Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaisilla käydään taas julmaa kauppaa – Turkin ja EU:n nokittelun hinta on vielä suuri arvoitus

Pakolaisen hintalappu muuttuu sen mukaan, onko hän Turkissa vai Kreikassa.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Syyrialaislapsia pakolaisleirillä Turkin rajalla helmikuussa.
Syyrialaislapsia pakolaisleirillä Turkin rajalla helmikuussa. Kuva: Osman Orsal / Reuters

Viime marraskuussa Suomen hallitus oli kaatua, kun hallituspuolueet ajautuivat riitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Terveyspäätökset ovat niitä, joita kansalaiset seuraavat erityisen tarkasti. Ne kun koskettavat jokaista ja jokaisen perheenjäsentä. Sellaisten perusteella tehdään äänestyspäätöksiä.

Viime viikolla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi, millainen sosiaali- ja terveystilanne vallitsee Syyriassa. Siellä on viisi vuotta kestäneen sodan aikana hyökätty yhteensä 360 kertaa 250:tä erilaista terveydenhuoltolaitosta vastaan. Yli 730 terveydenhuollon työntekijää on surmattu.

Lähes puolet Syyrian terveyskeskuksista on suljettu. Miljoonilta puuttuu pääsy kunnollisten terveyspalvelujen äärelle. Taustalla ei ole iso määrä harhalaukauksia, vaan sairaaloiden ja klinikoiden systemaattinen hävittäminen.

Sitä voi hetken miettiä ihan omalta kohdaltaan. Lähiomainen makaa keskussairaalassa: keuhkot reistaavat, rinnassa on kasvain, jalka on murtunut tai munuaisiin sattuu. Miltä tuntuisi, kun pitäisi omaisen selviämisen, lääkäreiden osaamisen ja sairaanhoitajien empatian lisäksi miettiä, että lentääkö sairaalaan kranaatti, riittääkö siellä veripusseja, pelaako sähkö?

Näin ollen ei pitäisi olla vaikea ymmärtää, miksi 4,8 miljoonaa syyrialaista on paennut kotimaastaan. Heistä satojatuhansia on pyrkinyt myös Eurooppaan.

Miten paljon Eurooppa on valmis sijoittamaan syyrialaisten auttamiseen? Yksi vastaus on, että noin kuusi miljardia euroa. Sen verran EU on luvannut Turkille, jos maa onnistuu katkaisemaan Eurooppaan saapuvien ihmisten liikenteen omille rajoilleen.

Turkissa on noin 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista, joten karkeasti laskien kutakin heistä ollaan valmiita auttamaan 2 200 eurolla.

Vaan mikä on syyrialaisen hinta, jos hän on jo onnistunut pääsemään EU-alueelle? Yksi vastaus on 250 000 euroa.

Sen verran EU-komissio sanoo uudessa ehdotuksessaan, että jäsenmaiden pitäisi maksaa, jos nämä eivät suostu ottamaan kovan paineen alle joutuneista EU-maista turvapaikanhakijoita uuden kiintiöjärjestelmän mukaan.

Syyrialaisen kustannusarvio EU:lle muuttuu siis matkalla Turkista Kreikkaan noin 110-kertaiseksi.

Raadollisten lukujen ohessa tehdään kauaskantoista politiikkaa. EU lupaa Turkille viisumivapautta, jos se pitää jatkossakin syyrialaiset ja muut hädänalaiset sekä muista syistä Eurooppaan hakeutuvat omalla maaperällään.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on todennut, ettei häntä kiinnosta muuttaa maansa terrorismilainsäädäntöä, jota EU edellyttää vastineeksi viisumivapaudelle. Kyseisen lain nojalla Turkki on vanginnut vallanpitäjille epämieluisia toimittajia ja muita ihmisiä.

EU-johtajien kanssa hyvin toimeen tullut pääministeri Ahmet Davutoğlu on saanut kenkää. Hänen lähtönsä keskittää valtaa entisestään presidentille, ja Turkista tulee yhä enemmän yhden miehen mielistelyyn pohjaava yhteiskunta.

Voi olla, että nyt joissakin EU-maissa on syntynyt täydellinen syy perääntyä Turkin viisumivapaudesta. Ja senhän Erdoğan mieluusti kostaa, esimerkiksi päästämällä syyrialaiset ja muut Kreikan saarille.

Saksalainen Bildt-lehti kertoi alkuviikosta, että tämän uhkakuvan vuoksi EU:ssa viritellään suunnitelma B:tä: Tehdään Kreikasta suuri pakolaisleiri. Ja eihän sieltä enää edemmäs pääse, koska Länsi-Balkanin reitti on suljettu piikkilankaesteillä ja kyynelkaasukranaateilla, EU:n johtajien siunauksella.

On epäselvää, onko EU:lla todellista yhteistä tahtoa auttaa Kreikkaa ja sinne matkaavia pakolaisia, jos Turkki antaa ihmisliikenteen jälleen jatkua. Ollaanko valmiita ottamaan vastaan ihmisiä, joiden määrä on vain joitakin prosentteja verrattuna Turkin, Jordanian ja Libanonin kantamaan pakolaistaakkaan?

EU on jäänyt Turkin panttivangiksi pakolaiskysymyksessä. Unionin ja euroalueen taloudellisesti haurain jäsenmaa Kreikka taas uhkaa jäädä Turkin ja muun EU:n välisen nokittelun suurimmaksi kärsijäksi.

Asetelmaan ei liity ylpeyden aiheita. Murhenäytelmän lopullinen hintalappu, taloudellinen ja henkinen, niin syyrialaisille, turkkilaisille kuin eurooppalaisillekin on vielä täysi arvoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat