Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Tuleva presidentti karkotettiin kolmeksi vuodeksi Siperiaan viime vuosisadan alussa. Kaksi vuotta Svinhufvud asui ihmisten ilmoilla ihan herroiksi.

Ulkomaat
 
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

  HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Kolyvanin kotiseutumuseon varajohtaja Antonina Dorohova kuuntelee kärsivällisesti selitystä siitä, miksi Kolyvan on suomalaisittain mielenkiintoinen kaupunki: koska Suomen ”ensimmäinen presidentti” Per Evind Svinhufvud oli täällä karkotuksessa kaksi vuotta.

”Eihän hän ollut Suomen ensimmäinen presidentti, oliko kuudes?” Dorohova pohtii ääneen.

VALERI KLAMM
Kolyvanin vanha postikonttori on kunnostettu ja toiminnassa.
Kolyvanin vanha postikonttori on kunnostettu ja toiminnassa.
VALERIY KLAMM
Pehterjevin talo, yksi Per Evind Svinhufvudin entisistä osoitteista.
Pehterjevin talo, yksi Per Evind Svinhufvudin entisistä osoitteista.

No ei nyt sentään kuudes, se oli Carl Gustav Mannerheim. Mutta kolmas hän oli, virallisesti.

Oikeasti Ukko-Pekka oli itsenäisen Suomen ensimmäinen pomo, titteli oli valtionhoitaja. Tuohon aikaan käytiin tappelua siitä, pitäisikö Suomeen hommata saksalainen kuningas vai valita presidentti. Sillä välin maata johti valtionhoitajan tittelillä Svinhufvud.

Varatuomarin suurin synti tsaarin Venäjän silmissä taisi olla, että hän suostui vuonna 1905 aktivisti Lennart Hohenthalin puolustusasianajajaksi. Hohenthal murhasi helmikuussa 1905 prokuraattori Eliel Soisalon-Soinisen, jota pidettiin niin sanottuna ryssän kätyrinä. Puolustusasianajajan argumenttien mukaan juuri näin asia olikin.

Vuonna 1914 valtiopäivämies ja uuden prokuraattorin käskyjä vastustanut tuomari karkotettiin lopulta Siperiaan. Minne sinne, se kuitataan suomalaisissa lähteissä yleensä maininnalla, että ”Tomskiin”.

Alue oli tuolloin Tomskin kuvernementtiä, mutta siperialaisseudun aluepääkaupungin iloihin Svinhufvud ei päässyt tutustumaan. Hänet lähetettiin Tomskojen eli nykyisin Tymin kylään 613 kilometrin päähän Tomskista, Objoen alavirtaan. Sinne ei mene tietä vielä tänä päivänäkään.

Toukokuussa 1915 armo kävi oikeudesta ja Svinhufvud siirrettiin hyttysten ja sortuvien jokirantojen seasta ihmisten ilmoille Kolyvaniin, joka on nykyisin pikkukaupunki Venäjän kolmanneksi suurimman kaupungin Novosibirskin kyljessä.

Ennen vallankumousta Siperian pääkaupunki Novosibirsk eli silloinen Novonikolajevsk oli pahainen uuden rautatien asemakylä, sivistys asui Kolyvanissa. Täällä oli toistakymmentä tuhatta asukasta, posti ja lennätin, opettajaseminaari, kirkko ja nunnaluostari. Hirsi- ja kivitalot nimettiin äveriäiden kauppiaiden ja muiden napamiesten mukaan.

Svinhufvud vietti Kolyvanissa pari vuotta aina vuoden 1917 helmikuun vallankumoukseen saakka. Hän asui ainakin kolmessa eri talossa, joita Svinhufvudin muistosäätiön retkikunta ja presidentin pojanpoika Heikki Svinhufvud ovat käyneet tunnistamassa.

Vihreäksi maalattu Pehterjevin talo on yhä pystyssä. Toinen oletettu majapaikka on Vasilikovin talo, joka on nykyisin paikallislehti Trudovaja Pravdan toimituksen käytössä, remontoituna. Kaupungissa on itse asiassa aika paljon suojeltua ja remontoitua kiinteistökantaa.

Suomalaiskarkotetun piti ilmoittautua säännöllisesti poliisiasemalla. Tästä hirsirakennuksesta on jäljellä vain tulipalon runtelema runko. Helsingin Sanomat ja muun postin Svinhufvud haki posti- ja lennätinkonttorista, joka on edelleen pystyssä, remontoituna ja samassa käytössä.

”Siperian rautatie oli silloin jo toiminnassa, ja posti Pietarista ja Moskovasta tuli Novonikolajevskiin eli Novosibirskiin todella nopeasti”, museonjohtaja Dorohova huomauttaa.

”Eikä tästä asemalle ole suoraan kuin 35 kilometriä, hevoskyydillä se väli hoitui. Sillä tavalla herra Svinhufvud sai kaiken kirjeenvaihtonsa Suomesta ja pystyi lähettämään omat kirjeensä kotimaahan.”

Postikonttorin seinässä on tohtori ja kirjailija Anton Tšehovin muistolaatta. Hän yöpyi postikievarissa kuuluisalla matkallaan halki Siperian toukokuussa 1890. Koskas Svinhufvud saa oman laattansa?

”No jos teidän hallituksellanne on tahtoa sellaiseen ja he pääsevät sopimukseen meidän hallintomme kanssa, niin varmaan tulee muistolaatta johonkin niistä taloista, joissa hän asui”, Dorohova arvelee. ”Ei lainkaan mahdotonta, mutta se ei riipu meistä vaan hallinnosta.”

 

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat