Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värikuulilla vallanpitäjiä vastaan Makedoniassa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Käsite värivallankumous on saanut viime viikkoina aivan kirjaimellisen merkityksen pienessä Balkanin valtiossa Makedoniassa. Lähes joka ilta kello kuuden nurkilla protestoijat pakkaavat värikuulia muovipusseihin, tarttuvat värikuula-aseisiin ja lähtevät räiskimään pääkaupunki Skopjen kaduille.

Tähtäimeen ovat joutuneet paitsi hallintorakennukset ja sillat myös kaupungin uudet monumentit. Erityisesti Porta Makedonijaksi nimetty riemukaari saa harva se ilta pintaansa kirjavia väriroiskeita, samoin Aleksanteri Suurta muistuttava ratsastajapatsas.

Moni varmasti pitää maalitauluiksi joutuneita rakennuksia ja patsaita mauttomina. Kyseessä ei kuitenkaan ole protesti epäonnistunutta kaupunkisuunnittelua vastaan vaan halu painostaa Makedonian vallanpitäjiä muutokseen. Mielenosoittajille monumentit symboloivat sitä, mikä on vialla maan nykyhallinnossa ja väistyneen pääministerin Nikola Gruevskin politiikassa. Gruevskin hallinto tuhlasi yli 600 miljoonaa euroa köyhän valtion varoja Skopje 2014 -nimiseen projektiin, jossa pääkaupungin ilme pistettiin uuteen uskoon.

Gruevski joutui eroamaan virastaan tammikuussa osana Euroopan unionin sovittelemaa sopimusta, jolla Makedonian kriisiä on yritetty ratkaista. Kriisi sai alkunsa salakuunteluskandaalista vuosi sitten. Oppositiojohtaja Zoran Zaev julkaisi tuolloin nauhoja, joista käy ilmi, että hallinto on ilmeisesti salakuunnellut yli 20 000:ta ihmistä. Nauhat todistavat myös korruptiosta ja vaalivilpistä.

EU välitti kriisiin ratkaisun, jossa sovittiin ennenaikaisten vaalien järjestämisestä ja erityisen syyttäjän nimittämisestä salakuuntelutapauksen tutkimiseen. Mielenosoitukset kuitenkin yltyivät uudelleen runsas neljä viikkoa sitten, kun presidentti G’orge Ivanov yllättäen ilmoitti, että hän armahtaa 56 skandaalista syytteitä odottavaa poliitikkoa – mukaan lukien Gruevskin.

Makedonian ennenaikaiset parlamenttivaalit olisi tarkoitus järjestää 5. kesäkuuta. Niiden uskottavuus on vaakalaudalla, sillä neljästä suuresta puolueesta ainoastaan Gruevskin konservatiivit ovat ilmoittaneet vaaleihin ehdokkaita. Muut puolueet boikotoivat vaaleja.

Värikuulia viskovat mielenosoittajat vaativat vaalien lykkäystä ja Ivanovin armahduksen perumista. Samaa vaativat EU ja Yhdysvallat. EU on uhannut Makedonian johtajia jopa rangaistuksilla ja patistelee Makedoniaa siivoamaan äänestäjälistat ja vapauttamaan median valtion otteesta.

Mutta miksi EU edes välittää pienestä, alle 2,5-miljoonaisesta kansasta?Ensinnäkin siksi, että Balkan on Euroopan lähihistorian hornankattila, jossa levottomuuksien roihahtamista halutaan välttää. Toisekseen siksi, että myös Venäjä mielellään kahmaisisi Balkanin etupiiriinsä. Kolmannekseen siksi, että Makedonian eksyminen eurooppalaiselta polulta olisi takaisku EU:n laajentumispolitiikalle. Makedonia on EU:n jäsenehdokas, mutta Kreikka on tukkinut tien nimikiistan takia.

Mielenosoittajat ovat nimenneet uudet protestit värikkääksi mielenosoitukseksi. Nimi ei viittaa ainoastaan roiskeisiin julkisten rakennusten seinissä, vaan sillä on syvempi tarkoitus. Sillä viitataan mielenosoittajien värikkäisiin, eri ihmisryhmät ylittäviin taustoihin.

Etnisten jakolinjojen repimällä Balkanilla tällainen vallankumous kuulostaakin hyvällä tavalla yhdistävältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat