Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump nimitti tunnetun ilmastonmuutos­skeptikon neuvonantajakseen

Donald Trumpin energiapolitiikkaa tukee pohjoisdakotalainen republikaaniedustaja Kevin Cramer, joka tunnetaan ilmastonmuutosskeptikkona sekä öljyn- ja kaasuporauksen kannattajana.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
LARRY DOWNING / REUTERS
Kevin Cramer
Kevin Cramer Kuva: LARRY DOWNING / REUTERS

Yhdysvaltain presidenttiehdokkuutta tavoitteleva republikaanien Donald Trump on saanut tunnetun ilmastonmuutosskeptikon tukemaan energiapolitiikkaansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Apuun pyydetty on republikaanien edustaja Kevin Cramer, joka on yksi maan innokkaimmista öljyn- ja kaasunporauksen kannattajista ja ilmastonmuutosskeptikoista.

Trumpin työryhmä pyysi Crameria kirjoittamaan raportin energiapoliittisista ideoista ja lähteistä, jotka ovat tietoisia tilanteesta. Cramerin mukaan hänen raporttinsa painottaa Yhdysvaltojen energiavarojen vieraan omistuksen vaaroja sekä veroja ja ylisääntelyä, joita hän kuvailee työläiksi.

Trumpilla on mahdollisuus esittää joitakin näistä ideoista energiahuippukokouksessa Pohjois-Dakotan Bismarckissa 26. toukokuuta.

Cramer oli myös Trumpin neuvonantajana ryhmässä, joka tapasi lainsäätäjiä läntisistä energiaosavaltioista. Eräs lainsäätäjä toivoi Trumpin avaavan lisää valtion maita poraukselle. Trumpin kampanjaedustaja ei kommentoinut asiaa.

Demokraattiehdokkaaksi pyrkivän Hillary Clintonin kampanja ja ympäristöryhmät hyökkäsivät Trumpia vastaan pian sen jälkeen, kun Trump kertoi nimittäneensä Cramerin raportin tekijäksi.

Clintonin kampanjan edustajan Jesse Fergusonin mukaan tapaus on viimeisin todiste siitä, että Trumpin päästäminen valkoisen talon lähelle vaarantaa lasten terveyden ja tulevaisuuden.

Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Sierra Clubin lainsäädäntöjohtaja Melinda Pierce sanoi Kevin Cramerin tukeneen uhkarohkeita ja vaarallisia suunnitelmia, jossa yritysjohtajien fossiilipolttoaineista saama tuotto menee julkisen terveyden edelle. Piercen mukaan Trump ja Cramer sopivat saastuttajina täydellisesti toisilleen.

Trump on pysytellyt hiljaa energiapolitiikastaan. Hän kuitenkin kertoi kannattajilleen Länsi-Virginiassa, että hiiliteollisuus kukoistaisi, jos hänestä tulisi presidentti. Hän sanoi myös ilmaston lämpenemisen olevan kiinalaisten luoma aate, jolla vahingoitetaan Yhdysvaltojen liiketoimintaa.

Clinton on kannattanut muutosta, jonka tarkoituksena on saada puolet Yhdysvaltain energiasta vähäsaasteiseksi vuoteen 2030 mennessä. Hän on ehdottanut esimerkiksi vesisärötykselle raskasta sääntelyä, mutta lupasi, ettei hänen hallituksensa laittaisi hiiliyhtiöitä liian ahtaalle.

Yhdysvaltain istuva presidentti Barack Obama on sanonut ilmastonmuutoksen olevan suurin uhka maailmalle. Obaman mukaan ilmastonmuutosta ei voi kieltää tai sivuuttaa ja hän on presidenttiaikanaan pyrkinyt leikkaamaan Yhdysvaltojen hiilipäästöjä.

Yhdysvallat allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen New Yorkissa huhtikuussa.

Ilmastosopimuksen mukaan päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 alkaen. Yhdysvallat esitti julkisesti haluavansa saattaa sopimuksen voimaan kuluvan vuoden puolella. Sopimus astuu voimaan, kun tarpeeksi monta maata on ratifioinut sen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat