Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisalus Merikarhu pelasti lähes 300 siirtolaista Välimerellä

Merikarhun neljän kuukauden tehtävä Välimerellä päättyi. Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä väheni 90 prosenttia huhtikuussa.

Ulkomaat
 
Rajavartiolaitos
Rajavartiolaitoksen välittämissä kuvissa näkyy vartiolaiva Merikarhun tekemä pelastusoperaatio Välimerellä keskiviikkona. Lähes 300 ihmistä pelastettiin pienestä kalastusaluksesta.
Rajavartiolaitoksen välittämissä kuvissa näkyy vartiolaiva Merikarhun tekemä pelastusoperaatio Välimerellä keskiviikkona. Lähes 300 ihmistä pelastettiin pienestä kalastusaluksesta. Kuva: Rajavartiolaitos
Fakta

Välimeren operaatioon osallistuu yli 20 EU-maata

 EU:n rajavalvontavirasto Frontexin operaation tavoitteena on tehostaa rajojen valvontaa Kreikan ja Turkin välisellä merirajalla.

 Operaatioon osallistuu yli 20 EU:n jäsenmaata.

 Operaation kuuluu myös avustaminen niin kutsutuissa hotspoteissa eli EU:n käsittelykeskuksissa, joissa turvapaikanhakijat haastatellaan ja rekisteröidään.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu pelasti 285 siirtolaista kalastusaluksesta Välimerellä torstaina. Heidät evakuoitiin noin 20-metrisestä veneestä Sisilian itäpuolella.

Alus oli vaarassa, koska se oli huonokuntoinen ja seilasi keskellä merta. Matkaa Sisiliaan oli 150 meripeninkulmaa. Merikarhun evakuoimat ihmiset kuljetettiin Sisiliaan Catanian kaupunkiin Italian viranomaisten hoiviin. Pelastukseen osallistui myös risteilyalus ja valvontalentokone.

Merikarhu lähti Suomesta tammikuussa ja osallistui neljän kuukauden ajan EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatioon, jossa yritetään hillitä laitonta ihmissalakuljetusta Turkista Kreikkaan.

Merikarhu ehti jo päättää osallistumista operaatioon tiistaina 10. toukokuuta ja lähteä paluumatkalle Suomeen. Kotimatkalla alus kuitenkin hälytettiin pelastustehtävään.

Pelastettujen ulkonäön perusteella Rajavartiolaitos uskoo, että henkilöt olivat lähtöisin Afrikasta. Joukossa oli 219 miestä, 64 naista ja kaksi lasta. Aluksen lähtöpaikka ja pelastettujen kansalaisuudet eivät ole vielä tiedossa..

”Kalastusalus oli pieni ja huonokuntoinen”, kertoi Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma.

Kalastusalus näkyy merivartioston Twitterissä julkaisemassa kuvassa.

Varsinaisen operaationsa aikana Merikarhu liikkui pääasiassa saaristossa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella. Tehtävänä oli valvoa merialuetta, löytää salakuljettajien veneitä, ottaa salakuljettajia kiinni ja kuljettaa kyydissä olevia ihmisiä turvallisesti rantaan.

Suurimmassa pelastustehtävässään alus pelasti mereltä noin 300 ihmistä aiemmin keväällä. Useimmat operaatiot olivat pienempiä.

”Yleensä kyse oli siitä, että saatettiin alus johonkin Kreikan saarista. Kansainvälisten sopimusten mukaan heidät pitää pelastaa”, sanoi Siikaluoma.

Maaliskuussa Välimerellä alettiin toteuttaa EU:n ja Turkin välistä sopimusta, jonka perusteella Kreikan saarille tulleita pakolaisia ja siirtolaisia lähetetään takaisin Turkkiin. Pyrkimys on sulkea salakuljettajien suosima reitti.

”Merikarhun havaintojen mukaan liikenne reitillä on vähentynyt”, Siikaluoma sanoi.

Huhtikuussa Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä väheni 90 prosenttia verrattuna maaliskuuhun, Frontex kertoi perjantaina. Maalikuussa Kreikkaan saapui 2 700 ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen mukaan Kreikkaan on saapunut meriteitse tänä vuonna 155 765 ihmistä. Heistä 76 prosenttia on lähtöisin kolmesta sisällissotaa käyvästä maasta: Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Merikarhulla työskenteli Frontex-operaatiossa vuorotellen kaksi 22 henkilön miehistöä. Siikaluoman mukaan Kreikan viranomaiset ja Frontexin johto ovat antaneet hyvää palautetta suomalaisaluksen toiminnasta.

Merikarhu jatkaa nyt kotimatkaansa. Suomeen sen odotetaan saapuvan touko–kesäkuun vaihteessa.

Roni Rekomaa
Vartiolaiva Merikarhu Helsingin Katajanokalla viime lokakuussa.
Vartiolaiva Merikarhu Helsingin Katajanokalla viime lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat