Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojan Ferrari-turman kaatama poliitikko sai korruptiosyytteet Kiinassa

Ling Jihuan väitetään ottaneen ”valtavat” lahjukset.

Ulkomaat
 
JASON LEE / Reuters
Ling Jihua
Ling Jihua Kuva: JASON LEE / Reuters

Peking

Kiinan edellisen presidentin ja puoluejohtajan Hu Jintaon läheisenä avustajana toiminut Ling Jihua on saanut syytteet lahjusten ottamisesta, valtiosalaisuuksien urkkimisesta ja valta-aseman väärinkäytöstä, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Vielä neljä vuotta sitten Ling oli yksi Kiinan vaikutusvaltaisimmista poliitikoista, ja hänen uransa oli nousussa. Hänestä povailtiin jopa jäsentä Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvään komiteaan, joka on Kiinan ylin vallankäyttäjä.

Lingin, 59, poliittinen ura kuitenkin katkesi syksyllä 2012 siihen, että hänen 23-vuotias poikansa joutui yölliseen auto-onnettomuuteen Pekingin neloskehätiellä ja kuoli.

Onnettomuudesta nousi kohu. Onnettomuusauto oli arvokas Ferrari-urheiluauto, ja se törmäsi kaiteeseen niin kovaa, että se meni kahtia. Kyydissä oli kaksi nuorta naista. He loukkaantuivat vakavasti, ja toinen heistä kuoli myöhemmin.

Lingin on kerrottu yrittäneen peitellä onnettomuutta muun muassa maksamalla salassa huimat korvaukset naisten omaisille, jotta nämä pysyisivät hiljaa.

Onnettomuudesta kuitenkin tihkui tietoja julkisuuteen, mikä asetti sekä Lingin että puolueen erittäin huonoon valoon. Kiinassa poliitikon jälkikasvun hurjastelu arvoautolla herättää yleensä epäilyjä siitä, että poliitikko on rikastunut korruptiolla.

Syksyllä 2012 Lingin virka-asemaa alennettiin puolueessa, ja joulukuussa 2014 puolueen kurinpitokomissio ilmoitti pidättäneensä hänet korruptiosta epäiltynä. Kiinassa puolueen jäsenten rikosepäilyt tutkii yleensä ensin puolue ja vasta sitten poliisi.

Syyttäjän mukaan Ling on ottanut vastaan ”valtavia” lahjuksia, Xinhua kertoo. Hänen toimiensa kerrotaan aiheuttaneen suuria menetyksiä julkiselle omaisuudelle ja suurta haittaa valtion edulle.

Lingin oikeudenkäynti on määrä pitää Tianjinin suurkaupungissa, joka sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Pekingistä.

Kiinassa syytteet johtavat lähes aina tuomioon, etenkin kun kyse on korkea-arvoisen poliitikon syytteistä, joista syyttäjä on kertonut julkisuuteen. Kiinan oikeuslaitos ei ole riippumaton kuten monissa länsimaissa, vaan se on puolueen määräysvallassa.

Kiinassa on nykyisen presidentin Xi Jinpingin valtakaudella joutunut useita muitakin korkeita poliitikkoja tuomiolle korruptiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat