Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Trumpin Nato-puheet ”kovaa tavaraa”

Mikään ei synny tyhjästä, sanoi Soini Trumpin suosiosta USA:ssa.

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (oik.) ja presidentti Sauli Niinistö osallistuivat USA:n ja Pohjoismaiden huippukokoukseen perjantaina.
Ulkoministeri Timo Soini (oik.) ja presidentti Sauli Niinistö osallistuivat USA:n ja Pohjoismaiden huippukokoukseen perjantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Washington. Suomen ja Euroopan pitää tulla toimeen Yhdysvaltain presidentin kanssa, kuka tahansa tämä onkaan, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps) Washingtonissa perjantaina Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokouksen yhteydessä.

Soinilta kysyttiin, miten Suomen turvallisuuteen vaikuttaa se, jos Yhdysvaltain presidentiksi valittaisiin republikaani Donald Trump. Trump on uhannut vetäytyä liittolaisten puolustamisesta, elleivät nämä maksa enempää puolustusliitto Naton kuluista.

Soinin mukaan Trump on puhunut jopa siitä, että muiden Nato-maiden pitäisi maksaa kaikki Naton kulut.

”Se olisikin jo kovaa tavaraa”, sanoi Soini.

Soinin mukaan Suomen kannalta on olennaista pitää huolta omasta puolustuskyvystä. Hänestä on myös selvää, että Suomen ja Ruotsin yhteistyö tulee syvenemään. Sitä on poliittisestikin helpompi ajaa kuin Nato-jäsenyyttä, hän sanoi.

Soinilta kysyttiin myös, kuinka suuria yhtäläisyyksiä hän näkee trumpilaisen ja perussuomalaisen liikkeen välillä. Molemmissa on populistisia ja nationalistisia piirteitä.

Trumpin Amerikka ensin -politiikka sotii kuitenkin sitä Soinin tärkeänä pitämää periaatetta vastaan, että Yhdysvallat sitoutuu Euroopan turvallisuuteen.

”Näin populismin tutkijana voin sanoa, että mikään ei synny tyhjästä”, Soini vastasi. ”Jos ei ajoissa puututa asioihin, reaktio tulee jotain kautta, ja mitä pitempää se muhii pinnan alla ilman kanavaa, sitä kovempaa se purkautuu.”

Trumpin suosio oikealla ja demokraatti Bernie Sandersin suosio vasemmalla johtuu osittain Yhdysvaltain keskiluokan pitkään jatkuneesta ahdingosta. Se taas johtuu osittain teollisuustyöpaikkojen siirtymisestä halpatyön maihin.

Yhdysvaltain vaalitaisto mutkistaa neuvotteluja Yhdysvaltain ja Euroopan vapaakauppasopimuksesta. Niitä käydään parhaillaan.

”Jos Trumpista tulee presidentti ja jos [Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus] Naftakaan ei hänelle käy, niin tuskin tämä [Euroopan ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimus] on prioriteettilistalla kovin korkealla”, Soini arvioi.

”Myös Hillary Clinton on puristuksissa vasemmalta Sandersin kautta.”

Jos Yhdysvaltain ja Euroopan vapaakauppasopimusta ei synny presidentti Barack Obaman kaudella, se on vaikeuksissa, Soini sanoi.

Yhdysvaltain uusi presidentti valitaa marraskuussa ja astuu virkaansa tammikuussa 2017.

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokous Washingtonissa oli jatkoa Tukholmassa vuonna 2013 pidetylle kokoukselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat