Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijan arvio USA-vierailusta: Suomen välit Washingtoniin historiallisen saumattomat

Huippukokous osoitti, että Suomi on linkittämässä itseään vahvasti länteen ja lähellä Washingtonia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola.

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, Jenni Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, Jenni Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön ja muiden Pohjoismaiden johtajien yhteisvierailu Washingtoniin osoitti, että suhteet Yhdysvaltoihin ovat saumattomimmat kuin koskaan kylmän sodan jälkeen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Vierailun alussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti puheen, jossa hän suorastaan hehkutti Pohjoismaiden ansioita demokratian ja kulttuurin saralla.

Aaltolan mukaan Obaman hallinto oli nähnyt kovasti vaivaa sen eteen, että näkemys Pohjoismaista

tuodaan esille mahdollisimman selvästi ja mahdollisimman mairittelevana.

”Haluttiin korostaa sitä, että Yhdysvalloilla ja Pohjoismailla on jaettuja arvoja, mutta myös jaettuja intressejä. Yhdysvallat ei voisi oikeistaan selvemmin ilmaista sitä, kuin miten se sen nyt ilmaisi”, Aaltola sanoo.

Samanlainen viesti kulki toiseen suuntaan, Pohjoismaista Yhdysvaltoihin.

Muutos on melkoinen verrattuna 2000-luvun alkuun, kun Suomesta ja Pohjoismaista saattoi kuulla hyvinkin kriittisiä arvioita George W. Bushin ulkopolitiikasta. Obaman kaudella Pohjoismaat ovat olleet selvästi tyytyväisempiä.

”Kylmän sodan jälkeen välit eivät ole olleet näin läheiset kuin nyt”, Aaltola sanoo. ”Tämä on historiallinen tilanne, kun asiat suhteessa Washingtoniin tapahtuvat näin saumattomasti. Totta kai tämä on hyvä huomioida Suomessa.”

Hyvät suhteet eivät kuitenkaan johdu pelkästään Obamasta tai ”yhteisestä arvopohjasta”, jota juhlapuheissa korostettiin.

Kaiken takana on Venäjä ja lisääntynyt epävakaus Itämerellä.

”Tietysti taustalla on myös turvallisuustilanteen muuttuminen. Yhdysvallat näkee selvästi, että Suomella ja Ruotsilla on tärkeä merkitys pohjoisella Itämerellä. Suomi ja Ruotsi taas näkevät, että Yhdysvalloilla on tärkeä merkitys pohjoisella Itämerellä. Eivät ainoastaan arvot, vaan myös intressit osuvat yksiin”, Aaltola sanoo.

Presidentti Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa huippukokouksen jälkeen, että Pohjoismaat ovat löytäneet uuden tavan toimia suhteessa Yhdysvaltoihin. Tällä hän tarkoitti Pohjoismaiden esiintymistä yhtenä rintamana Yhdysvaltojen edessä.

Aaltolan mukaan Pohjoismaissa ja laajemmin Euroopassa on herännyt huoli siitä, että Yhdysvallat keskittää yhä enemmän katsettaan Aasian ja Tyynenmeren alueille. Samalla se on vähentämässä sotilaallista läsnäoloaan Euroopassa.

”Tämä trendi ei ole ollut toivottavaa Pohjoismaiden kannalta”, Aaltola sanoo.

Yhteisesiintyminen vahvistaa Yhdysvalloissa käsitystä, että Pohjoismaat ovat merkittävä osa Eurooppaa.

Mutta oliko huippukokous lopulta pelkkä hyvän mielen show ilman konkreettisia seuraamuksia?

Aaltola katsoo, että tapaaminen oli vahva sitoumus yhteistyön syventämiselle. Tämä voi jatkossa näkyä uusina aloitteina turvallisuuspolitiikassa.

”Suomen ja Ruotsin osallisuus laajemmassa kollektiivisessa puolustuksessa tulee varmasti olemaan asialistalla. Eli millaisia uusia mekanismeja pystytään luomaan Nato-maiden ja Natoon kuulumattomien Suomen ja Ruotsin välille.”

Kaiken kaikkiaan vierailu osoittaa Aaltolan mukaan sen, että Suomi on selkeästi linkittämässä itseään muiden Pohjoismaiden kanssa osaksi länttä ja lähemmäksi Washingtonia. Tämä liike on ennen kaikkea reaktiota Venäjän aggressiiviseen ulkopolitiikkaan.

Päätöslauselmassa Suomi ilmaisi esimerkiksi selkeästi, että talouspakotteita Venäjää vastaan jatketaan, vaikka pakotteiden jatkaminen aiheuttaakin Suomelle taloudellisia haittoja.

”Transatlanttisten suhteiden syventäminen nähdään vakauttavana elementtinä. Sillä ei pyritä haastamaan Venäjää vaan pikemminkin ilmaisemaan, että Venäjän toiminta ei ole ollut toivottavaa”, Aaltola sanoo.

Toisaalta samaan aikaan Suomi on tehnyt ulko- ja kauppapoliittisia siirtoja myös Venäjän suuntaan.”

”Ei sitäkään tietä ole suljettu.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat