Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyhtiö Pfizer aikoo estää tuotteidensa käytön teloituksissa – Yhdysvalloissa päätöstä pidetään merkkipaaluna

Myrkkyruiskeita käyttäneillä Yhdysvaltain osavaltioilla on yhä enemmän vaikeuksia löytää tarvittavia aineita

Ulkomaat
 
Reuters
Teloitushuone Huntsvillen vankilassa Texasissa.
Teloitushuone Huntsvillen vankilassa Texasissa. Kuva: Reuters

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizer ilmoitti perjantaina aikovansa vastaisuudessa valvoa, ettei sen valmistamia lääkeaineita käytetä teloituksissa. Useissa maissa, muun muassa Yhdysvalloissa, kuolemaantuomittuja teloitetaan myrkkyruiskeella.

Yli 20 eurooppalaista ja yhdysvaltalaista lääkeyhtiötä on jo rajoittanut tuotteidensa käyttöä vastaavalla tavalla joko moraalisista tai liiketaloudellisista syistä.

Pfizer on yksi maailman suurimpia lääkeyhtiöitä, joten sen päätöstä pidetään tärkeänä merkkipaaluna, kirjoittaa The New York Times -lehti.

Ihmisoikeusjärjestö Reprieven edustaja Maya Foa arvioi, että myrkkyruiskeita teloituksissa käyttävien Yhdysvaltain osavaltioiden on hankittava aineet nyt epävirallisia reittejä.

Osa osavaltioista on yrittänyt ostaa ulkomailta aineita, joilla ei ole Yhdysvaltain lääkeviranomaisen hyväksyntää, mutta aineet ovat poikkeuksetta joutuneet takavarikoiduiksi.

Osavaltioista muun muassa Arizona, Oklahoma ja Ohio ovat joutuneet lykkäämään teloituksiaan kuukausia tai pitempäänkin, koska ne eivät ole pystyneet hankkimaan tarkoitukseen sopivia myrkkyjä.

Osa myrkkyruiskeilla tehdyistä teloituksista on myös epäonnistunut, kun osavaltiot ovat kokeilleet aiemmin testaamattomia aineita. Arizonassa vuonna 2014 ruiskeella tehty teloitus pitkittyi ja johti vielä kesken olevaan oikeusjuttuun, jossa osavaltiota syytetään ylimääräisen kärsimyksen aiheuttamisesta kuolemaantuomitulle.

Kuolemaantuomittujen asianajajat ovat vaatineet osavaltioiden viranomaisia kertomaan, mistä ne hankkivat teloituksissa käytetyt myrkyt, kun virallisia kanavia on koko ajan sulkeutunut.

Pfizer osti viime vuonna Hospira-nimisen lääkeyhtiön, jonka tuotevalikoimassa on seitsemän teloituksissa käytettyä ainetta, muun muassa unilääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä sekä halvaantumista ja sydänpysähdyksiä aiheuttavia lääkeaineita.

Hospira oli yrittänyt jo pitkään estää tuotteidensa myynnin vankiloihin, mutta epäonnistunut yrityksissään.

Pfizerin perjantaisen ilmoituksen mukaan yhtiö haluaa lääkkeitään käytettävän potilaiden elämän parantamiseen ja pelastamiseen. Yhtiö ilmoitti vastustavansa jyrkästi niiden käyttöä kuolemanrangaistuksissa.

Pfizer aikoo rajoittaa seitsemän tuottamansa lääkeaineen myyntiä vain valikoiduille lääketukkureille. Tukkujen on vahvistettava, etteivät ne myy aineita edelleen vankiloille. Pfizer aikoo valvoa tätä nykyistä tarkemmin.

Kuolemanrangaistus on käytössä 32 osavaltiossa Yhdysvalloissa.

New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa teloitettiin viime vuonna 28 ihmistä. Määrä on laskenut selvästi viime vuosina niin poliittisista kuin myös vireillä oleviin oikeuskäsittelyihin liittyvistä syistä.

Huippuvuosi oli vuonna 1999, jolloin Yhdysvallat teloitti 98 kuolemaantuomittua.

Andrew Kelly / Reuters
Pfizerin pääkonttorin sisäänkäynti New Yorkissa.
Pfizerin pääkonttorin sisäänkäynti New Yorkissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat