Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaisen hintalappu

Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Mitro H‰rkˆnen
Kuva: Mitro H‰rkˆnen

Viime marraskuussa Suomen hallitus oli kaatua, kun hallituspuolueet ajautuivat riitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Terveyspäätökset ovat niitä, jotka koskettavat jokaista ja jokaisen omaisia.

Viime viikolla YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi, millainen sosiaali- ja terveystilanne vallitsee Syyriassa. Siellä on viiden sotavuoden aikana hyökätty yhteensä 360 kertaa 250:tä erilaista terveydenhuoltolaitosta vastaan. Yli 730 terveydenhuollon työntekijää on surmattu.

Sitä voi miettiä hetken. Lähiomainen makaa sairaalassa: keuhkot reistaavat, rinnassa on kasvain tai jalka on murtunut. Miltä tuntuisi, kun pitäisi omaisen toipumisen ja lääkäreiden osaamisen lisäksi hermoilla, lentääkö sairaalaan kranaatti?

Tämäkin on vain osaselitys siihen, miksi 4,8 miljoonaa syyrialaista on paennut. Satojatuhansia on pyrkinyt myös Eurooppaan.

Miten paljon Eurooppa on valmis sijoittamaan syyrialaisten auttamiseen? Yksi vastaus on kuusi miljardia euroa. Sen verran EU on luvannut Turkille, jos maa onnistuu katkaisemaan Eurooppaan saapuvien ihmisten liikenteen omille rajoilleen. Turkissa on noin 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista, joten karkeasti ajateltuna kutakin heistä ollaan valmiita auttamaan 2 200 eurolla.

Mutta mikä on syyrialaisen hinta, jos hän on jo onnistunut pääsemään EU-alueelle? Yksi vastaus on 250 000 euroa. Uudessa esityksessään EU-komissio sanoo, että sen verran jäsenmaiden pitäisi maksaa, jos ne eivät suostu ottamaan kovan paineen alle joutuneista EU-maista turvapaikanhakijoita uuden kiintiöjärjestelmän mukaan.

Näiden raadollisten lukujen ohessa tehdään kauaskantoista politiikkaa. EU lupaa Turkille viisumivapautta, jos se jatkossakin pitää omalla maaperällään syyrialaiset ja muut hädänalaiset sekä muista syistä Eurooppaan hakeutuvat.

Turkin autoritaarinen presidentti Recep Tayyip Erdoğan on todennut, ettei häntä kiinnosta muuttaa ihmisoikeuksien polkemiseen käytettävää terrorismilainsäädäntöä, jota EU edellyttää. Voi olla, että nyt joissakin EU-maissa on syntynyt täydellinen syy perääntyä Turkin viisumivapaudesta – ja senhän Erdoğan mielellään kostaa vaikka päästämällä syyrialaiset Kreikan saarille.

Euroopan unioni on jäänyt pakolaiskysymyksessä Turkin panttivangiksi. Kreikka taas on muiden jäsenmaiden armoilla.

Asetelmaan ei liity ylpeyden aiheita. Murhenäytelmän lopullinen hintalappu – taloudellinen ja henkinen – niin syyrialaisille ja turkkilaisille kuin eurooppalaisillekin on vielä täysi arvoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat