Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian Brexit-äänestys lähestyy – pahimmillaan edessä EU-erojen sarja

Britannian EU-kansanäänestys koittaa jo vajaan kuuden viikon kuluttua. Eliitti varoittaa EU-eron vaaroista, mutta Brexit-leiri lupaa tehdä Britanniasta taas suuren.

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Fakta

Jos ero tulee, alkavat neuvottelut ehdoista

 Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kesäkuun 23. päivänä. Maassa asuvista EU-kansalaisista äänioikeus on vain irlantilaisilla, maltalaisilla ja kyproslaisilla.

 Britannia liittyi EU:n edeltäjäyhteisöön 1973. Jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys jo 1975. Puoltoäänten osuus oli 63 prosenttia.

 Jos britit päätyvät EU-eroon, aikaa Britannian ja EU:n suhteen uudelleenjärjestelyihin on kaksi vuotta. Neuvotteluaika alkaa siitä, kun brittihallitus ilmoittaa lähtöpäätöksestä.

Lontoo. Finanssialalla työskentelevä lontoolainen Eric Phillips tietää, mitä hän tekee kaikki illat seuraavat vajaat kuusi viikkoa.

”Aion kampanjoida joka päivä EU-eron puolesta. Nyt ei ole varaa hellittää. En antaisi itselleni ikinä anteeksi, jos Brexit jäisi vain muutaman äänen päähän.”

Britannian EU-kansanäänestys koittaa juhannusviikon torstaina 23. kesäkuuta. Kukaan ei tiedä, kuinka äänestyksessä käy. EU-jäsenyyden kannattajien ja vastustajien puntit ovat tasan.

Uutistoimiston PA:n tällä viikolla laskema keskiarvo kaikista kuukauden aikana tehdyistä mielipidemittauksista antaa jäsenyyden kannattajien osuudeksi 43 prosenttia äänestäjistä.

EU-eroa puoltavia on 41 prosenttia. Kantaansa epäröi 16 prosenttia. Brexit eli Britannian ero EU:sta on täysin mahdollinen.

Phillips kumppaneineen uurastaa EU-eroa ajavan Vote Leave -kampanjan riveissä. Työpäivän jälkeen he jalkautuvat Southwarkin alueelle Lontooseen koputtamaan oviin ja puhumaan äänestäjiä Brexitin kannalle.

”EU on epädemokraattinen järjestelmä, joka ei edes toimi. Unionin uudistaminen ei ole onnistunut”, Phillips listaa syitä lähteä EU:sta.

”Britannian päätösvalta on ulkoistettu EU:lle, vaikka kuulumme maailman talous- ja sotilasmahteihin”, lisää kampanjatoveri Simon Fox, joka on aktiivinen myös paikallispolitiikassa konservatiivipuolueessa.

Kaksikko sujauttaa ”Britannian ja EU:n faktat” -lehdykkää postiluukkuihin. Korttelissa asuvat aasialaiset maahanmuuttajat ovat kuulemma otollisia Brexit-äänestäjiä: he eivät pidä siitä, että EU-kansalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa.

DARREN STAPLES / Reuters
Lontoon entinen pormestari Boris Johnson käynnisti keskiviikkona kampanjakiertueen äänestäjien houkuttelemiseksi Brexitin eli EU-eron puolelle. Johnson heilutti Cornwallin perinneruokaa, kornilaista pasteijaa, mutta ”Boris-bussi” osoittautui saksalais-puolalaiseksi.
Lontoon entinen pormestari Boris Johnson käynnisti keskiviikkona kampanjakiertueen äänestäjien houkuttelemiseksi Brexitin eli EU-eron puolelle. Johnson heilutti Cornwallin perinneruokaa, kornilaista pasteijaa, mutta ”Boris-bussi” osoittautui saksalais-puolalaiseksi.

Kampanjoinnin kiristyessä leirien erot korostuvat.

EU-jäsenyyden kannattajat pääministeri David Cameron etunenässä varoittavat Brexitin riskeistä. Britannia hyppäisi 28 maan klubista tuntemattomaan.

Muita varoittelijoita on pitkä rivi politiikan ja talouden huipulla. IMF:n johtaja Christine Lagarde sanoi perjantaina, että EU-ero voi syöstä Britannian taantumaan.

Saman huolen esitti kuluvalla viikolla myös Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney. Jopa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on patistanut brittejä jäämään EU:hun kaikkien parhaaksi.

Phillips ja Fox pitävät Obaman puuttumista Britannian sisäisiin asioihin mauttomana.

”Vieraan vallan päämiehen ei pitäisi tehdä niin.”

Brexit-leirilläkin on valttinsa: EU-eron puolesta voi kampanjoida paljon innostuneemmin ja intohimoisemmin kuin nykytilan puolesta.

Unioni ei kirvoita järin positiivisia tuntemuksia edes niissä, joille Brexit on kauhistus.

Brexit-kampanjalle kasvot antava Lontoon entinen pormestari Boris Johnson on taitava hyödyntämään EU:hun liittyviä kielteisiä tunteita.

EU-skeptikot esittävät EU-jäsenyyden kahleena, joka estää Britanniaa kohottautumasta täyteen mittaansa.

EU-ero ei ole kuitenkaan vain Britannian oma asia, sillä se vaikuttaisi koko unioniin. Pahimmillaan Brexit voi käynnistää EU-erojen sarjan, mikä tekisi Euroopasta entistä hajanaisemman ja haavoittuvamman.

London School of Economicsin professorin Simon Hixin mukaan juuri dominoefektin pelko estää muuta EU:ta tarjoamasta Britannialle hyvää uutta EU-sopimusta.

”Jos Britannia saisi hyvät ehdot, niin kohta muutkin jäsenmaat olisivat jo jonossa”, Hix kertoi Lontoossa EU-kirjeenvaihtajille.

EU-skeptiset leirit eri maissa ovat väläyttäneet jo nyt samanlaisen kansanäänestyksen järjestämistä kuin Britanniassakin. Äänestystä on toivottu esimerkiksi Hollannissa, Tanskassa, Ranskassa ja jopa Italiassa.

Britannian ero ei vielä tarkoita EU:n hajoamista. Se loisi kuitenkin esikuvan tyytymättömille: unionista voi lähteä, jos meno ei miellytä.

”Britannian kansanäänestyksen tulos on hyvin tärkeä koko Euroopalle. Sillä on paljon geopoliittista merkitystä”, arvioi LSE:n apulaisprofessori Sara Hagemann Venäjään, Turkkiin ja EU:n eteläiseen merirajaan viitaten.

Eurooppa-päivänä viime maanantaina Britannian pääministeri David Cameron varoitti kampanjapuheessaan, että ero heikentäisi Euroopan ja samalla myös Britannian turvallisuustilannetta.

”Eristäytyminen ei ole koskaan ollut maallemme hyväksi. Jos käännämme selkämme Euroopalle, kadumme sitä aina ennen pitkää”, hän sanoi.

Vedonlyöntiyhtiöiden kertoimista voi päätellä, että Britannian jääminen EU:hun on ainakin toistaiseksi todennäköisempää kuin EU-ero.

William Hill -vedonlyöntiyhtiö ilmoitti torstaina, että jäsenyyden jatkon todennäköisyys oli sillä hetkellä 76 prosenttia. Silti lähes 63 prosenttia EU-vedoista on asetettu Brexitin puolesta. Toisaalta taas lähes 72 prosenttia rahasta on lyöty EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Britanniassa poliittinen vedonlyönti on yleistä, ja vedonlyöntiraha on yleensä hyvä ennustaja. Viime parlamenttivaaleissa keväällä 2015 ennusteet menivät kuitenkin pahasti pieleen, mikä on tehnyt arviot entistä varovaisemmiksi.

Britannian kansa ja jopa pääpuolueet ovat jakaantuneita EU-jäsenyyden suhteen. Nuoret äänestäjät ovat hanakampia kannattamaan EU-jäsenyyttä kuin varttuneemmat, mutta nuoret äänestävät laiskemmin.

Hyvin koulutettujen joukossa on enemmän EU-myönteisyyttä kuin huonosti koulutettujen parissa. Naisia huolettavat EU-eron riskit enemmän kuin miehiä.

Lontoon alue ja Skotlanti sanovat todennäköisesti ”kyllä” EU:lle, mutta Englannin taantuvilla alueilla kytee EU-skeptisyys. Siellä ollaan tyytymättömiä niin omia päättäjiä kuin ”Brysselin byrokraattejakin” kohtaan.

Cameronin oma puolue konservatiivit on sisällissodassa EU:n takia. EU-skeptinen leiri on ajanut eroa unionista jo vuosikausia ja on nyt lähellä tavoitettaan.

Pääoppositiopuolue labour ja sen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kannattavat Britannian jäämistä EU:hun. Työväenpuolueessakin on silti paljon myös EU-eron ajajia.

Corbynin heikkous ei ole omiaan edistämään labourin EU-myönteistä kampanjaa. Rahatkin ovat vähissä.

Maahanmuutto on EU-kansanäänestyksen eniten tunteita nostattava teema. Talous tulee heti perässä.

”Eikö teidän Suomessakin kannattaisi pohtia eroa EU:sta? Ero voisi kohentaa huonossa kunnossa olevaa talouttanne”, Phillips vinkkaa.

Mark Earthy
Britannian EU-eron kannattajat vertaavat kansanäänestyspäivää itsenäisyyspäivään. Eron ehtojen neuvottelemiseen menee silti todennäköisesti vuosia.
Britannian EU-eron kannattajat vertaavat kansanäänestyspäivää itsenäisyyspäivään. Eron ehtojen neuvottelemiseen menee silti todennäköisesti vuosia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat