Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman hallituksen ohje julkisille kouluille: transsukupuolisilla oppilailla oikeus valita vessansa

Transsukupuolisten oppilaiden tulee ohjeen mukaan saada tukea eikä kokea syrjintää kouluympäristössään. Ohjeistus on herättänyt reaktioita puolesta ja vastaan.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
JONATHAN DRAKE / REUTERS
Hotellin kyltti Pohjois-Carolinassa uhmaa osavaltion hyväksymää kiisteltyä ”vessalakia”.
Hotellin kyltti Pohjois-Carolinassa uhmaa osavaltion hyväksymää kiisteltyä ”vessalakia”. Kuva: JONATHAN DRAKE / REUTERS

Presidentti Barack Obaman hallitus on ohjeistanut perjantaina Yhdysvaltojen julkisia kouluja hyväksymään transsukupuolisten oppilaiden vessojen käytön sen mukaan, mihin sukupuoleen oppilaat kokevat kuuluvansa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Virallisen ohjekirjeen on allekirjoittanut Yhdysvaltojen opetus- ja oikeusministeriöt. Ohjeessa sanotaan, että transsukupuolisten oppilaiden tulee saada tukea eikä kokea syrjintää kouluympäristössään, sanoo Obaman hallitus torstaina CNN:n mukaan.

Yhdysvaltojen yleinen oikeudenkäyntiasiamies Lorett Lynch ilmaisi, että koulussa ei tule sietää minkäänlaista syrjintää mukaan lukien syrjintä, joka kohdistuu transsukupuolisiin oppilaisiin.

”Tämä ohjeistus antaa johtajille, opettajille ja vanhemmille ne työkalut, joita he tarvitsevat suojellakseen transsukupuolisia oppilaita häirinnältä, sekä tunnustaakseen ja ohjatakseen koulun epäoikeudenmukaisia menettelytapoja”, Lynch sanoi.

Ohjeistuksen mukaan transsukupuoliset oppilaat eivät tarvitse lääketieteellistä diagnoosia, hoitoa tai syntymätodistusta vastaavaa dokumenttia siihen, että heitä kohdellaan kokemansa sukupuoli-identiteetin perusteella.

Seksuaalivähemmistöyhteisöt ovat CNN:n mukaan kehuneet ohjetta, jota he kutsuvat transsukupuolisten oikeuksien laillistamiseksi. Ohjeet tuovat parannuksia seksuaalivähemmistöyhteisöjen kutsumiin ”vessalakeihin”, jotka kieltävät ihmisiä käyttämästä niitä vessoja, jotka eivät täsmää henkilön biologisen sukupuolen kanssa.

Ihmisoikeuskampanjan puheenjohtaja Chad Griffin toteaa CNN:n mukaan, että asia ei ole merkittävä pelkästään transsukupuolisille nuorille vaan kaikille nuorille. Griffinin mukaan se on viesti siitä, että kaikki oppilaat ansaitsevat oikeudenmukaisen kohtelun ja opettajien ja koulujen tuen.

Koulutusministeri John King Jr. sanoi, ettei yhdenkään oppilaan pitäisi tuntea oloaan ei-tervetulleeksi koulussa tai korkeakoulussa.

Muutos sai alkunsa hallituksen ja Pohjois-Carolinan osavaltion välisestä oikeuskiistasta. Pohjois-Carolinan osavaltiossa hyväksyttiin maaliskuussa laki, joka rajoitti transsukupuolisten ihmisten julkisten vessojen käyttöä. Näin Pohjois-Carolinasta tuli ensimmäinen osavaltio, joka kieltää ihmisiä käyttämästä julkisten rakennusten ja koulujen vessoja tai pukuhuoneita, joiden osoittama sukupuoli ei vastaa käyttäjän syntymätodistukseen kirjattua sukupuolta.

Laki ei pakota osavaltioita noudattamaan hallituksen tuoretta ohjeistusta, mutta ohjeistus sisältää uhkauksen kouluille. Koulut voivat saada syytteitä tai menettää valtion avun, jos ne eivät noudata hallituksen tulkintaa syrjintäkieltoa koskevasta laista ja sen perusteella kouluille annettua ohjeistusta.

Valkoisen talon edustaja Josh Earnest kertoi, että hallitus ei ryhdy toimiin valtiollisen rahoituksen epäämiseksi, ennen kuin oikeuskäsittely Pohjois-Carolinaa vastaan on ohi.

”Tänään Obaman hallinto myönsi sen, mitä olemme sanoneet koko ajan. Heidän uhkauksena rahoituksen estämisestä ja pohjoiscarolinalaisten kiusaamisesta pitää ratkaista oikeudessa, jotta heidän radikaalit väitteensä miesten ihmisoikeuksista käyttää naistenvessoja ja suihkutiloja hyväksyttäisiin”, sanoi Pohjois-Carolinan osavaltion senaatin johtaja Phil Berger.

Yhdysvaltalaiset ovat jakautuneet asiassa. Uutistoimisto Reutersin tekemän kyselyn mukaan 44 % kannattaa vessan valitsemista biologisen sukupuolen ja 39 % ihmisen itsesä kokeman sukupuolen perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat