Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä hermostuttiin Ukrainan viisuvoitosta – valtiovallan edustajat kiivailevat sosiaalisessa mediassa

Venäjällä haetaan ammattilaisraatien järjestelmästä syypäätä siihen, että Sergei Lazareville ei herunut voittoa Euroviisuissa tänä vuonna.

Ulkomaat
 
Jamala: "totuus kosketti" - ukrainalaisfanit sekosivat viisuvoitosta
Jamala: "totuus kosketti" - ukrainalaisfanit sekosivat viisuvoitosta
Ukrainan edustaja Jamala voitti tämän vuoden Euroviisut kappaleellaan, joka käsittelee Krimin tataarien historiallista syrjintää. Jamala kiitteli tiedotustilaisuudessa, että sai laulaa aiheesta "joka päivä kolme minuuttia". Toimittaja ja editointi: Esa Juntunen, kuvaus: Antti Hämäläinen ja Reuters.

PIETARI

Samaan aikaan kun Ukrainassa riemuittiin viisuvoitosta, Venäjällä hermostuttiin niin, että valtiovallan edustajat täyttivät sosiaalisen median kannanotoillaan.

Konstantin Kosatšev ja Dmitri Rogozin
Konstantin Kosatšev ja Dmitri Rogozin

Venäjän parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Konstantin Kosatšev kirjoitti Facebookissa, kuinka Ukrainalla olisi entistä vähemmän halua sitoutua Minskin rauhanprosessiin, koska se sai Euroopan ja lännen tuen Euroviisuissa.

Varapääministeri Dmitri Rogozin letkautti Twitterissä vielä tavallistakin ivallisemmin:

”Lähetämme seuraaviin Euroviisuihin Šnurovin. Voittaa sitten tai ei, mutta ainakin sanoo niille kaikille, että painukaa johonkin.”

Leningrad-yhtyeen laulaja Sergei Šnurov tunnetaan sanoituksistaan, joissa kiroillaan paljon. Hän vastasi Instagramissa ehdotukseen.

”Tähän on tultu. 140 miljoonan ihmisen joukosta vain yksi näemmä voi sanoa, että painukaa vittuun. Ja tästä kirjoittaa Twitterissään ydinasevallan varapääministeri”, laulaja kirjoitti.

Šnurov jatkoi kynäilyä:

”Muistuttaa ihan satua. Venäjän kansa, kuin sadun sankari, pyytää Šnurovia, kuin alamaailman epäpuhdasta voimaa, jotta yhdessä voittaisimme sadun pahuuden.”

Markus Jokela / HS
Aleksei Puškov
Aleksei Puškov

Parlamentin alahuoneen eli duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov kirjoitti Twitterissä, että Euroviisut on muuttunut laulukilpailusta poliittiseksi taistelukentäksi. Hänen mukaansa tämän jälkeen valkovenäläisillä olisi oikeus laulaa poltetusta Hatynista ja venäläisillä Odessan marttyyreista.

Hatynilla hän viittasi natsi-Saksan toteuttamaan siviilien joukkomurhaan Valko-Venäjän Hatynin kylässä ja Odessalla hän tarkoitti kaupungissa Ammattiliittojen talolla tapahtunutta yhteenottoa, jossa kuoli kymmeniä Ukrainan hallinnon vastustajia. Tragediaa on pidetty jatkuvasti esillä Venäjän propagandassa.

Laulukilpailun politisoitumisesta Euroviisuja syytti myös Venäjän parlamentin ylähuoneen puolustus- ja turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja Frants Klintsevitš. Hän varoitti, että ensi vuonna Kiovassa Euroviisut yritetään esittää ”demokratian ukrainalaisena juhlana”.

”Jos Ukrainassa mikään ei muutu, en usko, että meidän tulee osallistua tähän kaikkeen”, Klintsevitš sanoi uutistoimisto Tassille.

Venäjällä media on uutisoinut laajalti Ukrainan Jamalan voiton Euroviisuissa.

”Jamalan voitto oli täysi yllätys kaikille. Hänen laulunsa Krimin tataarien karkotuksesta tosiaan oli kaikki nämä päivät korkealla veikkauslistoilla, mutta yhdelläkään se ei johtanut”, Venäjän valtiollinen ykköskanava tulkitsi.

Moni viestin huomautti, että Venäjän edustaja Sergei Lazarev olisi tuonut voiton kotiin, jos yleisöäänet olisivat ratkaisseet. Ammattiraadit pudottivat Lazarevin sijoituksen kolmanneksi.

”Venäjä ei saanut yhtään ääntä Ukrainan ammattilaisraadilta”, totesi valtiollinen mediayhtiö Russia Today. Saman nosti esiin moni muukin media. Ne jättivät mainitsematta, että Venäjän ammattilaisraati teki saman tempun ja jätti Ukrainan pisteittä.

Antti Hämäläinen
Ukrainan Jamala pukuharjoituksessa.
Ukrainan Jamala pukuharjoituksessa.

Venäjän ja Ukrainan yleisöäänestysten tasapuolisen hyviä tuloksia korostivat useat viestimet: Ukrainasta annettiin Venäjälle 12 yleisöpistettä, Venäjältä Ukrainalle kymmenen.

”Venäjä valittiin, mutta Ukraina voitti: katsojien mielestä Euroviisut 2016 olivat poliittiset”, uutisoi Venäjän valtion ohjaama televisiokanava NTV . Se haki perusteluja väitteelleen saksalaisten ja brittien englanniksi kirjoittamista twiiteistä. Venäjällä ohjattu media käyttää usein tätä keinoa vahvistaakseen viestiä, että lännessä ajateltaisiin asioista samoin kuin Venäjällä.

Ennen Euroviisuja jotkut venäläiset ja krimiläiset poliitikot kommentoivat Jamalan laulua kitkerästi ja toivoivat, että sitä ei esitettäisi kilpailuissa.

Laulukisat järjestävä Euroopan yleisradioliitto ei kuitenkaan löytänyt laulun sanoista poliittista sisältöä.

Toiseksi Euroviisuissa sijoittui Australian Dami Im.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat