Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon uusi muslimipormestari on kotoisin värikkäältä asuinalueelta – ”Hän auttoi minua turvapaikka­hakemukseni kanssa”

Lontoon uuden pormestarin Sadiq Khanin kotikonnut ovat siirtolaisten sulatusuuni. Kaikki eivät halua silti sopeutua brittiläiseen elämänmenoon.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Ompelimon omistava Tarif Arif sanoo olevansa kiitollisuudenvelassa pormestari Sadiq Khanille. Kansanedustajana toiminut Khan auttoi, kun Pakistanista tulleella Arifilla oli ongelmia Britannian sisäministeriön kanssa.
Ompelimon omistava Tarif Arif sanoo olevansa kiitollisuudenvelassa pormestari Sadiq Khanille. Kansanedustajana toiminut Khan auttoi, kun Pakistanista tulleella Arifilla oli ongelmia Britannian sisäministeriön kanssa. Kuva: Conor O'Leary
Kuka?

Sadiq Khan

 Työväenpuolueen Sadiq Khan, 45, valittiin Lontoon pormestariksi 5. toukokuuta järjestetyissä vaaleissa.

 Ennen pormestariksi valintaansa Khan toimi kansanedustajana vuodesta 2005 alkaen.

 Khan ei jatka samalla kansanedustajana, kuten edeltäjänsä teki. Tootingin vaalipiirissä pidetään nyt täytevaalit.

 Khan on vasta kolmas Lontoon pormestari. Sekä konservatiivien Boris Johnson (2008–2016) että työväenpuolueen Ken Livingstone (2000–2008) palvelivat kaksi kautta.

 Khanilla on juristivaimo Saadiya Ahmed ja kaksi tytärtä. Hänen vanhempansa ovat pakistanilaisia maahanmuuttajia.

PETER NICHOLLS / Reuters
Sadiq Khan
Sadiq Khan
Conor O'Leary
Musliminaisten peittäviä asuja Lontoon Tootingissa myyvä Mohammed Rahman äänesti Sadiq Khania pormestariksi, koska ehdokas tuntui ”omanlaiselta”. Rahman sanoo äänestävänsä yleensä konservatiiveja, mutta Khanin yrittäjyyttä suosivat lausunnot innostivat.
Musliminaisten peittäviä asuja Lontoon Tootingissa myyvä Mohammed Rahman äänesti Sadiq Khania pormestariksi, koska ehdokas tuntui ”omanlaiselta”. Rahman sanoo äänestävänsä yleensä konservatiiveja, mutta Khanin yrittäjyyttä suosivat lausunnot innostivat.
Conor O'Leary
Pakistanista lähtöisin oleva ja omaa ompelimoa pyörittävä Ghazala Begum äänesti Sadiq Khania pormestariksi. Begumin lapset ovat nähneet Khanin usein moskeijassa ja pitävät häntä kuulemma hyvä miehenä.
Pakistanista lähtöisin oleva ja omaa ompelimoa pyörittävä Ghazala Begum äänesti Sadiq Khania pormestariksi. Begumin lapset ovat nähneet Khanin usein moskeijassa ja pitävät häntä kuulemma hyvä miehenä.
Conor O'Leary
Jo 61 vuotta naimisissa olleet Ronald ja Dorothy Griffiths ovat asuneet Lontoon Tootingissa koko avioliittonsa ajan.
Jo 61 vuotta naimisissa olleet Ronald ja Dorothy Griffiths ovat asuneet Lontoon Tootingissa koko avioliittonsa ajan.

Lontoo. Pakistanista kotoisin olevalle Tarif Arifille oli itsestään selvää, että hän äänesti työväenpuolueen Sadiq Khania Lontoon uudeksi pormestariksi.

”Khan auttoi minua, kun minulla oli ongelmia turvapaikkahakemukseni kanssa”, Arif kertoo ompelimossaan Tootingissa, Etelä-Lontoossa.

Khan – joka oli silloin Tootingin vaalipiirin kansanedustaja – otti yhteyttä sisäministeriöön. Arifin ongelma ratkesi.

”Siitä lähtien olen kannattanut Khania”, Arif kertoo ja piirtää liidulla kaavoja vihreään vuorisilkkiin.

Viikko sitten perjantaina varmistui Khanin valinta Lontoon uudeksi pormestariksi. Samalla hänestä tuli ensimmäinen muslimi, joka on valittu länsimaisen metropolin johtoon.

Tootingissa syntyneen ja kasvaneen Khanin lähtökohdat eivät ennustaneet poliittista huippu-uraa. Isä oli pakistanilainen linja-autonkuljettaja ja äiti ompelija. Perheessä oli kahdeksan lasta.

Khan nousi kuitenkin menestyksekkääksi ihmisoikeusjuristiksi ja siitä edelleen kansanedustajaksi ja apulaisministeriksi. Nyt hän antaa pormestarina kasvot ja suunnan yli kahdeksanmiljoonaiselle suurkaupungille.

”Onnea pakistanilaisen bussikuskin pojalta toiselta samanlaiselta”, twiittasi onnittelunsa konservatiivihallituksen elinkeinoministeri Sajid Javid. Samanlainen tausta yhdistää yli puoluerajojen.

Nuorille muslimeille Khan antaa nyt roolimallin: kouluttautuminen ja brittiläisten sääntöjen mukaan pelaaminen voi viedä pitkälle.

Muslimisiirtolaisten kotoutumisongelmista huolestuneille Khanin nousu antaa yhtä lailla toivoa: on niitäkin, jotka haluavat sopeutua ja edistää brittiläisiä arvoja.

Khanin kotikonnut Tootingissa ovat eri kansalaisuuksien ja uskontojen sulatusuuni. Vain hieman yli puolet asukkaista on syntynyt Englannissa.

Joka viides Tootingin asukkaista on muslimi, kun osuus koko Lontoossa on 12,4 prosenttia.

”Siirtolaisia on muuttanut Tootingiin aina. Itsekin synnyi Walesissa”, kertoo paikallinen Donald Griffiths.

Griffithsin Dorothy -vaimo on elänyt Tootingissa koko ikänsä. Pariskunta on ollut naimisissa jo 61 vuotta.

”Palvelut ja terveysasema ovat lähellä. Kunpa eivät vain rakentaisi niin paljon kerrostaloja. Mutta pitäähän ihmisten jossain asua”, Dorothy Griffiths sanoo.

Kansalaisuuksien, kielien ja uskontojen sekamelska ei pariskuntaa häiritse. Vain yksi asia huolettaa: osa siirtolaisista eristäytyy omiin oloihinsa.

”Muslimeilla on omat koulut, omat kaupat ja omat tavat. Ei ole hyväksi, jos lapset eivät solmi kontakteja oman piirin ulkopuolelle”, konseratiivipuolueen ehdokasta Zac Goldsmithia pormestariksi vaimonsa kanssa äänestänyt Donald Griffiths arvioi.

Samasta asiasta on ollut huolestunut myös Sadiq Khan. Hänen mukaansa liian monet brittimuslimit eristäytyvät omiin oloihinsa eivätkä luo kontakteja muuhun väestöön.

Khan on brittimuslimiksi liberaali. Hän tukenut seksuaalivähemmistöjen oikeutta tasavertaiseen avioliittoon ja saanut siitä tappouhkauksia.

Khan on julistautunut myös feministiksi. Tuoreena pormestarina hän on jo luvannut tukea brittiläisille suffrageteille eli naisten äänioikeuden puolesta taistelleille omaa patsasta Lontoon keskustaan.

Huhtikuussa Khan esitti huolensa siitä, että Lontoon kaduilla näkyy aiempaa enemmän niqabeja eli täyshuiveja sekä naisten täyspeittäviä kaapuja. Hänestä lasten ei pidä oppia luulemaan, että naisia saa kohdella eri tavalla kuin miehiä.

Khan on myös ehtinyt julistautua Yhdysvaltain presidentiksi kampanjoivan Hillary Clintonin kannattajaksi. Pormestarin mielestä nainen Yhdysvaltojen johdossa olisi erinomainen roolimalli hänen kahdelle omalle teini-ikäiselle tyttärelleen.

Yhdysvaltain demokraatit ovat brittilabourin luonnollinen liittolainen. Tämän ohella Khanin Clinton-sympatioita vahvistanee se, että Donald Trump on uhannut evätä presidenttinä muslimien pääsyn Yhdysvaltoihin.

Menneisyydessään Khanilla on ollut yhteyksiä henkilöihin, joiden radikaalit käsitykset islamista ovat olleet täysin brittiarvojen vastaisia, jopa rikollisia. Yhteydet on ruodittu tarkkaan brittimediassa.

Pormestarina Khan tulee olemaan suurennuslasin alla. Vastustajat seuraavat tarkkaan, suosiiko Khan omiaan.

”Pormestarina hänen pitää ajaa kaikkien etua. Khan käy myös kumartamassa muiden uskontojen kirkoissa, mikä on islamin vastaista”, musliminaisten huiveja ja muita peittäviä asuja Tootingin-kaupassaan myyvä Mohammed Rahman kertoo.

Pakistanilaistaustainen Rahman äänesti Khania, vaikka yleensä kannattaakin konservatiivipuoluetta: ”Khan tuntui omemmalta.”

Ompelimoa Tootingissa pyörittävä Ghazala Begum uskoo, että Khanista tulee hyvä pormestari:

”Lapseni ovat nähneet hänet moskeijassa ja kertoneet, että hän on ystävällinen kaikille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat