Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen toimitusjohtaja myi Obamalle jäänmurtajia alushoususillaan

Tero Vauraste unohti urheilusortsit kotiin. Sitten hän törmäsi presidentti Barack Obamaan hotellin kuntosalilla.

Ulkomaat
 
Seppo Solmela
Tero Vauraste kuvattuna vuonna 2013.
Tero Vauraste kuvattuna vuonna 2013. Kuva: Seppo Solmela

Washington. Suomalaiselle jäänmurtajateollisuudelle saattoi olla onni, että Tero Vauraste unohti kerran urheilusortsit kotiin.

Valtion jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste osallistui viime elokuussa Alaskassa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ilmastokokoukseen. Aikaero Helsinkiin oli 11 tuntia, ja aamuyöllä Vaurastetta ei enää nukuttanut.

”Kello puoli kuusi mietin, mitä teen. Päätin lähteä hotellin kuntosalille”, Vauraste kertoo.

Matkalaukusta löytyi t-paita, mutta ei urheilusortseja. Yhdet mustat trikookalsarit olivat kuitenkin sen verran pitkät, että Vauraste päätti niiden menevän sortseista. Eihän kuntosalilla näin varhain olisi ketään.

Kun Vauraste oli hölkännyt jonkin aikaa yksin juoksumatolla, kuntosalille tuli pukuun pukeutunut mies, joka kysyi, mitä Vaurasteen kassissa on. Pyyhkeitä ja pesuvehkeet, hän vastasi.

Mies poistui, ja hetken kuluttua toiselle juoksumatolle kymmenen metrin päähän ilmestyi pitkä, hoikka mies. Perkele, sehän on Obama, Vauraste ajatteli.

Obama siirtyi stepperille. ”Mä en yleensä käytä steppereitä, kun niillä heiluminen on niin typerän näköistä. Mutta Obaman vieressä oli stepperi vapaana”, Vauraste kertoo.

Vauraste kiipesi Obaman viereen ja esitteli itsensä.

”Kysyin sopiiko, että keskustellaan hetken jäänmurtajista. Obama vastasi, että mikäpä siinä, koska osaat varmasti esittää asiasi napakasti. Niin mä kerroin, että me ollaan Suomessa tehty tätä hommaa 125 vuotta ja rakennettu kaksi kolmasosaa maailman jäänmurtajista.”

Obama vastasi, että sattumalta juuri samana päivänä Valkoinen talo julkaisisi tiedotteen, jonka mukaan Yhdysvallat nopeuttaa uusien jäänmurtajien hankintaa.

Yhdysvalloilla on vain kaksi toimivaa jäänmurtajaa, Venäjällä 40. Yhdysvaltain rannikkovartioston ja laivaston edustajat ovat käyneet Suomessa tutustumassa suomalaisiin telakoihin ja suunnittelijoihin. Vaurasten toiveena on, että amerikkalaiset tilaisivat tai vähintään vuokraisivat jäänmurtajia Suomesta.

Asia saattaa nousta esille myös Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokouksessa Washingtonissa perjantaina, vaikka päätöksiä odotetaan vasta myöhemmin.

”Näin mä olen sitten myynyt suomalaista osaamista Obamalle kalsareissa”, Vauraste kertoo.

Nolottiko?

”Ei pätkän vertaa! Mutta sen jälkeen en ole unohtanut shortseja kotiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat