Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän lähetystö naurattaa oudoilla kuvilla – samalla propaganda jää mieleen

Venäjän suurlähetystö Britanniassa on ottanut huumorin aseekseen sosiaalisessa mediassa ja jakaa kuvia zombeista ja tietokonepelistä.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Venäjän Britannian-lähetystön Twitter-tililtä.
Kuvakaappaus Venäjän Britannian-lähetystön Twitter-tililtä.

Venäjän Britannian-lähetystö onnistui kohahduttamaan Twitteriä torstaina. Se lähetti Venäjän puolustusministeriölle viestin, jossa se kertoi Aleppon lähellä ääriliikkeiden saaneen haltuunsa rekkalasteittain kemiallisia aseita.

Lähetystö kuvitti twiittinsä kuvalla Command and Conquer -sotastrategiapelistä.

Internet vastasi haasteeseen, ja lähetystö sai muun muassa todisteen Ukrainassa Minskin aseleposopimusta rikkovista fasisteista: Doom-pelistä. Venäjän erikoisjoukot tuhoamassa Isisin terroristeja esiteltiin Minecraftissa miekkaan kuolevina possuina.

Artikkeli jatkuu twiittien alla.

Venäjällä on pitkät perinteet epätarkkuudessa kuvien kanssa. Esimerkiksi jo vuonna 2007 Venäjän televisiokanava RTR välitti kuvaa venäläisestä tutkimusretkikunnasta, joka vei pohjoisnavan napajäätikölle Venäjän lipun neljän kilometrin syvyyteen.

Suuri kansainvälinen uutistoimisto Reuters välitti kuvan eteenpäin, ja joutui pyytämään anteeksi kun 13-vuotias koululainen Kemistä huomasi että kuva oli Titanic-elokuvasta, ja huomautti asiasta kuvan julkaisseelle Ilta-Sanomille.

Tammikuussa Venäjän valtion omistaman uutistoimisto Sputnikin englanninkielinen sivusto kertoi Helsingin maahanmuuttoa vastustavasta Rajat kiinni -mielenosoituksesta käyttämällä uutisessa kuvaa, joka oli otettu Nuorten leijonien jääkiekon kultajuhlasta Mäntymäen kentältä.

Kultajuhlissa oli luonnollisesti tuhansia ihmisiä enemmän, ja Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro piti väärän kuvan käyttöä tarkoituksellisena. Aiheeseen liittymätöntä kuvaa käyttämällä Rajat kiinni -mielenosoitus saatiin näyttämään suuremmalta kuin se oli, ja välitettiin näin Suomesta epätodenmukaista mielikuvaa.

Sotapelikuvan käyttäminen ei sekään ollut Venäjän Britannian-lähetystöltä vahinko. Vain tuntia ennen twiitin lähettämistä lähetystön tili kertoi, että Venäjä jatkaa natsismin vastustamista. Kuva on norjalaisesta kauhukomediasta nimeltä Dead Snow, jossa natsizombit tappavat mökille majoittunutta nuorisoa.

Viestinnän keinona huumori on poikkeuksellisen tehokas. Tietoa välittävä viestintä herättää tehokkaammin mielenkiintoa, jos siihen lisätään tunteisiin vetoavaa sisältöä. Nauru saa meidät hyvälle tuulelle. Toimittajia ja sosiaalista mediaa vuonna 2011 tutkineet Teksasin ja Minnesotan yliopiston tutkijat havaitsivat, että eniten sosiaalisessa mediassa huomiota osakseen saavat toimittajat käyttävät huumoria. Se vahvistaa suhdetta yleisöön.

Mainonnassa kuluttajat muistavat hyvin mainoksen, joka sisältää huumoria.

Suomenkielisessä Twitter-ympäristössä humoristisella otteella viestinsä on oppinut saamaan perille myös esimerkiksi Helsingin Rakennusvirasto, jonka Kuntaliitto on palkinnut strategiasta.

Nyt tuhannet ihmiset ovat lukeneet, että Aleppon lähellä ääriliikkeet ovat saaneet käyttöönsä kemiallisia aseita. Totta tai ei, viesti jäi mieleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat