Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska valitsemassa yhdysvaltalaiset F-35-hävittäjät

Virallinen päätös hankinnasta on määrä tehdä poliittisten neuvottelujen jälkeen. Torstaina ilmoitettiin hallituksen valinnasta.

Ulkomaat
 
USAn ilmavoimat
F-35A Lightning II
F-35A Lightning II Kuva: USAn ilmavoimat

Tukholma.

Tanska suunnittelee hankkivansa 27 uutta F-35 Lightning II -hävittäjää yhdysvaltalaiselta Lockheed Martinilta.

Uusilla koneilla korvataan Tanskan nykyiset ikääntyvät F-16-hävittäjät, joita on operatiivisessa käytössä 30. Pääministeri Lars Løkke Rasmussen ja puolustusministeri Peter Christensen kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa torstaina.

Virallinen päätös hankinnasta on määrä tehdä poliittisten neuvottelujen jälkeen. Hallitus kertoi nyt oman kantansa.

Løkke Rasmussen totesi, ettei Tanska päätöksellään kasvata eikä vähennä sotilaallista voimaansa.

”Tämä on Tanskan hävittäjäsuorituskyvyn täysin neutraali laajennus, ja uusilla koneilla voimme suorittaa samat tehtävät kuin tähänkin saakka”, hän sanoi DR:n mukaan.

Tanskan hävittäjähankintoja on suunniteltu jo vuosikaudet. Kevään aikana keskustelu asiasta on ollut hyvin vilkasta.

Valinta tehtiin F-35-koneiden, Boeingin Super Hornetien ja yhteiseurooppalaisten Eurofighter Typhoon -koneiden välillä. Kaikki nämä koneet ovat mukana harkinnassa myös, kun Suomi miettii käyttöikänsä päähän tulevien Hornetien korvaamista.

Ruotsalaisen Saab päätti olla osallistumatta Tanskan tarjouskilpailuun, koska se piti tilauksen saamista epätodennäköisenä. Saabin Gripen on yksi vaihtoehdoista Suomessa. Vaihtoehtoihin lukeutuu myös ranskalaisen Dassaultin Rafale-hävittäjä.

Nato-maa Tanskassa Yhdysvaltojen puolustusvoimien käyttämiä F-35-koneita on pidetty ennakkosuosikkeina. Tanska on yksi maista, joka on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa jo koneen kehittämisvaiheessa. F-35 voitti nyt kilpailijansa puolustusministeriön tekemässä vertailussa.

Hankinnan arvon kerrotaan olevan noin 20 miljardia Tanskan kruunua eli vajaat kolme miljardia euroa. Koneiden niin sanottujen elinkaarikustannuksisen lasketaan puolestaan olevan selvästi suuremmat.

”Hankinta, käyttö ja sisäsyntyiset riskit huomioiden kustannukset on laskettu 56,4 miljardiin kruunuun”, puolustusministeri Christensen kertoi DR:n mukaan.

Vuosille 2022–2024 ulottuvalla konetyyppien välisellä ylimenokaudella Tanska ei kykene puolustusministerin mukaan suorittamaan kansainvälisiä hävittäjäoperaatioita.

Tanskassa keskustelua on käyty niin koneiden kovasta hinnasta, rahoituksesta kuin siitä, miten suuri määrä hävittäjiä voidaan ja tulisi hankkia.

Osa oppositiopuolueista pitää 27 hävittäjää liian vähäisenä määränä, sillä operatiivisessa käytössä olevien koneiden määrä vähenisi muutamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat