi lyhentää 40 vuorokaudesta jopa 14:ään.

Jos Turkki tulisi mukaan Iranin kautta kulkevaan silkkirautatieverkostoon, junareitti voisi haastaa jopa Suezin kanavan Kiinan ja Euroopan välisessä tavaraliikenteessä.

Se ei välttämättä ole niin helppoa kuin luulisi. Iran ja Turkki ovat eri puolilla esimerkiksi Syyrian sodassa.

Persianlahden maat, jotka muutenkin ovat Iranin vihollisia, eivät puolestaan katso hyvällä Iranin tunkemista alueelliseksi solmukohdaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat