Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn

Suomalaismeppien kehosta löytyi toiseksi vähiten – mutta liian suuria määriä – kasvimyrkkyä. EU:ssa päätetään ensi viikolla, voiko syövän aiheuttamisesta pelätyn aineen myyntiä jatkaa.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Heidi Hautala
Heidi Hautala Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Suosittu torjunta-aine

 Glyfosaattia on käytetty rikkakasvien torjumiseen 1970-luvun alusta lähtien.

 Suomessa glyfosaattivalmisteet tulivat markkinoille vuonna 1976 ja nykyään glyfosaattia on Suomen suosituimmissa torjunta-aineissa.

 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan glyfosaattivalmisteita voidaan käyttää rikkakasvien torjuntaan puutarhoissa, pelloilla, metsässä ja viljelemättömillä alueilla.

 Suomessa hyväksytyt kasvinsuojeluaineet on merkitty Tukesin ylläpitämään kasvinsuojeluainerekisteriin (www.tukes.fi/kasvinsuojeluainerekisteri).

Lähde: Tukes

Bryssel. Vihreiden Heidi Hautala, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja 46 muuta Euroopan parlamentin jäsentä ovat antaneet selvästi positiivisen näytteen – heidän kehoistaan on löytynyt keskimäärin 17-kertainen määrä rikkakasvien torjunta-ainetta glyfosaattia kuin mikä on ohjearvo juomavedessä.

Europarlamentaarikot eli mepit osallistuivat äskettäin tehtyyn virtsakokeeseen, jonka tuloksista tarkasteltiin glyfosaatin kertymistä eurooppalaiskehoihin. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöväntutkimuslaitoksen mukaan Euroopassa yleisesti käytetty glyfosaatti voi aiheuttaa syöpää.

Meppien mukaan aineen käyttö tulisi kieltää, koska sen turvallisuutta ihmisille ei ole voitu taata. Kyseessä on historian käytetyin torjunta-aine: sitä on ruiskutettu 9,4 miljoonaa tonnia maailman pelloille, puistoihin ja puutarhoihin.

Glyfosaatin käyttö on pelästyttänyt myös monet tavalliset eurooppalaiset. Huhtikuussa julkaistun 7 000 ihmisen kyselyn mukaan 70 prosenttia EU:n viiden suurimman jäsenmaan kansalaisista haluaisi kieltää glyfosaatin myynnin.

Ensi viikon keskiviikkona tai torstaina EU-jäsenmaiden komiteassa päätetään, jatketaanko glyfosaatin myyntilupaa yhdeksällä vuodella, kuten EU-komissio on ehdottanut.

Esimerkiksi Ranska aikoo äänestää myyntiluvan jatkoa vastaan, kun taas Saksa äänestänee tyhjää, kertoo uutistoimisto Reuters. Siitä huolimatta myyntilupa voi saada jatkoa, sillä monen jäsenmaan kanta on arvoitus.

EU:n elintarvikevirasto EFSA totesi viime marraskuun selvityksessään, että ”on epätodennäköistä, että glyfosaatti aiheuttaa syöpävaaraa ihmisille”.

Hautala syyttää EFSA:a tietojen pimittämisestä, koska se ei ole julkistanut arvion pohjana käytettyjä avaintutkimuksia ja käyttämiensä asiantuntijoiden sidonnaisuuksia. Näitä tietoja Hautala ja muut mepit vaativat julkisiksi.

“Meitä kusetetaan. Glyfosaatti tappaa talossa ja puutarhassa”, toteaa Hautalan tiedottaja Mari Saarteinen.

Täysin toista mieltä on tunnetuinta glyfosaatti-tuotetta Roundupia myyvä amerikkalainen Monsanto-yhtiö.

”Kokonaisvaltaiset toksikologiset tutkimukset, joita on toistettu 40 vuoden ajan, ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että glyfosaatti ei aiheuta mitään kohtuutonta uhkaa ihmisille, ympäristölle tai lemmikkieläimille, kun sitä käytetään tuoteselosteen mukaisesti”, yhtiö kertoo verkkosivullaan.

Roundup-kasvismyrkkyä myydään myös Suomessa. Näin kuvailee aineen toimintatapaa tuotteen suomalainen verkkosivu, joka myös vakuuttaa sen turvallisuutta:

”Roundup tuhoaa rikkakasvit sisältä käsin. Kun Roundupia levitetään rikkakasville, se imeytyy lehtiin, sekoittuu kasvin nestekiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kasvissa, myös syvimpiin juuriin. Kasvin kyky kasvaa tuhoutuu ja se kuihtuu ravinteiden puutteeseen. Kuihtuneen kasvin voi muokata maahan tai kompostoida.”

Kolmentoista maan europarlamentaarikkojen virtsakokeissa glyfosaattia löytyi selvästi enemmän kuin mitä sitä pitäisi olla juomavedessä: 0,1 mikrogrammaa per litra.

Liettualaisen mepin näytteessä glyfosaattia oli eniten, yli 28-kertaisesti ohjearvoon verrattuna. Vähiten sitä löytyi tšekkimepin virtsasta, silti ohjearvoa enemmän: 0,17 mikrogrammaa litrassa.

Suomalaismeppien näytteessä ainetta havaittiin toiseksi vähiten: Heidi Hautalan virtsasta glyfosaattia mitattiin 0.62 mikrogrammaa litrassa. Sirpa Pietikäisen mukaan hänen tuloksensa oli 0,6 mikrogrammaa litrassa.

Vegaanien ja kasvissyöjien arvot olivat korkeammat kuin niiden meppien, jotka syövät myös lihaa. Hautala on sekasyöjä, vaikka hänet tunnetaan Suomen ensimmäisen kasvisravintolan perustajana.

Kokeesta kertova vihreiden meppiryhmän tiedote oli torstaina otsikoitu sanoin ”We are pissed off!” eli ”Meitä ottaa pannuun”.

Meppien kokeen tieteellisyyden voi helposti kyseenalaistaa, sillä joidenkin maiden – kuten Suomen – kohdalla siihen osallistui vain pari ihmistä. Lisäksi glyfosaatin alkuperä voi olla epäselvä, sillä monet mepeistä ovat eläneet pitkiä aikoja Brysselissä.

Näin ollen kyseessä on lähinnä tempaus, jolla pyritään kiinnittämään huomiota Eurooppaa jakavaan kysymykseen.

Heinrich Böll -säätiön Urinale 2015 -tutkimuksessa viime vuonna otanta oli suurempi, yli 2 000 saksalaista. Heidän glyfosaattilukemansa olivat 5–42 kertaa suurempia kuin ohjearvo.

Tempauksen käynnisti Euroopan parlamentin vihreiden ryhmä, mutta siihen osallistui meppejä yli puoluerajojen. Rikkamyrkyn vastustus parlamentissa on laajaa.

EU-komissio ehdotti aiemmin, että glyfosaatin myyntilupaa jatketaan 15 vuodella. EU-parlamentti äänesti huhtikuussa äänin 374–225, että myyntilupaa voidaan jatkaa vain seitsemällä vuodella. Mepeistä 102 äänesti tyhjää.

Parlamentin äänestys ei ollut sitova. Päätöslauselmassa vaadittiin myös, että glyfosaatin käyttö tulisi jatkossa rajata vain ammattilaisten käyttöön.

Jos jäsenmaat eivät myönnä myyntiluvan jatkoa ensi viikolla, aine on poistettava myynnistä vuoden loppuun mennessä.

Oikaisu 15.5. kello 13:42: Tämän artikkelin aiemmassa versiossa kerrottiin EU-parlamentin tietoihin pohjaten, että Hautala olisi ollut ainoa suomalaismeppi, joka osallistui testiin. Siihen osallistui kuitenkin myös Pietikäinen, joka kertoi asiasta Facebook-sivullaan. Tätä artikkeliversiota on täydennetty Pietikäistä koskevilla tiedoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat