Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin sanoi Venäjän ryhtyvän vastatoimiin Naton ohjuskilven vuoksi

Sotilasliitto Naton mukaan ohjuskilpi ei edes kykenisi torjumaan venäläisohjuksia.

Ulkomaat
 
Octav Ganea / Reuters
Yhdysvaltojen ohjuskilven tukikohta avattiin torstaina Romaniassa Deveselun tukikohdassa.
Yhdysvaltojen ohjuskilven tukikohta avattiin torstaina Romaniassa Deveselun tukikohdassa. Kuva: Octav Ganea / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina Venäjän asevoimien pohtivan sitä, miten vastata Euroopan uuden ohjuskilven luomaan uhkaan, uutistoimistot kertovat. Putinin mukaan ohjuskilpi on maailmanlaajuinen turvallisuusuhka.

Amerikkalaisten suunnitteleman ohjuskilven tukikohta avattiin torstaina Romaniassa. HS vierailusta Deveselun romanialaiskylään voit lukea tästä linkistä.

Venäjän mukaan ohjuskilpi on suunnattu sitä vastaan. Nato kiistää näkemyksen.

”Nyt kun nämä ohjuksia torjuvat elementit on otettu käyttöön, meidän on pakko pohtia sitä, miten lopetamme niistä nousevat Venäjän turvallisuuteen liittyvät uhat”, Putin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Putinin mukaan Venäjä aikoo lisätä puolustusmenojaan. Hän väitti kuitenkin, ettei Venäjä ole lähdössä mukaan uuteen asevarustelukilpaan.

Ohjuskilven käyttöönotto kirvoitti Venäjällä enemmänkin vastalauseita.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö järjestelmä olisi uhka Venäjälle. Olemme valmistautuneet siihen, että Venäjän riittävä turvallisuus on taattu”, totesi Kremlin edustaja, tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimistojen mukaan. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitä Venäjän mahdollisesti tekemät vastatoimet ovat.

”Muistutan siitä, että presidentti Vladimir Putin on toistuvasti kysynyt, ketä vastaan järjestelmä toimii.”

Myös Venäjän ulkoministeriö närkästyi Romanian ohjustukikohdan avajaisista.

”Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tuhoisat toimet ohjuspuolustuksessa ovat välitön uhka maailmanlaajuiselle ja alueelliselle turvallisuudelle”, ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharov totesi New York Timesin mukaan.

Romanian tukikohdan avajaisissa sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tyrmäsi Venäjän pelot. Stoltenbergin mukaan järjestelmä ei edes kykenisi torjumaan venäläisohjuksia.

”Romanian ja Puolan tukikohdat eivät ole suunnattu Venäjää vastaan. Torjuntaohjuksia on liian vähän ja ne sijaitsevat joko liian etelässä tai liian lähellä Venäjän rajaa, jotta ne kykenisivät torjumaan Venäjän mannertenväliset ohjukset”, Stoltenberg perusteli.

Eurooppaan sijoitettava ohjuskilpi on osa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusta, jolla Yhdysvallat sanoo turvaavansa Nato-maita Euroopassa. Ohjuskilpi pystyy paikantamaan ja tuhoamaan Eurooppaan suunnattuja lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia. Torjuntaohjuksia on Romanian tukikohdassa ja Yhdysvaltain sotalaivoissa Euroopassa.

Ohjuspuolustusta alettiin kehittää presidentti George W. Bushin presidenttikaudella syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Silloin uhkakuvaksi nimettiin niin kutsutut roistovaltiot, joihin luokiteltiin muun muassa Iran. Ydinsovusta huolimatta länsiliittouma määrittelee Iranin mahdolliseksi uhaksi sen ohjushankkeen vuoksi.

Bushin kaudella Yhdysvallat sanoutui irti Neuvostoliiton kanssa 1970-luvulla solmitusta sopimuksesta, jolla ohjuspuolustuksen määrää rajoitettiin. Tämä hiertää Venäjää, sillä sopimus oli symboloinut Venäjän asemaa sotilasmahtina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat