Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ympäristöpuolueen johto vaihtui – kriisi jatkunut jo viikkoja

Ulkomaat
 
REUTERS
Gustav Fridolin ja Isabella Lövin esiintyivät ympäristöpuolueen lehdistötilaisuudessa Tukholmassa 9. toukokuuta.
Gustav Fridolin ja Isabella Lövin esiintyivät ympäristöpuolueen lehdistötilaisuudessa Tukholmassa 9. toukokuuta. Kuva: REUTERS

Tukholma

Ruotsissa kriisin keskellä rämpivä ympäristöpuolue hakee uutta vauhtia puheenjohtajavaihdoksesta. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin perjantaina odotetusti kehitysministeri Isabella Lövinin. Toisena puheenjohtajana jatkaa koulutusministeri Gustav Fridolin. Puolue äänesti puheenjohtajistaan puoluekokouksessa Karlstadissa.

53-vuotiaalla Lövinillä on taustaa muun muassa työskentelystä Euroopan parlamentissa 2009–2014 sekä toimittajana. Hän on Ruotsissa laajalti arvostettu poliitikko yli puoluerajojen.

Lövin otti puheenjohtajana paikan Åsa Romsonilta, joka on ollut myös varapääministeri, ympäristöministeri.

Romson jättää myös ministerin paikkansa. Pääministeri Stefan Löfvenin odotetaan ilmoittavan lähiaikoina, mihin muutoksiin Romsonin ero ja puolueen laajempi kriisi johtaa hallituksessa.

Romson on lyhyen ajan sisään jo toinen ympäristöpuoluetta edustava ministeri, joka eroaa. Eron taustalla on ympäristöpuolueen jo viikkoja kestänyt kriisi, joka vei luottamuksen puheenjohtajalta.

Asuntoministeri Mehmet Kaplan joutui eroamaan huhtikuussa näyttäydyttyään äärioikeistolaisena pidetyn järjestön ja islamistien kanssa. Lisäksi hän oli verrannut nyky-Israelia natsi-Saksaan.

Laajaa keskustelua syntyi lisäksi puolueen arvoista sen jälkeen kun kävi ilmi, että sen edustaja Yasri Khan, kieltäytyi uskontoonsa vedoten kättelemään naisia.

Hallituksessa ensimmäistä kertaa istuvan ympäristöpuolueen kannatus on vajonnut huomattavasti mielipidemittauksissa. Kannatus on nyt lähellä valtiopäivien äänikynnystä. Puolueen nimitysvaliokunta katsoi, että luottamus erityisesti Romsoniin oli mennyt. Sen sijaan Fridolin sai säilyttää paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat