Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Obama pohjoismaalainen?

Obaman tyylissä ja politiikassa on pohjoismaisia piirteitä, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Onko Barack Obama Yhdysvaltain presidenteistä pohjoismaisin?

Kysymys kuulostaa hassulta. Miten kansasilaisen äidin ja kenialaisen isän Havaijilla ja Indonesiassa kasvanut poika voisi olla pohjoismaalainen?

The Atlantic -lehden mukaan Obamalla on ”mieltymys pragmaattisiin, viileisiin teknokraatteihin”. Hän on sanonut avustajilleen: ”Jos kaikki olisivat kuin pohjoismaalaiset, asiat sujuisivat helposti.”

Obama on tyyliltään usein älyllinen, pidättyvä ja etäinen. Hän vetoaa kuulijoiden järkeen, ei tunteisiin. Obaman suuhun voisi hyvin kuvitella Mauno Koiviston lauseen ”Ei pidä provosoitua, kuin provosoidaan”.

Tästä arvostelijat usein Obamaa syyttävätkin: hänessä ei ole tarpeeksi intohimoa tai aggressiivisuutta! Niitä Obamalta on kaivattu etenkin silloin, kun vastassa ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin tai Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin kaltaiset johtajat, jotka eivät kuuntele järkipuhetta.

”Älä tee typeryyksiä” on ollut Obaman ulkopolitiikan yksi motto. Se sopii niille, joiden mielestä Yhdysvallat huseerasi aiemmin ympäri maailmaa katastrofaalisin tuloksin. Vähemmän hyvältä se kuulostaa vaikkapa israelilaisista ja ukrainalaisista, jotka toivovat Obamalta jämäkämpää tukea.

Obaman sisäpolitiikassakin on pohjoismaisia piirteitä. Hän sai aikaan sairausvakuutuksen köyhille amerikkalaisille. Hän leikkaa päästöjä ilmastonmuutoksen takia ja puolustaa aserajoituksia, naisten oikeuksia ja homoliittoja.

Pohjoismaissa ei kuitenkaan aina ymmärretä, että puoli Amerikkaa vastustaa kaikkea, mikä haiskahtaa sosiaalidemokratialta. Siksi Obama on saanut aikaan vain osan siitä, mitä hän tavoitteli presidenttikautensa alussa. Monet Obaman aloitteet tulevat aina olemaan suositumpia Pohjoismaissa kuin kotimaassa.

Samankaltaiset arvot tekevät kuitenkin Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain huippukokouksen helpoksi. Asialliset hommat hoidetaan.

”Pohjoismaiden kanssa Obama asioi mielellään, koska kokouksissa saadaan aina jotain aikaan”, sanoo Johns Hopkins -yliopiston professori Dan Hamilton, joka on aiemmin hoitanut Euroopan asioita Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja tuntee Suomen hyvin.

”Toista ovat EU-huippukokoukset, joita Yhdysvaltain presidentit inhoavat. Ne ovat kuin menisi hammaslääkäriin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat