Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaaoksen arkkitehdit – jihadistit eivät toimi sokean vihan vallassa

Jihadistit eivät toimi sokean vihan vallassa vaan noudattavat suunniteltua strategiaa, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jukka Huusko. Isisin toimintatapoja voi jäljittää ainakin kahden jihadistiteoreetikon tuotantoon.

Ulkomaat
 
Wikimedia Commons
Syyrialaista Abu Musab al-Suria (oik.) pidetään yhtenä 2000-luvun vaikutusvaltaisimmista jihadistien strategeista. Hän osallistui Afganistanin sotiin ja nousi al-Qaidan sisäpiiriläiseksi. Hän on kirjoituksissaan kuitenkin myös arvostellut terroristijohtaja Osama bin Ladenia (vas.)
Syyrialaista Abu Musab al-Suria (oik.) pidetään yhtenä 2000-luvun vaikutusvaltaisimmista jihadistien strategeista. Hän osallistui Afganistanin sotiin ja nousi al-Qaidan sisäpiiriläiseksi. Hän on kirjoituksissaan kuitenkin myös arvostellut terroristijohtaja Osama bin Ladenia (vas.) Kuva: Wikimedia Commons

On mahdotonta kurkistaa jihadistin pään sisälle, mutta aina voi vilkaista hänen kirjahyllyään.

Kirjahylly tarkoittaa tässä tapauksessa internetiä. Verkon jihadistifoorumeilla on nimittäin vuosien varrella julkaistu useita manifesteja, joissa pyritään älyllistämään ääri-islamilaisten liikkeiden maailmankuva ja tavoitteet.

On kaksi teosta, joissa erityisen hyvin kiteytetään al-Qaidan ja Isis-järjestön strategiat.

Toinen niistä rakentaa mallin globaalille verkostoituneelle terrorismille. Toinen sisältää käsikirjoituksen alueiden valtaukselle ja ”islamilaisen valtion” perustamiselle.

Jihadistiteoreetikkojen teksteistä selviää, ettei al-Qaidan ja Isisin toiminta ole summittaista tai sokean uskonnollisen vihan ohjaamaa. Taustalta voi löytyä harkittu, suunnitelmallinen strategia.

”Kyllä, olemme terroristeja Jumalan vihollisille”, julistaa nimimerkki Abu Musab al-Suri internetissä 2004 julkaistussa teoksessaan Kutsu globaaliin islamilaiseen vastarintaan (The Global Islamic Resistance Call ).

Kyseessä on 1 600-sivuinen järkäle, jossa al-Suri perustelee, miksi terrorismi on jihadistien näkökulmasta taktisesti viisas ja oikeutettu tapa vastustaa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilaallista ylivoimaa.

”Emme näe kielteisiä merkityksiä sanassa terroristi, koska tarkoitamme sillä vastarintasotilaita tai uskonsotureita.”

Punatukkainen ja vihreäsilmäinen al-Suri, oikealta nimeltään Mustafa Setmariam Nasar, on syyrialainen jihadisti, joka varttui Muslimiveljeskunnan piirissä. Hän opiskeli insinööritieteitä Aleppon yliopistossa, mutta pakeni Eurooppaan, kun Muslimiveljeskunnan kansannousu Syyrian presidenttiä Hafez al-Assadia vastaan päättyi verilöylyyn 1980-luvun alussa.

Al-Suri asui pitkään Espanjassa ja soti myöhemmin Afganistanissa nousten al-Qaidan sisäpiiriin. Hänen epäillään suunnitelleen Madridin junaiskut 2004 ja Lontoon metroiskut 2005.

Al-Suri vangittiin Pakistanissa vuonna 2005 ja siirrettiin Syyriaan vankeuteen. Tämän jälkeen hänen kohtalostaan ei ole varmuutta. Huhujen mukaan Syyrian hallinto vapautti al-Surin kansannousun alettua vuonna 2011, mutta toisten tietojen mukaan hän istuu yhä vankilassa.

Terrorismintutkijat pitävät al-Surin kirjoituksia mielenkiintoisina, koska ne ovat käytännönläheisiä eivätkä juuri sisällä korkealentoista teologiaa.

Al-Surin ajattelussa käänteentekevintä on ajatus yksilöllisestä jihadismista, jolla ääri-islamilainen terrorismi levitetään globaaliksi ilmiöksi. Al-Surin mukaan ”pyhään sotaan” osallistumisen velvollisuuden voi täyttää tekemällä omin päin iskuja siellä, missä ikinä sattuu olemaan.

Hän visioi maailmanlaajuista terroriverkostoa, joka koostuu toisistaan riippumattomista, 5–10 hengen terrorisoluista tai yksinäisistä susista. Nämä toteuttavat iskuja yhteisen tunnuksen alla, mutta ilman keskusjohtoa tai muita keskinäisiä kytköksiä.

Al-Suri luettelee opuksessaan erilaisia prikaatityyppejä. Toiset toteuttavat iskuja, toiset keskittyvät propagandaan ja käännyttämiseen. Käännyttäjäsolut ja terrorisolut eivät saa olla kytköksissä toisiinsa, al-Suri varoittaa.

Globaalin jihadistiliikeen tulee olla al-Surin mukaan ”järjestelmä, ei järjestö”. Hierarkisessa järjestörakenteessa yhden paljastuminen paljastaisi koko ketjun.

Yksilöllisen jihadismin tavoitteena on al-Surin mukaan ”aiheuttaa mahdollisimman paljon ihmisuhreja ja materiaalista vahinkoa Amerikalle ja sen liittolaisilla ja saada heidät tuntemaan, että vastarinta on muuttunut laajaksi kansannousuksi heitä vastaan.”

Eurooppa on al-Surin ajattelussa toissijainen kohde. Iskuilla Eurooppaan pyritään ennen kaikkea säikäyttämään Euroopan maat irti liittolaisuudesta Yhdysvaltojen kanssa.

Al-Suri laskeskelee, kuinka itsenäiset terrorisolut voisivat lopulta toteuttaa terrori-iskuja eri puolilla maailmaa jopa päivittäin.

”Jos arvioimme operaatioiden aritmeettista kehitystä, toteamme, että on mahdollista tehdä kymmeniä operaatioita päivässä.”

Al-Surin teoria yksilöllisestä jihadismista on käänteentekevä, mutta Isisin näkökulmasta katsottuna se voi olla jo vanhanaikainen, sanoo norjalainen terrorismin asiantuntija ja professori Brynjar Lia. Hän on tutkinut laajasti al-Surin ja muiden jihadistiteoreetikoiden tuotantoa.

Lia muistuttaa, että al-Suri hahmotteli strategiaansa aikana, jolloin kansainväliseltä jihadistiliikkeeltä puuttui oma alue.

”Silloin, kun turvallinen alue puuttui, yksilöllinen jihadismi oli ainoa vaihtoehto. Arabikevään jälkeen jihadistit ovat onnistuneet valtaamaan omia alueitaan. Uudessa tilanteessa hierarkkisten rakenteiden luominen voi olla taas järkevää ja tehokasta.”

”Islamilaisen kalifaatin” Syyriaan ja Irakiin perustanut Isis saattaakin noudattaa strategiassaan erään toisen jihadistiajattelijan ylös kirjaamia visioita, Lia sanoo.

Tämä mies on Abu Bakr Naji. Hänen nimissään kirjoitettua manifestia Raakalaisuuden hallinnointi (Management of Savagery) on kuvailtu Isisin Mein Kampfiksi.

Naji, syntymänimeltään mahdollisesti Mohammad Hasan Khalil al-Hakim, toimi niin ikään al-Qaidan strategina vuosituhannen alussa. Hänen uskotaan kuolleen Yhdysvaltojen ilmaiskussa Pakistanissa 2008.

Najin nimellä julkaistiin 2004 internetissä 268-sivuinen arabiankielinen manifesti. Se on kyyninen ohjekirja siitä, kuinka alueita vallataan sekasortoa kylvämällä.

Yksi manifestin avainkäsitteistä on polarisointi, ihmisryhmien välisen vastakkainasettelun kärjistäminen. Najin mukaan jihadistien on luotava ympärilleen kauhistuttava sota ja vedettävä joka ikinen ihminen mukaan. Näin syntyy sosiaalinen tilaus islamilaisen sharialain rautaiselle järjestykselle.

”Tästä taistelusta on tehtävä hyvin väkivaltainen. Ihmisistä pitää tuntua, kuin kuolema olisi vain sydämenlyönnin päässä”, Naji kirjoittaa.

Hän neuvoo käyttämään hyväkseen erityisesti nuorten kapinahenkeä, idealismia ja uhrautuvaisuutta. Hän näkee terrorissa suuria mahdollisuuksia ihmisten mielten muovaamiseen.

”Kauhistuttavat tapahtumat, jotka vievät ihmisten huomion [...] juurruttavat ihmisten sydämiin ideoita, joita ei saisi aikaan sadankaan vuoden rauhanomaisella koulutuksella”, Naji kirjoittaa.

Raakalaismaiset olosuhteet ovat Najille kuitenkin välivaihe, ei päämäärä.

Ajatus kulkee niin, että sekasorron puhjettua jihadistit ratsastavat paikalle luomaan turvallisuutta ja sosiaalipalveluja. Ihmiset alistuvat, koska tiukkakin järjestys on parempi kuin täydellinen kaaos.

Hallitusta raakalaisuudesta syntyy kalifaatti. Se laajenee reuna-alueille kylvetyn sekasorron ja kaaoksen haltuunoton myötä.

© Stringer . / Reuters
Isis-joukkojen paraati Raqqassa Pohjois-Syyriassa kesäkuussa 2014.
Isis-joukkojen paraati Raqqassa Pohjois-Syyriassa kesäkuussa 2014.

Al-Surin ja Najin nimet ovat pyörineet jihadistien keskusteluissa jo kymmenen vuotta. Mutta voidaanko heidän ajatuksiaan pitää Isisin ohjenuorana?

Tätä on vaikea todistaa. Tutkijat ovat arvioineet, että Isis on kalifaattia rakentaessaan noudattanut Najin strategiaa. Sen sijaan al-Surin asema Isis-piireissä on kiistanalainen.

Esimerkiksi Isisin englanninkielisen Dabiq-lehden uusimmassa numerossa arvostellaan al-Suria, jota Isis pitää ennen kaikkea al-Qaidan miehenä. Isis ja al-Qaida taas ovat verivihollisia.

Brynjar Lian mukaan on silti mahdollista, että al-Surin opit yksilöllisestä jihadismista saattavat nousta Isisin kannattajien keskuudessa jälleen arvoonsa, jos kalifaatti luhistuu.

”Mitä enemmän Isis menettää alueita, sitä enemmän se alkaa muistuttaa al-Qaidaa.”

Valitettavasti tämä voi merkitä uusia terrori-iskuja myös Lähi-idän ulkopuolella – siis pienten, salaisten terrorisolujen tekemiä operaatiota Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen tyyliin.

Lialla on silti myös varovaisen positiivista sanottavaa.

Vaikka Euroopan sisällä on nykyisin enemmän jihadistisoluja kuin parikymmentä vuotta sitten, niiden kasvu on ehkä jo taittunut.

”En usko, että jihadistisolujen määrä Euroopassa lähtee enää nousuun. Ne ovat saavuttaneet jo kapasiteettinsa rajat.”

Samaan aikaan eurooppalaiset tiedusteluorganisaatiot ovat tehostaneet toimintaansa. Tietovuotojen ansiosta tuhansien jihadistien nimiä on valunut julkisuuteen. Lia uskoo, että Euroopan maat ovat alkaneet ymmärtää paremmin jihadistien toimintaa ja ajattelutapoja ja sitä, miten uhkaa voidaan torjua.

”Kyse ei ole vain tiedustelun ja turvatoimien tehostamisesta vaan myös syrjäytymisen ehkäisemisestä, rinnakkaisten yhteiskuntien syntymisen ehkäisemisestä, islamkammon vastustamisesta”, Lia luettelee.

Jihadistiliikkeiden syntymisen ja leviämisen juurisyitä ei kuitenkaan ratkaista yksin Euroopassa.

Niin kauan kuin Lähi-idässä jatkuu sotiminen eikä alueelle kehity vakaita yhteiskuntia, sekasorron keskeltä nousee uusia kaaoksen arkkitehteja.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja jukka.huusko@hs.fi, twitter: @juhuus

Korjaus 15.5. 2016 klo 14.48. Korjattu käännösvirhe Abu Bakr Najin sitaatissa. ”Sydämenpysähdyksen päässä” muutettu muotoon ”sydämenlyönnin päässä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat