Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki ja EU ilmiriidassa viisumivapaudesta

Kiistan ytimessä on Turkin terrorismilainsäädäntö, jota on arvostelijoiden mukaan käytetty toimittajien ja kurdien vainoamiseen

Ulkomaat
 
Reuters
Syyrialaispakolainen kuljetti pientä lasta kumirenkaan avulla kohti Kreikalle kuuluvaa Lesboksen saarta syyskuussa. Kuvassa pakolaiset olivat noin sadan metrin päässä rannasta.
Syyrialaispakolainen kuljetti pientä lasta kumirenkaan avulla kohti Kreikalle kuuluvaa Lesboksen saarta syyskuussa. Kuvassa pakolaiset olivat noin sadan metrin päässä rannasta. Kuva: Reuters
Fakta

Pitkä haave viisumivapaudesta

 Turkki on yrittänyt vuosikausia havitella EU:lta viisumivapautta.

 Toukokuun alussa EU:n komissio ehdotti turkin viisumivapauden hyväksymistä siitä hyvästä, että Turkki auttaa Eurooppaa pakolaiskriisin ratkaisussa.

 Turkin lisäksi viisumivapautta Schengen-alueelle ovat tavoitelleet myös Ukraina, Georgia ja Kosovo.

Euroopan unioni ja Turkki ovat ajautuneet ilmiriitoihin turkkilaisten viisumivapaudesta ja aiemmin sovitusta pakolaissopimuksesta. Ellei kiistasta päästä sopimukseen, vaarana on, että Turkki päästää jälleen pakolaiset Eurooppaan.

Aiemmin on sovittu, että turkkilaisille myönnetään kesäkuun loppuun mennessä viisumivapaus EU-maihin, jos maa täyttää kaikki siltä vaaditut 72 kriteeriä.

Viisumivapaus on ollut Turkille erittäin tärkeä vaatimus. Turkki on puolestaan lupautunut ottamaan rannoiltaan Kreikkaan lähteneet syyrialaispakolaiset takaisin. Palautetut pakolaiset sijoitetaan myöhemmin EU-maihin. Sopimuksen myötä pakolaisten tulo Turkista Eurooppaan on tyrehtynyt.

Ellei viisumivapautta tule, Turkki on sanonut pakolaissopimuksenkin olevan vaarassa.

Kiistan ytimessä on nyt Turkin terrorismilainsäädäntö, jota EU on vaatinut muutettavaksi vastaamaan eurooppalaisia standardeja.

EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkki on käyttänyt terrorismilakejaan muun muassa toimittajien ja kurdien vainoamisessa.

Turkilla on täyttämättä myös muita kriteereitä, joita sille on annettu ennen kuin viisumivapaus turkkilaisille voitaisiin myöntää.

Turkki ei kuitenkaan suostu muuttamaan lakejaan EU:n vaatimusten mukaisiksi.

”Meille ei ole mahdollista muuttaa vähääkään terrorisminvastaisia lakejamme”, totesi Turkin EU-ministeri Volkan Bozkir uutistoimisto Reutersin mukaan. Bozkirin mukaan Turkin lait täyttävät jo maalle asetetut vaatimukset.

Bozkirin tiukka linja on sama, jota itsevaltaisuudesta syytetty presidentti Recep Tayyip Erdoğan on aiemmin kannattanut puheissaan.

”Me kuljemme omaa tietämme ja te [EU] teidän tietänne”, Erdoğan viestitti unionille viime viikolla.

Unioni vastasi Turkille torstaina kovasanaisesti. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, ettei viisumivapautta myönnetä, ellei muutoksia tapahdu.

”Jos Erdoğan haluaa jatkaa strategiaansa, hänen on vastattava turkkilaisille ja kerrottava, miksi Eurooppa kieltäytyy viisumivapaudesta”, Juncker sanoi.

EU:n puolelta viisuvapaus tarvitsee jäsenmaiden lisäksi europarlamentin hyväksynnän. Parlamentti on suhtautunut asiaan nihkeästi Turkin ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Giorgos Moutafis / Reuters
Turkkiin palauttamista odottaneet siirtolaiset osoittivat huhtikuun alussa mieltään Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian järjestelykeskuksessa.
Turkkiin palauttamista odottaneet siirtolaiset osoittivat huhtikuun alussa mieltään Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevassa Morian järjestelykeskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat