Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Draama päättyi presidentin hyvästeihin – kuukausia kestänyt ruma valtapeli on jakanut Brasiliaa pahasti

Brasilian ensimmäinen nais­presidentti Dilma Rousseff siirtyi syrjään pitkän kriisin päätteeksi

Ulkomaat
 
PAULO WHITAKER / reuters
Presidentti Dilma Rousseff vilkutti kannattajilleen torstaina lähtönsä jälkeen maan pääkaupungissa Brasíliassa.
Presidentti Dilma Rousseff vilkutti kannattajilleen torstaina lähtönsä jälkeen maan pääkaupungissa Brasíliassa. Kuva: PAULO WHITAKER / reuters

Rio de Janeiro

Brasilian vasemmistopresidentti Dilma Rousseff joutui torstaina lähtemään pitkän poliittisen draaman päätteeksi.

Osalle brasilialaisista päätös oli voitto, osalle vallankaappaus. Toisille se loi toivonpilkahduksen, että farssia muistuttava poliittinen kriisi laukeaisi.

”En ole iloinen tilanteesta, mutta päätös oli oikea. On aloitettava jostakin, jotta Brasilia voi päästä tästä kaaoksesta”, sanoi virkamies Erika Christina dos Santos äänestyksen jälkeen.

Etelä-Amerikan suurimman maan senaatti äänesti presidentti kohtalosta noin 20 tuntia kestäneessä istunnossa. Se päätti luvuin 55–22 aloittaa presidentin virkarikossyytteen käsittelyn.

Työväenpuoluetta edustava Rousseff joutuu sivuun enintään puoli vuotta kestävän käsittelyn ajaksi. Lopulliseen eroon tarvitaan senaatissa kahden kolmasosan enemmistö. Selvällä erolla syntyneen äänestystuloksen valossa näyttää luultavalta, ettei Rousseff palaa tehtäväänsä.

São Paulossa ja pääkaupunki Brasíliassa hallituksen vastustajat juhlivat. Työväenpuolue ja ammattiliitot pitivät mielenosoituksia. Monet Rousseffin kohtalosta päättävistä senaattoreista ovat itse syytettyinä korruptiosta tai muista rikoksista.

Kuukausia kestänyt ruma valtapeli on jakanut Brasiliaa pahasti. Vuodesta 2003 vallassa olleen työväenpuolueen suosio on alamaissa korruptioskandaalien ja talouskriisin vuoksi.

Presidentin virkasyytteet eivät silti liity korruptioon vaan budjettilakien rikkomiseen. Erimielisyyttä on siitä, onko se riittävän painava syy viraltapanoon.

”Tämä on pelkkä tekosyy suistaa presidentti vallasta. Samaa tekevät Brasiliassa monet kuvernöörit ja hallitukset”, sanoi riolainen teatteriohjaaja Flávio Sanctun.

Hyvinä aikoina presidentti olisi ehkä selvinnyt moisesta, mutta nämä eivät ole hyviä aikoja. Presidentti Rousseff on hyvin epäsuosittu ja vailla poliittisia liittolaisia. Sanctumin mielestä paras ratkaisu olisi uudet vaalit.

”Kansa on valinnut presidentin, ja sen pitäisi saada äänestää hänen vaihtamisestaan. Nyt tilalle tulevat ihmiset, jotka ovat yhtä korruptoituneita kuin ne, jotka lähtevät”, hän sanoi.

Rousseffin tilalle astuneen varapresidentti Michel Temerin puolue PMDB on monissa lehmänkaupoissa ja korruptioskandaaleissa keitetty perinteinen valtapuolue.

Poliittinen kehäkettu Temer, 75, on Rousseffin entinen liittolainen ja nykyinen vihollinen. Mielipidekyselyiden mukaan 60 prosenttia brasilialaisista haluaa eroon myös hänestä.

Monet ovat esittäneet huolensa siitä, että uusi hallitus yrittäisi valtaan päästyään puhdistaa itsensä ja liittolaisensa korruptiosyytöksistä.

Temer on vakuuttanut, ettei hän puutu korruptiotutkintoihin. Hän on antanut ymmärtää myös tekevänsä leikkauksia julkisiin menoihin, uudistavansa sosiaalietuuksia ja työlainsäädäntöä sekä yksityistävänsä valtion toimintoja.

Huomiota herätti torstaina se, että uudessa hallituksessa ei ole brasilialaislehtien tietojen mukaan näillä näkymin yhtään naista. Syrjään joutunut Dilma Rousseff on Brasilian ensimmäinen naispresidentti.

Uusi hallitus saa perinnöksi joukon ongelmia. Inflaatio ja työttömyys ovat yli 10 prosenttia. Talouden odotetaan supistuvan yli kolme prosenttia, toista vuotta peräkkäin. Hallitus saa vastaansa myös työväenpuolueen raivokkaan opposition.

”Emme tunnusta Temeriä presidentiksi. Hän on vallankaappaaja ja tulee kohtaamaan protesteja, minne hyvänsä meneekään”, sanoi Työväenpuolueen senaattori Lindbergh Farias.

Vastustajille Rousseffin lähtö tarjoaa yhtä kaikki helpotuksen. Brasilia on ollut poliittisessa umpikujassa jo pitkään. Markkinat ovat mielissään uudesta hallituksesta, joka voi muutenkin alkuun saada jonkinlaisen kuherruskuukauden.

Ratkottavaa riittää. Talous sakkaa, zikavirus ja dengue leviävät, ja olympialaisiin on alle kolme kuukautta aikaa.

Kriisi on ollut kuluttava paitsi poliittisille toimijoille myös monille niistä brasilialaisista, jotka eivät ole lähteneet kaduille osoittamaan mieltään puolesta tai vastaan.

”Tämä kaikki on ollut todella sekavaa”, sanoi opettaja Denise Conde, joka odotti kotiinpääsyä bussipysäkillä.

Olympialaisten rakennustyöt olivat jälleen ruuhkauttaneet kaupungin liikenteen.

”Toivomme vain, että tämä sotku loppuisi ja Brasiliassa tapahtuisi vihdoin jotain hyvää.”

 

Tausta

Brasilian keväästä tuli poliittinen vuoristorata

1970-luvulla harva olisi uskonut, että vankilassa viruva ja sotilasdiktatuurin kiduttama Dilma Rousseff voisi nousta Brasilian presidentiksi. Rousseff kuului vielä tuolloin aseelliseen marxilaiseen järjestöön.

Vielä harvempi olisi uskonut pari vuotta sitten, että työväenpuolueesta presidentiksi valittu Rousseff ajautuisi keskelle poliittisia mullistuksia, joiden seurauksena on viraltapano.

68-vuotiasta Brasilian ”rautarouvaa” epäillään budjettilakien rikkomisesta. Hänen epäillään käyttäneen valtion omistamien pankkien varoja budjettivajeen piilotteluun.

Rousseffin mukaan hän on tehnyt samaa kuin edellisetkin hallitukset. Käytännössä petkutukset ovat olleet Rousseffin kaudella aiempaa mittavampia.

Väärinkäytössyytökset Rousseffia ja muita työväenpuolueen merkittäviä hahmoja kohtaan ovat pulpahtaneet pintaan keskellä Brasilian pahinta talouskriisiä yli 30 vuoteen.

Talousahdingon taustalla on öljy-yhtiö Petrobasin korruptioskandaali ja Brasilian vientituotteiden maailmanmarkkinahintojen romahtaminen.

Kesäolympialaisiin valmistautuvan Brasilian kevät on edennyt vuoristoradan kaltaisessa poliittisessa kriisissä. Parlamentin alahuone äänesti huhtikuussa sen puolesta, että presidentin viraltapanoprosessia jatketaan. Äänestys oli paha takaisku Rousseffille.

Torstaina senaattorit äänestivät lopulta sen puolesta, että syytökset Rousseffia kohtaan viedään oikeuteen.

Rousseffin kannattajat ovat kutsuneet tapahtumia ”vallankaappaukseksi”.

Rousseff astuu syrjään 180 päiväksi. Jos oikeus toteaa hänet syylliseksi, ero on lopullinen.

Valtaan on nousemassa varapresidentti Michel Temer. Hänkään ei ole järin suosittu brasilialaisten keskuudessa.

Kuvaavaa on, että monet Rousseffin vihamiehistä ovat itsekin korruptiotutkintojen kohteena.

Yli puolet Etelä-Amerikan suurimman maan kongressin jäsenistä on syytettynä tai tutkinnan kohteena esimerkiksi korruptiosta, vaalipetoksesta, henkirikoksesta tai laittomista metsänhakkuista.

Jukka Huusko HS

Rio Gandara / HS
”Päätös oli oikea”, sanoi virkamies Erika Christina dos Santos.
”Päätös oli oikea”, sanoi virkamies Erika Christina dos Santos.
UESLEI MARCELINO
Varapresidentti Michel Temer
Varapresidentti Michel Temer
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat