Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO:n tutkimus: Maailmalla neljäsosa raskauksista päättyy aborttiin, Suomi valoisa poikkeus

Pakollinen terveystieto ja pitkäkestoiset hormonikierukat painaneet Suomen lukuja alaspäin, sanoo THL:n professori.

Ulkomaat
 
Rodrigo Garrido / Reuters
Mielenosoittajat tukivat maaliskuussa Chilessä lakiesitystä, joka höllentäisi maan tiukkaa aborttilakia.
Mielenosoittajat tukivat maaliskuussa Chilessä lakiesitystä, joka höllentäisi maan tiukkaa aborttilakia. Kuva: Rodrigo Garrido / Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Guttmacher-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan neljäsosa raskauksista päättyy aborttiin joka vuosi, kertoo BBC.

The Lancetissa julkaistun raportin mukaan maailmassa tehdään vuosittain 56 miljoonaa aborttia, enemmän kuin aiempina vuosina. Tutkijoiden mukaan lukemat ovat kohentuneet useissa rikkaissa maissa. Köyhimmillä alueilla ei sen sijaan ole juuri tapahtunut muutosta 15 vuoden aikana.

Tutkijoiden mukaan aborttien maailmanlaajuinen lukumäärä kasvoin vuosien 1990–1994 50 miljoonasta abortista vuodessa 56 miljoonaan aborttiin vuosina 2010–2014.

Aborttien määrän kasvu näkyy eniten kehittyvissä maissa, mikä johtuu osittain väestönkasvusta sekä ihmisten halusta perustaa pienempiä perheitä.

Tutkijoiden laskelmat osoittavat, että aborttien määrä henkilöä kohden on pysynyt samana useilla köyhillä alueilla. Rikkailla alueilla aborttien määrä on kuitenkin laskenut 25:stä 14:een tuhannen lisääntymisikäisen naisen joukossa.

Eniten abortteja tehtiin Latinalaisessa Amerikassa: joka kolmas raskaus päättyy aborttiin. Tutkimuksen mukaan raskaudenkeskeytykset olivat hienoisessa kasvussa läntisessä Euroopassa. Tämän tutkijat arvelivat liittyvän siihen, että Itä-Euroopasta ja sitä kauempaa muuttaa länteen yhä enemmän naisia.

”Tutkimuksesta ilmenevät korkeat aborttilukemat antavat näyttöä siitä, että meidän täytyy kehittää ehkäisymenetelmiä ja helpottaa ihmisten mahdollisuuksia käyttää niitä. Moderneihin ehkäisymenetelmiin sijoittaminen tulisi huomattavasti halvemmaksi naisille ja yhteiskunnalle kuin ei-toivotut raskaudet ja turvattomat abortit”, sanoi WHO:n tohtori Bela Ganatra.

Suomi on WHO:n tutkimuksen valossa sikäli poikkeuksellinen, että raskaudenkeskeytykset ovat vähenemään päin. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan raskaudenkeskeytysten lukumäärä oli vuonna 2014 alimmillaan yli 15 vuoteen.

”Raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet etenkin nuorilla. Tämä johtuu monesta syystä: kunnat ovat panostaneet seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluihin ja kouluissa terveystiedosta on tullut kaikille pakollista. Kouluterveyskyselymme osoittaa, että nuorten tietämys ja käyttäytyminen on parantunut: yhä harvempi harrastaa seksiä humalassa. Valistus menee perille”, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler kertoo.

Erityisesti alle 20-vuotiaille tehtyjen keskeytysten määrä on vähentynyt 2000-luvulla. Eniten keskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille, 16,8 keskeytystä tuhatta naista kohden. Vuonna 2014 raskaudenkeskeytyksiä tehtiin kaikkiaan 9 800 eli 8,5 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä, 15–49-vuotiasta naista kohti.

Toistuvasti keskeytykseen tulevien naisten määrä on pysynyt kuitenkin korkeana ja jopa noussut. Vuonna 2014 useampi kuin joka kolmas raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. Alle 20-vuotiaista 12 prosentille oli tehty aikaisemmin abortti.

”Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. On kuitenkin olemassa pieni ryhmä, jolla on enemmän ongelmia elämänhallinnassa ja koulussa, työpaikan puutetta ja muita sosiaalisia ongelmia. Monissa kunnissa on tehty hyvää työtä tarjoamalla pitkäkestoista hormonikierukkaa, jonka avulla keskeytysmäärät on saatu laskemaan”, Gissler kertoo.

Uusia huolia nostattaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus, jonka pelätään vähentävän neuvoloiden määrää suurten yksiköiden myötä.

”Viime aikoina on huomattu, että kun terkkari ei olekaan tullut koululle, on nuorella ollut iso kynnys lähteä puhumaan ehkäisystä terveyskeskukseen. Mitä lähempänä palvelut ovat, sen helpompi nuoren on käyttää niitä”, Gissler sanoo.

Gisslerin mukaan nuorten ehkäisytietoisuus on Suomessa yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Kunnat sen sijaan voisivat vielä parantaa toimintaansa alkuehkäisyn tarjoamisen suhteen.

”Kaikkien nuorten tulisi saada vähintään ensimmäinen alkuehkäisy ilmaiseksi tai omasta mielestäni jopa 20-vuotiaaksi asti. Vasta harvat kunnat kuitenkin noudattavat tätä. Kun asiaan kiinnitetään huomiota, saadaan raskaudenkeskeytysluvutkin vähenemään”, Gissler pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat