Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalikrääsän merkitys presidentinvaalikampanjassa kasvaa

Suomalainen ei saanut ostaa Donald Trumpin kampanjalippistä: niitä myydään vain yhdysvaltalaisille.

Ulkomaat
 
Jim Urquhart / Reuters
Donald Trump puhui Washingtonissa toukokuun alussa.
Donald Trump puhui Washingtonissa toukokuun alussa. Kuva: Jim Urquhart / Reuters

Lippis ja muki.

Niistä on tullut Yhdysvalloissa tämänkertaisten presidentinvaalien puolue-eliitin ulkopuolisten ehdokkaiden Donald Trumpin ja Bernie Sandersin näkyvä kampanjointikeino.

Uutistoimisto Reutersin mukaan demokraatti Sanders on myynyt kampanjatuotteitaan jo 11,2 miljoonalla eurolla. Republikaanien todennäköisellä ehdokkaalla Trumpilla vastaava summa on 5,3 miljoonaa euroa. Hänen tunnetuin tuotteensa on vähän vanhanaikainen lippalakki.

Kampanjakrääsää on ollut aina, mutta tällä kertaa summat ovat selvästi aiempaa isompia. Vielä vuoden 2008 vaalien alla ensimmäistä kertaa ehdolla ollut Barack Obama käytti kampanjatuotteisiin vain runsaat miljoona euroa, vaikka häntä pidettiin historian parhaiten markkinoituna ehdokkaana.

Varsinkin Trumpin kauppaamasta lippalakista on tullut ilmiö, joka näyttää houkuttelevan niin innokkaita Trumpin kannattajia kuin häntä vastustavia hipstereitä. Siihen painettu Trumpin kampanjan iskulause, Yhdysvaltain suuruuden päiviä muisteleva Make America Great Again, on kerännyt paljon jäljittelijöitä.

Lippistä ei kuitenkaan saa ihan helpolla.

”Näyttäkää passinne. Lippistä myydään vain Yhdysvaltain kansalaisille. Se tulkitaan kampanjan tukemiseksi”, myyjä sanoi viime syyskuussa New Yorkin 5th Avenuen Trump Towerin katutason Trump Storessa.

Siinä vaiheessa lippis oli jo suosituin tuote kaupassa, jossa on jo pitkään myyty esimerkiksi Trumpin nimellä varustettuja golfpalloja, paitoja ja kravatteja.

Minneapolisilainen David McDonald kävi ostamassa lippiksen syyskuussa. Punainen lippis maksoi 25 dollaria eli 22 euroa.

”Kysyivät kaikki tiedot”, hän sanoi ojentaessaan kiiltävän kullanvärisen Trump-paperikassin, jossa lakki oli mustaan silkkipaperiin käärittynä.

Yhteystietojen kerääminen onkin toinen tärkeä tavoite rahan hankkimisen rinnalla. Kun rekvisiitan ostaminen tulkitaan kampanjan rahoittamiseksi, ostajien on annettava tietonsa.

Se saattaa olla jopa tärkeämpi tavoite, sillä tuotteista saadut rahat ovat pieniä verrattuna summiin, joita kampanjoihin muuten kerätään. Esimerkiksi Sandersin kilpailijan ja demokraattien todennäköisen ehdokkaan Hillary Clintonin kampanja oli kerännyt huhtikuun loppuun mennessä kaikkiaan lähes 190 miljoonaa euroa.

McDonaldille selvisi nopeasti, mitä tämä tarkoittaa.

”Aloin saada yhden, kaksi, kolme sähköpostia päivittäin Trumpin kampanjalta”, McDonald kertoo nyt.

Sähköposteja tulee yhä. Minnesotan esivaalien alla tuli puheluitakin, joissa pyydettiin apua kampanjointiin.

Tuottoisa lippalakkikauppa ei ole Trumpin kampanjan ainoa erikoisuus. Hänen on tarvinnut käyttää hyvin vähän rahaa mainontaan, sillä hän on muutenkin koko ajan televisiossa.

Mukikauppa taas sopii Sandersille, joka kerää rahoitusta muutenkin tavallisilta ihmisiltä. Suunnilleen samaan malliin kuin ensimmäisen internet-ajan kampanjan käynyt Obama vuonna 2008. Asiantuntijat uskovat muidenkin ehdokkaiden huomanneen rekvisiitan merkityksen.

”Olen varma, että tämä on kasvava trendi. Tuotteet ovat hyvä keino levittää sanomaa, sitouttaa ihmisiä ja kerätä rahaa”, sanoi brändikonsultti Laura Ries Reutersille.

”Eiköhän Hillaryllakin aleta nähdä lisää kamaa, kun hän yrittää saada Bernien kannattajat taakseen varsinaisissa vaaleissa”, lisäsi konsultti Karen Post.

Amerikkalaismies kertoo, millainen myllytys Trump-lippiksen ostamisesta alkoi
Amerikkalaismies kertoo, millainen myllytys Trump-lippiksen ostamisesta alkoi
Minneapolislainen juristi David McDonald osti Trump-lippiksen HS:n toimittajan Jussi Niemeläisen puolesta, sillä Trumpin kampanjatuotteita myydään vain Yhdysvaltain kansalaisille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat