Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähemmistöt taistelevat yhä äänioikeudesta Yhdysvalloissa – ”Taistelua käydään nyt osavaltio osavaltiolta”

Ainakin 15 Yhdysvaltain osavaltiossa on säädetty uusia kireämpiä äänestyslakeja. Vähemmistöjen mielestä päämäärä on rajoittaa heidän äänivaltaansa.

Ulkomaat
 
Eva Tedesjö
Vaalihuoneisto Texasin Austinissa, jossa äänestettiin supertiistaina 1. maaliskuuta. Kaupungin asukkaista puolet on latinoja ja muita vähemmistöjä.
Vaalihuoneisto Texasin Austinissa, jossa äänestettiin supertiistaina 1. maaliskuuta. Kaupungin asukkaista puolet on latinoja ja muita vähemmistöjä. Kuva: Eva Tedesjö
Fakta

Äänestysinto vaihtelee etnisen ryhmän mukaan

 Vuonna 2012 Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestysprosentti oli 61,8.

 Valkoisia oli tuolloin äänioikeutetuista 71, mustia 12,5 ja latinoja 11 prosenttia. Valkoisista äänesti 64 prosenttia, mustista 66 prosenttia ja latinoista 48 prosenttia.

 Vähemmistöjen osuus Yhdysvaltain väestöstä kasvaa koko ajan, minkä takia vaaleja on yhä vaikeampi voittaa ilman heidän tukeaan.

Houston / San Antonio

Kun pastori William Lawson oli nuori mies, mustille pidettiin vielä Yhdysvaltain etelässä äänestyskokeita. Tarkoitus oli estää heitä pääsemästä uurnille.

”Kokeet olivat naurettavia. Meidän piti esimerkiksi arvioida lasikulhossa olevien marmorikuulien määrä”, 88-vuotias Lawson kertoo kotonaan Houstonissa, Texasissa.

Kansalaisoikeusliike ja Yhdysvaltain korkein oikeus lopettivat syrjinnän. Vuoden 1965 äänioikeuslaista alkaen mustat pääsivät uurnille, ja heidän äänensä laskettiin.

Näihin päiviin saakka.

”Vuoden 2013 jälkeen olemme menneet väärään suuntaan”, Lawson sanoo. ”Yhdysvalloissa on vielä paljon ihmisiä, joiden mielestä köyhille, mustille ja latinoille eivät kuulu samat oikeudet kuin muille.”

Eva Tedesjö
”Yhdysvalloissa on paljon vihaa entisten alaluokkien saavuttamia oikeuksia kohtaan”, pastori William Lawson sanoo.
”Yhdysvalloissa on paljon vihaa entisten alaluokkien saavuttamia oikeuksia kohtaan”, pastori William Lawson sanoo.

Rotusorron historia Yhdysvalloissa on pitkä ja raaka, mutta enimmäkseen se on historiaa.

Vuonna 2013 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, ettei etelävaltioiden tarvitse enää alistaa äänestyslakejaan Washingtonin hyväksyttäväksi, kuten vuonna 1965 oli päätetty. Yhdysvaltoihin oli valittu musta presidentti. Oikeus järkeili, että aika on ajanut tarkastusten ohi.

Vaan mitä tapahtuikaan? Neljässä vuodessa ainakin 15 osavaltiossa on säädetty uusia, entistä kireämpiä äänestyslakeja. Vähemmistöjen mielestä päämäärä on rajoittaa heidän äänivaltaansa.

Kyse voi olla rodusta tai kyse voi olla vallasta. Etelässä poliittinen valta kuuluu pitkälti valkoisille republikaaneille, jotka kannattavat uusia lakeja. Ylivoimainen enemmistö mustista ja latinoista äänestää demokraatteja, jotka vastustavat lakeja. Siksi nykyisille vallanpitäjille on edullista pitää kasvavat vähemmistöt poissa uurnilta.

Lakien vaikutus näkyy ensi kertaa presidentinvaaleissa tänä vuonna.

Juristi Nina Peralesin toimisto San Antonion keskustassa sijaitsee arvovaltaisessa toimistossa, jonka seinät on tapetoitu lakikirjoin. Hän puolustaa työkseen meksikolaistaustaisten siirtolaisten oikeuksia Texasissa.

”Taistelua äänioikeudesta käydään nyt osavaltio osavaltiolta”, Perales, 49, sanoo.

Marmorikuulien sijasta kyse on byrokratiasta ja rahasta. Uusien lakien mukaan äänestäjiltä vaaditaan tietynlainen kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Pelkästään Texasissa on Helsingin verran äänestäjiä, 600 000, joilta puuttuu vaadittava todistus. Suuri osa heistä on köyhiä ja vähemmistöjä.

Äänestämiseen kelpaa ajokortti, aseenkantolupa tai sotilaspassi, mutta ei opiskelijakortti tai osavaltion työntekijöiden henkilökortti. Sattumaa tai ei, aseharrastajat ja armeijaväki äänestävät usein republikaaneja, opiskelijat ja julkisen alan työntekijät demokraatteja.

Köyhille henkilökortin uusiminen on kallista. Myös virastossa asioiminen virka-aikana on vaikeaa, jos tekee monta työtä päällekkäin.

”Arizonassa taas päätettiin, että äänestäjäksi rekisteröitymiseen tarvitaan liitteeksi syntymätodistus. Heti sen jälkeen 31 000 ihmistä yritti rekisteröityä, mutta epäonnistui, koska heillä ei ollut käytettävissä kopiokonetta. Se on hirveä määrä”, Perales kertoo.

Uudet lait rajoittavat myös äänestysaikaa. Ennakkoäänestyspäiviä on vähennetty ja mahdollisuus rekisteröityä äänestyspäivänä on poistettu.

Pohjois-Carolinassa poistettiin mahdollisuus äänestää sunnuntaina. Sattumaa tai ei, juuri mustilla seurakuntalaisilla oli tapana käydä jumalanpalveluksen jälleen yhdessä äänestämässä.

Yksi kikka on piirtää äänestysalueiden rajat kiemuraisiksi. Esimerkiksi Texasin 29. vaalipiiri on luiru koukero, jolla Itä-Houstonin latinojen asuinalue on yhdistetty valkoiseen äänestysalueeseen.

”Valkoiset äänestävät ahkerasti, latinot eivät. Näin Texasin äänestyspiiriä, jonka asukkaista liki 80 prosenttia on latinoita, edustaa kongressissa edelleen valkoinen mies”, pastori Lawson kertoo.

Virallinen syy uusille laeille on äänestysvilpin estäminen. Peralesin mukaan epäilykset vaalivilpistä johtuvat Barack Obaman valinnasta. Jotkut etelän valkoiset eivät voineet uskoa, että presidentiksi valittiin musta mies.

”Minä näen äänestyslait vastaukseksi siihen, miten Yhdysvaltain demografia muuttuu. Että hyvänen aika, vähemmistöistä on tulossa enemmistö. Jotain on tehtävä”, Perales sanoo.

Miksi vähemmistöt eivät sitten näe vaivaa ja noudata uusia vaatimuksia? Latinojen äänestysprosentti on paljon alhaisempi kuin valkoisten.

Perales muistuttaa, että vielä 1960-luvulla latinot San Antoniossa eivät saaneet edes kulkea teatteriin samasta ovesta valkoista kanssa. Kun äänestäminen ei kuulu perinteeseen, nuoret eivät ymmärrä sen merkitystä.

”Kuka istuva poliitikko haluaa panna aikaa ja rahaa nuorten äänestäjien aktivoimiseen? Eiväthän he ole niitä, jotka poliitikon valitsivat”, Perales sanoo.

Lawson on jo vanha. Hän ei uskonut näkevänsä mustaa presidenttiä, mutta ei sitäkään, millaista pelkoa valtasuhteiden muuttuminen on aiheuttanut.

”Yhdysvalloissa on paljon vihaa entisten alaluokkien saavuttamia oikeuksia kohtaan. Ilman Obamaa Donald Trump ei olisi nyt näin suosittu.”

Eva Tedesjö
Juristi Nina Perales puolustaa työkseen meksikolaistaustaisten siirtolaisten oikeuksia Texasissa.
Juristi Nina Perales puolustaa työkseen meksikolaistaustaisten siirtolaisten oikeuksia Texasissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat