Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei saanut kutsua Lontoon suureen korruption vastaiseen kokoukseen

Veronkierto vaikeutuu ja ulkomaiset omistukset tulevat Britanniassa ja monissa muissa maissa julkisiksi, jos Lontoon-kokous onnistuu.

Ulkomaat
 
STEFAN WERMUTH / REUTERS
Britannian pääministeri David Cameronin isännöi kansainvälistä korruption vastaista kokousta Lontoossa torstaina.
Britannian pääministeri David Cameronin isännöi kansainvälistä korruption vastaista kokousta Lontoossa torstaina. Kuva: STEFAN WERMUTH / REUTERS

Lontoo. Maailman vähiten korruptoituneihin maihin kuuluva Suomi ei saanut kutsua Lontoossa tänään torstaina järjestettävään korruption vastaiseen konferenssiin.

Kokouksessa on määrä sopia uusista keinoista, joilla maat voivat taistella korruptiota vastaan ja läpinäkyvyyden puolesta.

Konferenssin on määrä antaa myös kaikkien aikojen ensimmäinen kansainvälinen julistus korruptiota vastaan.

Pääministeri David Cameronin isännöimään kansainväliseen kokoukseen saapuu maailman talousmahtien eli G 20-maiden ja kansainyhteisön jäsenmaiden valtionjohtajia ja ministerejä sekä edustajia myös muista maista, järjestöistä sekä liikeyrityksistä.

Suomi ei kuulu G 20-maihin muuta kuin EU:n välityksellä. Suomi ei saanut Lontooseen myöskään erilliskutsua.

Britannian hallituksen mukaan Britannia näyttää esimerkkiä muille veronkierron vastaisessa taistelussa.

Ennakkotietojen mukaan Britannia aikoo lisätä ulkomaisten yhtiöiden läpinäkyvyysvaatimuksia. Vastaisuudessa Britanniassa kiinteää omaisuutta hallitsevien tai sitä hankkivien ulkomaisten yritysten pitää paljastaa oikeat omistajansa.

Ulkomaiset omistajat kirjataan vastaisuudessa omaan rekisteriinsä. Nykyään omistuksen jääminen pimentoon lisää Britannian houkuttelevuutta veronkiertäjien ja rahanpesijöiden sijoituskohteena.

Tämä puolestaan on johtanut siihen, että esimerkiksi Lontoon kalleimmat kiinteistöt ovat ulkomaisten sijoittajien hallussa.

Britannia aikoo perustaa julkisen omistajarekisterin jo ensi kuussa. Näin siitä tulisi ensimmäinen G20-maa, jossa omistuksen salaaminen ei enää onnistu.

Britannian hallituksen mukaan ulkomaiset yhtiöt omistavat nyt noin 100 000 kiinteistöä Englannissa ja Walesissa. Niistä 44 000 sijaitsee Lontoossa.

Myös Britannian merentakaisten alueiden pitää jatkossa jakaa automaattisesti tietoa muiden maiden sijoittajien omistuksista. Näin veronkierto käy entistä vaikeammaksi. Poliisi ja oikeusviranomaiset näkevät heti, kuka omistaa sijoitukset.

Britannia aikoo myös isännöidä korruption vastaista keskusta. Sijoituspaikka on Lontoo.  

Ennakkotietojen mukaan torstaisessa konferenssissa nähdään muidenkin maiden sitoumuksia entistä hanakampaan korruption torjuntaan. Omia lupauksiaan antavat muun muassa Afganistan, Argentiina, Italia, Jordania ja Nigeria.

”Korruption piru ulottuu joka puolelle maailmaa. Se on kaikkien ongelmiemme ytimessä aina taloudellisesta epävarmuudesta köyhyyteen sekä koko ajan uhkaavaan radikalisoitumiseen ja ääriliikkeisiin”, pääministeri Cameron ilmoitti lausunnossaan ennen kokouksen alkua.

Omistuksen aikovat tehdä julkiseksi myös muut maat. Ennakkotietojen mukaan ulkomaisten omistajien rekisterin aikovat perustaa Britannian ohella Hollanti, Ranska, Nigeria ja Afganistan.

Vastaavaa alkavat valmistella muun muassa Australia, Uusi-Seelanti, Irlanti ja Georgia.

Lontooseen perustettavan korruption vastaisen koordinaatiokeskuksen perustamiseen osallistuvat Britannian ohella Yhdysvallat, EU-maiden poliisiviranomainen Europol, kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol, Australia, Kanada ja Sveitsi.

Keskuksen asiantuntijat tulevat Britannaista ja muualta. Tavoittena on kansainvälisen yhteistyön tehostaminen korruption vastaisessa työssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat