Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hevonen on Kirgisian vuorilla paras kulkuväline

Hevosmakkarasta puhumista ei kannata liikaa pelätä, sanoo matkailuyrittäjä Avtandil.

Ulkomaat
 

Kirgisia on pieni ja köyhä entinen neuvostotasavalta Keski-Aasiassa. Se on yrittänyt houkutella turisteja jo pitkään muun mualla helpottamalla viisumikäytäntöjä, mutta politiikan epävakaus ja satunnaiset levottomuudet ovat pelottaneet monia komeista maisemista huolimatta.

Maan pohjoisosissa on kuitenkin pääosin rauhallista. Maan tunnetuimman turistikohteen, vuoristojärvi Issuk-kylin rannalla sijaitsevassa Tšolpon-atassa puhelimeen vastaa matkailuyrittäjä Avtandil.

Helsingin Sanomista, hyvää päivää! Onko turistisesonki jo alkanut?

”Meillä pääsesonki on elokuussa. Täällä on silloin miellyttävää, kun muualla Keski-Aasiassa on tukahduttavan kuuma. Retkeilijöitä on jo.”

Keitä siellä käy?

”Elokuussa tulee paljon ihmisiä Kazakstanista ja tietysti Biškekistä eli omasta pääkaupungistamme. Länsimaisia on paljon vähemmän, mutta heidän kautensa on pidempi. Heistä monet tulevat patikoimaan tai ratsastamaan vuorilla. He haluavat usein asua jonkin aikaa paimentolaisten luona jurtassa.”

Niin, teillähän on paljon hevosia.

”Niin on. Vuorilla näkee isoja laumoja, jotka ovat siellä laiduntamassa. Ja oikeastaan kaikki kirgiisit osaavat ratsastaa. Hevosvaellukset ovat suosittuja, niillä näkee paljon. Hevonen on paras kulkuväline.”

Onko muuten talven kohu tšuktšuk-makkarasta jo lieventynyt? Silloinhan joku britti sanoi sen näyttävän hevosen penikseltä, mistä sitten seurasi lakko hänen työpaikallaan ja häntä uhkasi vankeuskin.

”No, joo. Useimmat tietävät tapauksen, mutta ei siitä tietenkään enää puhuta. Se oli sellainen kohu. Eikä sen takia kannata pelätä tulla. Ei täällä odoteta kuin ihan tavallista kohteliaisuutta.”

Pidätkö muuten itse tšuktšukista?

”Hevosesta tehdystä kyllä.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kaukaisiin paikkoihin ja haastatellaan vastaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat