Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bahmut vai Artemivsk? Kaupungit, kylät ja kadut vaihtavat nimiä Ukrainassa

Laki edellyttää kommunismin ja natsismin symboleiden poistamista.

Ulkomaat
 
Gleb Garanitš / Reuters
Yksi Ukrainan viimeisistä Lenin-patsaista oli vielä toukokuun alussa pystyssä Tšornobylin eli Tšernobylin kaupungissa.
Yksi Ukrainan viimeisistä Lenin-patsaista oli vielä toukokuun alussa pystyssä Tšornobylin eli Tšernobylin kaupungissa. Kuva: Gleb Garanitš / Reuters

Bahmut

Itä-Ukrainan Artemivskissa osoitteessa Lenininkatu 3 sijaitsee japanilaisravintola, josta saa hyvän gin tonicin nykykurssilla alle kahdella eurolla.

Eiku.

Itä-Ukrainan Bahmutissa osoitteessa Vapaudenkatu 3 sijaitsee japanilaisravintola, josta saa hyvän gin tonicin nykykurssilla alle kahdella eurolla.

Artemivsk on yksi lukuisista ukrainalaispaikkakunnista, jotka ovat viime aikoina hylänneet vanhan kommunismin aikaisen nimensä ja ottaneet uuden – tai Bahmutin tapaan vanhan kommunistiaikaa edeltävän nimensä takaisin. Samalla kaupunki on muuttanut noin 80 kadunnimeä.

Taustalla on viime vuoden lakipaketti, jonka perusteella kommunismin symbolit on pitänyt poistaa ja kommunismiin liittyvät paikannimet muuttaa. Laki pätee myös natsisymboleihin, millä on paljon pienempi käytännön vaikutus. Laki edellyttää myös esimerkiksi neuvostojohtaja V. I. Leninin patsaiden siirtämisen syrjään.

Laki koskee satoja paikannimiä, sillä nimiä ei juurikaan muutettu Neuvostoliiton romahdettua 1991.

Bahmut sai 1924 uuden nimen toveri Artjomilta eli Kremlin muuriin haudatulta bolševikiltä Fjodor Sergejeviltä, mutta Ukrainassa on esimerkiksi kymmeniä lokakuun mukaan nimettyjä pikkukyliä. Lokakuu oli paitsi vallankumouksen kuukausi, myös kuukausi, jolloin neuvostojoukot 1944 ajoivat natsit kokonaan pois Ukrainan alueelta.

Periaatteessa prosessin pitäisi olla loppusuoralla. Jos toukokuun loppupuolella on vielä vaihtamattomia nimiä, Ukrainan hallitus alkaa päättää uusista.

Nimenvaihtoihin on suhtauduttu epäilevästi täällä Itä- ja Kaakkois-Ukrainassa, jossa monen äidinkieli on venäjä. Varsinkin vanhemmasta väestä osa on ollut kiukuissaan.

”Tämä on älytöntä, olisi tärkeämpääkin tekemistä”, seitsemänkymppinen Irina sanoo Bahmutin Vapaudenkadulla.

Bahmutissa monet ovat ärtyneitä vielä päätöksestä käyttää kaupungista vain ukrainankielistä Artemivsk-nimeä. He ovat kutsuneet kaupunkia koko ajan venäläisittäin Artjomovskiksi.

Suoranaista vastustustakin on ollut. Esimerkiksi Harkovassa viranomaiset ehdottivat, että Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin perustajan Feliks Dzeržinskin mukaan nimetty kaupunginosa nimettäisiin tämän veljen, Harkovan yliopistolla 1915 hetken työskennelleen Vladislav Dzeržinskin mukaan eli nimi pysyisi samana.

Vähän hienovaraisempia on oltu Ukrainan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Dnipropetrovskissa, jonka nimi on ollut vuodesta 1926 nykyinen yhdistelmä Dneprjoen (ukrainaksi Dnipro) ja bolševikki Grygori Petrovskyn nimistä. Kaupunki haluaa pitää nimensä, mutta esittää sen muodostuvan vastaisuudessa yhdistelmästä joen ja pyhän Pietarin nimiä.

Oma kysymyksensä on tietenkin, että mikä on se into, jolla monet harkovalaiset haluavat ripustautua vaikkapa pahamaineisen Dzeržinskin nimeen.

”Se on varmaan aika pitkälti nostalgiaa, vanhempi väki muistelee nuoruutensa Neuvostoliitossa asioiden olleen hyvin. Ainakin he olivat silloin nuoria”, kolmikymppinen bahmutilainen Aleksei sanoo.

”Osalle vastustaminen on vain keino osoittaa yleistä tyytymättömyyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat