Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-keskustelua karttavat ne, joilla on valta ja vastuu

Ulkomaat
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Nato-keskustelu sai uusia tukevia aineksia, kun asiantuntijaryhmä julkisti selvityksensä pari viikkoa sitten. Raportti nostaa vihdoin kissan pöydälle ja puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Silti taitaa olla liian optimistista toivoa, että keskustelu nousisi nyt uudelle korkeammalle tasolle.

Suomalaisilla poliitikoilla on yhä monta hyvää syytä pitäytyä vanhaan ja torjua kaikki uudet näkökulmat Nato-asiassa. Moni vetoaa siihen, että kun nykyinen turvallisuuspoliittinen linja on toiminut hyvin vuosikymmenet, miksei se toimisi yhä.

He eivät ota huomioon, turvallisuuspoliittinen asemamme on muuttunut ratkaisevasti sen jälkeen, kun Vladimir Putinin Venäjä on ryhtynyt palauttamaan suurvalta-asemaansa voimakeinoin ja kansainvälisestä laista piittaamatta.

Montaa poliitikkoa ohjaa silkka opportunismi. Kansalaisten suuri enemmistö on yhä jäsenyyttä vastaan. Poliitikon, joka haluaa tulla valituksi seuraavissakin vaaleissa, on turvallisinta vastustaa jäsenyyttä itsekin.

Poliittinen eliitti on ollut reilun vuoden ajan merkille pantavan hiljaa Nato-jäsenyydestä – siitä lähtien, kun presidentti Sauli Niinistö kutsui puoluejohtajat puhutteluunsa joulukuussa 2014 ja esitti toiveen, ettei jäsenyydestä puhuttaisi kevään 2015 eduskuntavaalitaistelussa.

Kansalaiset, tutkijat ja muut alemman tason vaikuttajat ovat kyllä keskustelleet jäsenyydestä. Koko aihetta ovat sen sijaan parhaansa mukaan karttaneet ne, joilla on valta ja vastuu asiassa – niin presidentti, pääministeri, ulkoministeri kuin puoluejohtajatkin.

Keskustelua ei ole se, että toistetaan fraasinomaisesti vanha kanta puolesta tai vastaan.

Ne poliitikot ja puolueet, jotka ovat tyytyväisiä nykylinjaan, eivät keskustelua kaipaa. Suomen keskusta elää osin yhä sitä maailmanaikaa, jolloin kylmä sota vallitsi ja Urho Kekkonen hallitsi, Suomi tavoitteli puolueettomuutta ja keskusta itse pönkitti sisäpoliittista valta-asemaansa ulkopoliittisen erityisasemansa avulla.

Vasemmisto taas näkee Nato-jäsenyyden vahvasti ideologisena, vasemmisto–oikeisto-asiana. Sitä se ei ole, vaan käytännön turvallisuuspoliittinen ratkaisu. Naton jäsenmaiden vasemmistosta ei juuri löydy merkittäviä voimia, jotka olisivat jäsenyyttä vastaan.

Vasemmistoliiton Nato-vastaisuutta voi ymmärtää. Puolueen ideologiset juuret ovat maailmankuvassa, jossa kaikki hyvä tuli idästä ja kaikki paha lännestä. Kuva ei ole muuttunut, vaikka maailma onkin. Puolueessa on lisäksi vahva pasifistinen perinne, jonka vuoksi puolue vierastaa kaikkea sotilaallisen voimaan perustuvaa turvallisuusajattelua, jopa oman maan puolustusta.

Sosialidemokraattiemme Nato-vastaisuutta on vaikeaa ideologialla perustella. Onhan esimerkiksi Norjan sosialidemokraateilla sama ideologia, mutta silti he ovat maansa Nato-politiikan vahvoja tukijoita ja tekijöitä.

Sekä Vasemmistoliitossa että osassa Sdp:tä on yhä vahvaa Amerikan-vastaisuutta, jonka juuret ovat muun muassa Vietnamin sodassa. Se on varsinkin monen vanhemman polven vasemmistolaisen Nato-vastaisuuden tärkein syy.

Venäjän uhka on tärkein Nato-jäsenyyteemme vaikuttava asia, kuten asiantuntijatkin toteavat. Se käy kuitenkin yhtä hyvin jäsenyyden kannattajien kuin vastustajienkin argumentiksi. Uhkan laatua ja vakavuutta kun ei tiedä lopulta kukaan. Asemaansa tyytymättömän Venäjän käytöstä on yhä vaikeampi ennustaa.

Moni on tietävinään varmasti, että jäsenyys lisää turvallisuuttamme, moni taas, että heikentää. On kuitenkin täysin mahdollista, että se heikentäisi turvallisuutta lyhyellä aikavälillä, mutta parantaisi pitkällä aikavälillä.

Ei ole eksaktia tietoa, jolle jäsenyysratkaisu voisi perustua. Se voi perustua vain poliittiseen harkintaan. Se taas kysyy rohkeutta ja johtajuutta, joista ei ole ainakaan tähän asti ollut ylitarjontaa.

Joudumme ottamaan ympäristömme reaktiot huomioon jäsenyyttä harkitessamme. Juuri sitähän turvallisuuspolitiikka on. Silti on tärkeää, että päätämme jäsenyydestä itse, emmekä siirrä päätösvaltaa Venäjälle.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat