Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljäsosa raskauksista päättyy aborttiin

Pakollinen terveystieto ja pitkäkestoiset hormonikierukat painaneet Suomen lukuja alaspäin, sanoo THL:n professori.

Ulkomaat
 
Rodrigo Garrido / Reuters
Mielenosoittajat tukivat maaliskuussa Chilessä lakiesitystä, joka höllentäisi maan tiukkaa aborttilakia.
Mielenosoittajat tukivat maaliskuussa Chilessä lakiesitystä, joka höllentäisi maan tiukkaa aborttilakia. Kuva: Rodrigo Garrido / Reuters
Fakta

56 miljoonaa aborttia vuodessa

 Vuosina 2010–2014 maailmassa tehtiin noin 56 miljoonaa aborttia

vuodessa.

 Vielä 1990-luvun alussa maailmassa tehtiin arviolta 50 miljoonaa aborttia

vuodessa.

 Monissa maissa raskaudenkeskeytys on kielletty, ellei raskaudesta ole äidin terveydelle selvästi vakavaa vaaraa. Suomessa abortin voi tehdä ennen 12. raskausviikkoa.

Lähde: WHO

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Guttmacher-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan neljäsosa raskauksista päättyy aborttiin joka vuosi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

The Lancetissa julkaistun raportin mukaan maailmassa tehdään vuosittain 56 miljoonaa raskaudenkeskeytystä. Tutkijoiden mukaan luvut ovat kohentuneet viime vuosina useissa rikkaissa maissa.

Köyhimmillä alueilla ei sen sijaan ole juuri tapahtunut muutosta viidentoista vuoden aikana. Aborttien määrän kasvu näkyy eniten kehittyvissä maissa, mikä johtuu osittain väestönkasvusta ja ihmisten halusta perustaa pienempiä perheitä.

Tutkijoiden laskelmat osoittavat, että aborttien määrä henkeä kohden on pysynyt samana useilla köyhillä alueilla. Rikkailla alueilla aborttien määrä on vähentynyt 25:stä 14:ään tuhatta lisääntymisikäistä naista kohden.

Eniten abortteja tehtiin Latinalaisessa Amerikassa, jossa joka kolmas raskaus päättyy aborttiin. Tutkimuksen mukaan raskaudenkeskeytykset olivat hienoisessa kasvussa Länsi-Euroopassa.

Tämän tutkijat arvelivat liittyvän siihen, että Itä-Euroopasta ja sitä kauempaa muuttaa länteen yhä enemmän naisia.

”Meidän täytyy kehittää ehkäisymenetelmiä ja helpottaa ihmisten mahdollisuuksia käyttää niitä. Moderneihin ehkäisymenetelmiin sijoittaminen tulisi huomattavasti halvemmaksi naisille ja yhteiskunnalle kuin ei-toivotut raskaudet ja turvattomat abortit”, sanoi WHO:n tohtori Bela Ganatra.

Suomi on tutkimuksen valossa sikäli poikkeuksellinen, että raskaudenkeskeytykset ovat vähenemään päin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan raskaudenkeskeytysten lukumäärä oli vuonna 2014 pienimmillään yli 15 vuoteen.

”Raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet etenkin nuorilla. Tämä johtuu monesta syystä: kunnat ovat panostaneet seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluihin, ja kouluissa terveystiedosta on tullut kaikille pakollista. Kouluterveyskyselymme osoittaa, että nuorten tietämys ja käyttäytyminen on parantunut: yhä harvempi harrastaa seksiä humalassa. Valistus menee perille”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Erityisesti alle 20-vuotiaille tehtyjen keskeytysten määrä on vähentynyt 2000-luvulla. Eniten keskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille, 16,8 keskeytystä tuhatta naista kohden.

Vuonna 2014 raskaudenkeskeytyksiä tehtiin kaikkiaan 9 800 eli 8,5 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä, 15–49-vuotiasta naista kohti.

Toistuvasti keskeytykseen tulevien naisten määrä on pysynyt kuitenkin suurena ja jopa kasvanut. Vuonna 2014 useampi kuin joka kolmas raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin.

Uusia huolia nostattaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus, jonka pelätään vähentävän neuvoloiden määrää suurten yksiköiden vuoksi.

”Viime aikoina on huomattu, että kun terkkari ei olekaan tullut koululle, nuorella on ollut korkea kynnys lähteä puhumaan ehkäisystä terveyskeskukseen”, Gissler sanoo.

Gisslerin mukaan nuorten ehkäisytietoisuus on Suomessa yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Kunnat sen sijaan voisivat vielä parantaa toimintaansa alkuehkäisyn tarjoamisessa.

”Kaikkien nuorten tulisi saada vähintään ensimmäinen alkuehkäisy ilmaiseksi, omasta mielestäni jopa 20-vuotiaaksi asti”, Gissler sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat