Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki ja EU ilmiriidassa viisumivapaudesta – pakolaissopimus vaarassa

Kiistan ytimessä Turkin terrorismilainsäädäntö, jota on arvostelijoiden mukaan käytetty toimittajien ja kurdien vainoamiseen.

Ulkomaat
 
Reuters
Syyrialaispakolainen kuljetti pientä lasta kumirenkaan avulla kohti Kreikalle kuuluvaa Lesboksen saarta syyskuussa. Kuvassa pakolaiset olivat noin sadan metrin päässä rannasta.
Syyrialaispakolainen kuljetti pientä lasta kumirenkaan avulla kohti Kreikalle kuuluvaa Lesboksen saarta syyskuussa. Kuvassa pakolaiset olivat noin sadan metrin päässä rannasta. Kuva: Reuters

Euroopan unioni ja Turkki ovat ajautuneet ilmiriitoihin turkkilaisten viisumivapaudesta ja aiemmin sovitusta pakolaissopimuksesta. Ellei kiistasta päästä sopimukseen, vaarana on, että Turkki päästää jälleen pakolaisvirrat tulemaan Eurooppaan.

Aiemmin on sovittu, että turkkilaisille myönnetään kesäkuun loppuun mennessä viisumivapaus EU-maihin, jos maa täyttää kaikki siltä vaaditut 72 kriteeriä. Viisumivapaus on ollut Turkille erittäin tärkeä vaatimus.

Turkki on puolestaan lupautunut ottamaan rannoiltaan Kreikkaan lähteneet syyrialaispakolaiset takaisin. Palautetut pakolaiset sijoitetaan myöhemmin EU-maihin. Sopimuksen myötä pakolaisten tulo Turkista Eurooppaan onkin tyrehtynyt. Ellei viisumivapautta tule, on Turkki uhannut myös pakolaissopimuksen olevan vaarassa.

Kiistan ytimessä on nyt Turkin terrorismilainsäädäntö, jota EU on vaatinut muutettavaksi vastaamaan eurooppalaisia standardeja. EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkki on käyttänyt terrorismilakejaan muun muassa toimittajien ja kurdien vainoamisessa. Turkilla on täyttämättä myös muita kriteereitä, joita sille on annettu ennen kuin viisumivapaus turkkilaisille voitaisiin myöntää.

Turkki ei suostu muuttamaan lakejaan EU:n vaatimusten mukaisiksi.

”Meille ei ole mahdollista muuttaa vähääkään terrorismin vastaisia lakejamme”, Turkin EU-ministeri Volkan Bozkir totesi uutistoimisto Reutersin mukaan. Bozkirin mukaan Turkin lait täyttävät jo maalle asetetut vaatimukset.

Bozkirin tiukka linja on sama, mitä maan itsevaltaisuudesta syytetty presidentti Recep Tayyip Erdoğan on aiemmin puheissaan kannattanut.

”Me kuljemme omaa tietämme ja te (EU) teidän tietänne”, Erdoğan viestitti unionille viime viikolla.

EU vastasi Turkille torstaina kovasanaisesti. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi ykskantaan, ettei viisumivapautta turkkilaisille myönnetä, ellei muutoksia tapahdu.

”On tärkeää, että ehdot täyttyvät. Muutoin sopimus EU:n ja Turkin välillä ei toteudu. Jos Erdoğan haluaa jatkaa strategiaansa, hänen on vastattava turkkilaisille ja kerrottava, miksi Eurooppa kieltäytyy viisumivapaudesta. Tämä ei ole minun vaan Erdoğanin ongelma”, Juncker sanoi.

Viisumivapauden myöntäminen turkkilaisille kesäkuun loppuun mennessä näyttääkin haasteelliselta. EU:n puolelta viisuvapaus tarvitsee jäsenmaiden lisäksi europarlamentin hyväksynnän. Se on suhtautunut asiaan nihkeästi Turkin ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat