Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ja Sanders myyvät miljoonilla vaalikrääsää – HS ei saanut ostettua Trump-lippistä

Trump myy lippiksiä vain yhdysvaltalaisille, sillä ostos tulkitaan vaalirahoitukseksi.

Ulkomaat
 
Amerikkalaismies kertoo, millainen myllytys Trump-lippiksen ostamisesta alkoi
Amerikkalaismies kertoo, millainen myllytys Trump-lippiksen ostamisesta alkoi
Minneapolislainen juristi David McDonald osti Trump-lippiksen HS:n toimittajan Jussi Niemeläisen puolesta, sillä Trumpin kampanjatuotteita myydään vain Yhdysvaltain kansalaisille.

Lippis. Muki.

Niistä on tullut Yhdysvalloissa tämänkertaisten presidentinvaalien puolue-eliitin ulkopuolisten ehdokkaiden Donald Trumpin ja Bernie Sandersin näkyvä kampanjointikeino.

Uutistoimisto Reutersin mukaan demokraatti Sanders on myynyt kampanjatuotteitaan jo 11,2 miljoonalla eurolla, muun muassa 207 000 t-paitaa ja 44 000 kahvimukia. Republikaanien todennäköisellä ehdokkaalla Trumpilla vastaava summa on 5,3 miljoonaa euroa. Hänen tunnetuin tuotteensa on vähän vanhanaikainen lippahattu, jota saa useissa väreissä.

Kampanjakrääsää on ollut aina, mutta tällä kertaa summat ovat selvästi aiempaa isompia. Vielä vuoden 2008 vaalien alla ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Barack Obama käytti kampanjatuotteisiin vain runsaat miljoona euroa, vaikka häntä pidettiin historian parhaiten markkinoituna ehdokkaana.

Varsinkin Trumpin kauppaamasta lippahatusta on tullut ilmiö, joka näyttää houkuttelevan sekä innokkaita Trumpin kannattajia että häntä vastustavia ironisia hipstereitä. Siihen painettu Trumpin kampanjan Yhdysvaltain suuruuden päiviä muisteleva iskulause Make America Great Again on kerännyt lukuisia jäljittelijöitä.

Lippistä ei kuitenkaan saa ihan helpolla.

”Näyttäkää passinne, lippistä myydään vain Yhdysvaltain kansalaisille. Se tulkitaan kampanjan tukemiseksi”, myyjä sanoi viime syyskuussa New Yorkin 5:nnen Avenuen Trump Towerin katutason Trump Storessa.

Siinä vaiheessa lippis oli jo suosituin tuote kaupassa, jossa on jo pitkään myyty esimerkiksi Trumpin nimellä varustettuja golf-palloja, paitoja ja kravatteja. The New York Times -lehden mukaan lakit ehtivät loppukesästä kertaalleen jo loppua kaupasta.

Minneapolislainen juristi David McDonald kävi ostamassa lippiksen syyskuussa. Punainen lippis maksoi 25 dollaria eli 22 euroa.

”Kysyivät kaikki tiedot”, hän sanoi ojentaessaan kiiltävän kullanvärisen Trump-paperikassin, jossa lakki oli mustaan silkkipaperiin käärittynä.

Yhteystietojen kerääminen onkin toinen tärkeä tavoite rahan hankkimisen rinnalla. Kun kampanjarekvisiitan ostaminen tulkitaan kampanjan rahoittamiseksi, ostajien on annettava tietonsa.

Se saattaa olla jopa tärkeämpi tavoite, sillä kampanjarekvisiitalla kerätyt summat ovat vielä pieniä verrattuna valtaviin rahamääriin, joita kampanjoihin muuten kerätään. Esimerkiksi Sandersin kilpailijan ja demokraattien todennäköisen ehdokkaan Hillary Clintonin kampanja oli kerännyt huhtikuun loppuun mennessä kaikkiaan lähes 190 miljoonaa euroa.

McDonaldille selvisi nopeasti, mitä tämä tarkoittaa.

”Aloin saada yhden, kaksi, kolme sähköpostia päivittäin Trumpin kampanjalta”, McDonald kertoo nyt.

Sähköposteja tulee yhä, nyt jo hiukan hitaampaan tahtiin. Minnesotan esivaalien alla tuli puheluitakin, joissa pyydettiin apua kampanjointiin.

Tuottoisa lippahattukauppa ei ole Trumpin kampanjan ainoa erikoisuus. Hänen on tarvinnut käyttää hyvin vähän rahaa mainontaan, sillä televisiokanavat antavat hänellä lähes koska vain ilmaista ohjelma-aikaa. Viime vuonna hänen kampanjakuluistaan 7 prosenttia meni lakkien valmistuttamiseen.

Mukikauppa taas sopii Sandersille, joka kerää rahoitusta muutenkin pieninä erinä tavallisilta ihmisiltä. Suunnilleen samaan malliin kuin ensimmäisen internet-ajan kampanjan käynyt Obama 2008.

Asiantuntijat uskovat muidenkin ehdokkaiden huomanneen rekvisiitan merkityksen.

”Olen varma, että tämä on kasvava trendi. Tuotteet ovat hyvä keino levittää sanomaa, sitouttaa ihmisiä ja kerätä rahaa”, brändikonsultti Laura Ries sanoo Reutersille.

”Eiköhän Hillarynkin kohdalla aleta nähdä lisää kamaa, kun hän yrittää saada Bernien kannattajat taakseen varsinaisissa vaaleissa”, toinen konsultti Karen Post lisäsi.

Dominick Reuter / Reuters
Donald Trump kirjoitti nimikirjoituksen kampanjalippalakkiinsa West Chesterissä Pennsylvaniassa huhtikuussa.
Donald Trump kirjoitti nimikirjoituksen kampanjalippalakkiinsa West Chesterissä Pennsylvaniassa huhtikuussa.
Amazon
Bernie Sanders -muki.
Bernie Sanders -muki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat